Hlavní obsah

Kvitová - Badosaová 7:6, 6:4Povedený český den! Kvitová přehrála světovou čtyřku. Muchová s Krejčíkovou jdou také dál

Aktualizováno

Parádně vstoupila do hvězdně obsazeného turnaje WTA v Ostravě Barbora Krejčíková, když na úvod smetla Američanku Shelby Rogersovou 6:2, 6:2. Záhy ji napodobila Karolína Muchová, která vyřadila sedmou nasazenou Brazilku Beatriz Haddadovovou Maiaovou dvakrát 6:4. Druhé kolo zvládla Petra Kvitová, která v parádní bitvě vyřadila turnajovou dvojku a světovou čtyřku Paulu Badosaovou ze Španělska 7:6 (7:4), 6:3. V boji o semifinále vyzve na tvrdém povrchu v Ostravar aréně Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu, která porazila Aljaksandru Sasnovičovou z Běloruska 6:7, 6:4, 7:5.

Sestřih zápasu Petra Kvitová - Paula BadosaováVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Vedle Kvitové si zajistila postup mezi nejlepší osmičku světová jednička Iga Šwiateková. Polské hráčce, která měla v úvodním kole volný los, usnadnily první zápas po triumfu na US Open zdravotní problémy Ajly Tomljanovicové z Austrálie, která zápas ve druhém setu skrečovala.

S turnajem se naopak rozloučily ve čtyřhře Lucie Hradecká s Lindou Noskovou, které nestačily na Američanky Caty McNallyovou a Alyciu Parksovou 4:6, 3:6. Sedmatřicetiletá Hradecká potvrdila, že šlo o její poslední duel před domácími fanoušky.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová porazila Badosaovou ve druhém ze tří zápasů. Vyrovnaný první set, v němž si obě hráčky držely servis, rozhodla Češka ve zkrácené hře, kterou získala poměrem 7:4.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Česká tenistka Petra Kvitová v akci během utkání s Paulou Badosaovou na turnaji WTA v Ostravě.

Vyrovnaný zápas pokračoval i ve druhé sadě. Kvitová získala rozhodující brejk v sedmé hře, a přestože později nevyužila sedm mečbolů (šest při soupeřčině podání), utkání po více než dvou hodinách doservírovala. Badosaové nepomohlo osm es, Kvitová, která odvrátila devět z deseti brejkbolů, jich nasbírala šest.

Brněnská rodačka Krejčíková si po vítězství nad Rogersovou připsala šesté triumf za sebou poté. Minulý týden ovládla turnaj v Tallinnu. V dalším utkání narazí na Švýcarku Belindu Bencicovou. S olympijskou šampionkou z Tokia se utká podruhé v krátké době, před čtyřmi dny ji vyřadila v Estonsku v semifinále.

Sestřih zápasu Shelby Rogersová - Barbora Krejčíková

Třiadvacátá hráčka světa Krejčíková hrála s Rogersovou poprvé. V utkání nepřišla ani jednou o servis, soupeřce ho vzala čtyřikrát. Po hodině a 18 minutách využila první mečbol. V duelu si pomohla dvěma esy.

"Určitě to nebylo snadné utkání. Ačkoliv výsledek vypadá jasně, tahaly jsme se. Shelby zahrála také plno dobrých balonů a měla v zápase hodně šancí. Jsem ráda, že se mi podařilo všechny její příležitosti zničit a zahrála jsem dobrý zápas," řekla Krejčíková na tiskové konferenci.

Stejně stará Muchová porazila Haddadovou Maialovou i ve druhém utkání a vyhrála třetí z posledních čtyř zápasů. V úvodu zápasu s patnáctou hráčkou světa přišla o servis, díky dvěma brejkům ale dokázala vývoj první sady otočit.

Sestřh zápasu Karolína Muchová - Beatriz Haddadová MaiováVideo: O2 TV Sport

Také ve druhém setu Muchová ztrácela a Brazilka si vypracovala vedení 4:1. Od té chvíle ale rodačka z Olomouce získala za podpory fanoušků pět her za sebou a po hodině a 42 minutách slavila postup. V dalším kole čeká 189. hráčku světa Američanka McNallyová.

Čtvrteční program tenisového turnaje žen WTA Agel Open 2022 v Ostravě:
Centrkurt (12:00): Parksová (USA) - Sakkariová (4-Řec.), McNallyová (USA) - Muchová (ČR), Bencicová (6-Švýc.) - Krejčíková (ČR), 18:00 Kontaveitová (3-Est.) - Martincová (ČR), Alexandrovová (Rus.) - Kasatkinová (5-Rus.).

"Na ranking jsem se moc nedívala. Nekoukám, kdo je zrovna na kolikáté příčce. Jsem ráda, že jsem tu dostala volnou a kartu a že mohu s těmi holkami hrát. Ať už jsou dvacáté, padesáté nebo sté, mám vždy šanci na výhru," uvedla Muchová.

Poslední soutěžní duel před domácími fanoušky sehrála Hradecká. Vítězka 26 titulů z deblu, která v září připustila, že hraje poslední sezonu v kariéře, vypadla po boku o dvacet let mladší Noskové hned v úvodu turnaje. Proti McNallyové s Parksovou přišly čtyřikrát o servis a prohrály za 70 minut. "Je to určitě poslední domácí turnaj. Ještě se chystám do San Diega a Guadalajary," řekla po utkání Hradecká.

Šwiateková nad Tomljanovicovou vedla 4:1, ale nakonec musela o první set ještě zabojovat a vyhrála ho 7:5. Ve druhé sadě si za stavu 2:1 pro trojnásobnou grandslamovou vítězku nechala Australanka ošetřit koleno, a i když poté srovnala na 2:2, zápas vzdala. O postup do semifinále si Šwiateková zahraje s Muchovou, nebo McNallyovou.

Přímé přenosy mohou diváci sledovat na stanici O2 TV Sport i v multidimenzi na O2 TV Tenis. Od pátku doprovodí závěrečné duely i speciální studio, které povede Klára Janáčková a Libor Basík. Komentátorský tým O2 TV Tenis doplní vedle moderátorů také Jakub Vančura a Martin Štefl.

Nišioka při návratu turnaje do Tokia vypadl v prvním kole

Po nedělním zisku titulu na ATP Tour prohráli Jošihito Nišioka i Švýcar Marc-Andrea Hüsler hned své první zápasy. Domácí favorit Nišioka nestačil v Tokiu na Srba Miomira Kecmanoviče a nenaváže na úspěšný minulý týden v Soulu. Šampion ze Sofie Hüsler uhrál v Astaně pouhé dva gamy proti Emilovi Ruusuvuorimu z Finska.

"Konečně jsem vyhrál dobrý zápas," řekl Kecmanovič, 33. hráč žebříčku v Ariake Coliseum, kam se turnaj Rakuten Japan Open vrátil po dvouleté pauze zaviněné koronavirem. Hüsler, jenž v Sofii v neděli slavil první titul na elitním okruhu, dnes podlehl Ruusuvuorimu 0:6 a 2:6.

Vítězná série Siniakové končí

Vítězná série Kateřiny Siniakové po šesti zápasech skončila. Ve 2. kole nového turnaje WTA v Munastíru podlehla Američance Claire Liuové 5:7 a 2:6. Světová deblová jednička naposledy získala 19. září titul v Portoroži, který byl pro ni prvním singlovým triumfem po více než pěti letech.

Šestadvacetiletá Siniaková na Jasmin Open v Tunisku prošla do druhého kola po skreči Chloé Paquetová z Francie. S Liuovou se dnes utkala poprvé v kariéře. Úvod zápasu byl přehlídkou ztracených podání, v prvním setu rodačka z Hradce Králové přišla o servis čtyřikrát.

I ve druhé sadě měla Siniaková problém udržet si vlastní servis, prohrávala už 1:5 a za 91 minut duel ztratila. Nepotvrdila tak roli mírné favoritky z 53. místa světového žebříčku, její americká přemožitelka je o dvacet příček za ní.

Ve čtvrtfinále může Liuová narazit na světovou dvojku a domácí hvězda Uns Džábirovou. Siniaková si zkusí ještě dnes spravit náladu ve čtyřhře, v níž ji čeká se zkušenou Francouzkou Kristinou Mladenovicovou čtvrtfinále.

AGEL OPEN v Ostravě (tvrdý povrch, dotace 611 210 eur):
1. kolo:
Krejčíková (ČR) - Rogersová (USA) 6:2, 6:2
Muchová (ČR) - Haddadová Maiaová (7-Braz.) 6:4, 6:4
2. kolo
Kvitová (ČR) - Badosaová (2-Šp.) 7:6 (7:4), 6:4
Šwiateková (1-Pol.) - Tomljanovicová (Austr.) 7:5, 2:2 skreč
Rybakinová (Kaz.) - Sasnovičová (Běl.) 6:7 (5:7), 6:4, 7:5
Čtyřhra - 1. kolo:
McNallyová, Parksová (USA) - Hradecká, Nosková (ČR) 6:4, 6:3
Čtvrtfinále:
Danilinová, Haddadová Maiaová (2-Kaz./Braz.) - Bartůňková, Palicová (ČR) 7:6 (7:4), 6:3
ASTANA (tvrdý povrch, dotace 2 054 825 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Čilič (9-Chorv.) - Otte (Něm.) 5:7, 7:6 (7:4), 6:2
Ruusuvuori (Fin.) - Hüsler (Švýc.) 6:0, 6:2
Djokovič (4-Srb.) - Garín (Chile) 6:1, 6:1.
2. kolo:
Bautista (Šp.) - Kotov (Rus.) 6:1, 7:6 (7:5)
Mannarino (Fr.) - Goffin (Belg.) 3:6, 6:1, 7:5
Rubljov (5-Rus.) - Čang Č'-čen (Čína) 6:3, 6:2.
Tsitsipas (3-Řec.) - Nardi (It.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:3).
MUNASTÍR (tvrdý povrch, dotace 251 750 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Liuová (USA) - Siniaková (7-ČR) 7:5, 6:2
Mertensová (5-Belg.) - Papamichailová (Řec.) 5:7, 6:1, 6:2
Cornetová (3-Fr.) - Dartová (Brit.) 6:3, 6:4
Parryová (Fr.) - Stefaniniová (It.) 6:3, 1:0 skreč
TOKIO (tvrdý povrch, dotace 2 108 110 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Fritz (3-USA) - Duckworth (Austr.) 6:2, 6:7 (2:7), 6:1
Shapovalov (7-Kan.) - Johnson (USA) 6:3, 7:6 (7:3)
Kecmanovič (Srb.) - Nišioka (Jap.) 2:6, 7:6 (7:1), 6:2
2. kolo:
Kwon Sun-u (Korea) - McDonald (USA) 6:3, 6:7 (4:7), 6:2
Martínez - Munar (oba Šp.) 4:6, 6:3, 6:1

Reklama