Hlavní obsah

Vzpoura hvězd! Máme toho dost, shodují se naštvané tenistky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tenisový Turnaj mistryň v mexickém Cancúnu je jedním velkým fiaskem. Mizerný povrch, žalostné návštěvy a nevlídné počasí v období hurikánové sezony. Vedení ženské tenisové asociace WTA už se začalo zabývat stížnostmi na samotnou organizaci. Hráčky o tom podle agentury AP v dopise informoval šéf WTA Steve Simon.

Sestřih utkání Turnaje mistryň Džábirová - VondroušováVideo: sntv

 
Článek

Závěrečný podnik sezony v Cancúnu je od začátku terčem kritiky. Tenistky včetně světové jedničky Aryny Sabalenkové z Běloruska nebo Markéty Vondroušové upozornily především na špatný povrch kurtu a nepříjemné povětrnostní podmínky. „Vítr byl šílený, kurt byl šílený, jsem ráda, že mě čeká poslední zápas a jedeme pryč,“ vykládala naštvaně žebříčkově nejlepší česká tenistka.

Stranou nezůstala ani světová čtyřka Jelena Rybakinová. „Naše výkony tady mají daleko k nejlepšímu tenisu, který by každý fanoušek na Turnaji mistryň logicky očekával. Na tomhle povrchu je to opravdu náročné, protože vlastně nikdy nevíte, jak budou míče reagovat, každý odskok je tu jiný.“

Nelíbí se jim také špatná organizace Turnaje mistryň, který byl Cancúnu přidělen teprve v září. I proto byl areál dokončen až těsně před začátkem a tenistky si na kurtu mohly poprvé zatrénovat den před startem turnaje.

Jako poslední ke zlepšení podmínek pro tenistky vyzvala přímo v Mexiku světová dvojka Iga Šwiateková. „S některými věcmi nejsme spokojené,“ prohlásila Polka, která ve středu porazila 6:0 a 7:5 Američanku Cori Gauffovou a vyhrála i druhý duel ve skupině.

„Mám pocit, že všechno se točí jen kolem toho, že někdo chce víc a víc, ale nikdo se už nezajímá o naše dobro a zdraví,“ řekla bývalá světová jednička. „Přitom některé věci by WTA mohla zlepšit okamžitě, aniž by se to dotklo turnajů,“ dodala čtyřnásobná grandslamová šampionka.

Sestřih utkání Turnaje mistryň Šwiateková - GauffováVideo: sntv

Podle Šwiatekové jsou hráčky v postoji proti WTA jednotné. „Já, Uns (Džábirová), Coco (Gauffová) a taky další holky, co se sem nekvalifikovaly, to vidíme stejně a stojíme jedna za druhou,“ prohlásila.

„Skoro všem je jasné, že když budeme mít víc povinných turnajů, tak to není dobře. Proto opravdu chceme být slyšet a zasadit se o změnu,“ přidala dvaadvacetiletá Polka.

Na kritiku reagoval Simon dopisem, ve kterém uvedl, že WTA má na řadu věcí stejný pohled jako hráčky a začala pracovat na zlepšení. Mimo jiné vytvořila několik pracovních skupin složených ze členů vedení asociace i zástupců turnajů a hráčské rady.

Za úkol mají například prověřit skladbu kalendáře a kvalitu služeb pro tenistky na turnajích. Zabývat se budou také zlepšením marketingu a propagace na sociálních sítích, ale i kolísavou kvalitou míčků na turnajích. Závěry by měly být předloženy v polovině listopadu.

To, že vrchol závěru letošní sezony rozhodně nenabízí strhující bitvy, potvrzuje také pro Turnaj mistryň zcela nevídaná statistika. Z dosavadních čtyř hracích dnů a celkem osmi zápasů jich hned sedm skončilo hladkým výsledkem 2:0 na sety a neuvěřitelných sedm sad skončilo výsledkem 6:1, nebo dokonce potupným kanárem.

Za zcela nezvládnutou se dá považovat mizerná propagace turnaje v podání mexických pořadatelů. Takto vypadalo hlediště v duelu deblistek během utkání mezi Kanaďankou Dabrowskou a Novozélanďankou Routliffeovou proti neměcko-ruskému páru Siegemundová, Zvonarevová. Utkání čtyřhry sice nebývají vyprodána ani na jiných podnicích, pokud by se však tenisový svátek uskutečnil v pražské O2 Areně, akce by nejspíš vypadala jinak.

Praha v minulosti hostila několik světových tenisových akcí. Zájem diváků byl pokaždé obrovský. Česká metropole se přitom o pořadatelství Turnaje mistryň ucházela, přednost ale dostalo mexické letovisko.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  Lehečka - Monteiro dnes 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 15 : 00
20240429T15 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 17 : 30
20240429T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová