Hlavní obsah

Požární poplach, zvýšený tep i velké emoce. Šťastný Macháč padl po výhře na kolena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdepak, je na něj spoleh! Kouzlo úvodních daviscupových utkání neopustilo Tomáše Macháče ani na finálovém turnaji v Málaze. Třiadvacetiletý tenista zpracoval Australana Jordana Thompsona za necelé dvě hodiny 6:4, 7:5 a poslal Česko do vedení.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Český tenista Tomáš Macháč po výhře ve čtvrtfinále Davis Cupu.

Článek
Fotogalerie

Málaga (od našeho zpravodaje) - S Macháčovým bodem kapitán Jaroslav Navrátil v postupových plánech počítal a specialista na první zápasy ho nezklamal. Česká dvojka v nich má po středě fantastickou bilanci 5:0! A to Macháče v den utkání vyhnal z postele požární poplach. „Naštěstí to nebylo v pět ráno, ale až v půl deváté,“ pousmál se hrdina úvodního singlu.

Australané vyslali na kurt devětadvacetiletého Thompsona, který letos Macháče porazil v kvalifikaci v Miami, ale přepočítali se. Navrátilův ‚kůň‘ sebral soupeři hned úvodní servis a udal zápasu tón. „V každém setu rozhodl jeden brejk, je to frustrující, ale Tomáš to zvládl líp,“ uznal australský tenista. „Malinko jsme tušili, že tam bude Thompson. Je přeci jen zkušenější, ale je to jiná akce než turnaje, takže člověk maká. Jsem rád, že jsem tam nechal úplně všechno a podařilo se mi vyhrát.“

Českým fanouškům, kterých se ve slušně zaplněné hale sešlo několik stovek, přitom velmi brzy zatrnulo, když za stavu 2:1 a 30:0 zašel Macháč za sudím a pak za ním na lavičku vyrazil profesor Pavel Kolář. Po kratší pauze ale český tenista zase vstal a pokračoval bez viditelných problémů.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Český tenista Tomáš Macháč se raduje ze zisku prvního bodu v utkání čtvrtfinále Davisova poháru.

„Trochu se mi zvýšil tep, už se mi to párkrát stalo. Většinou buď po nemoci, nebo když toho bylo moc. Někdy při servisu špatně dopadnu a vyletí mi tep. Ale cítím se dobře, není to nic nebezpečného,“ zaťukal na židli Macháč, jehož přípravu na poslední akci sezony narušila nemoc a musel brát antibiotika. Ale ve Španělsku se dokázal dát dohromady a navázal na výkony z předchozích týdnů, které ho posunuly hluboko do první světové stovky. „Věděl jsem, že formu mám,“ pousmál se. V Davis Cupu má nyní z dvouher bilanci 7:1.

„Davis Cup mám prostě rád. Když se hraje, tak všichni známí si sednou k televizi a fandí mi. Je to vůči nim i zodpovědnost předvést na kurtu to nejlepší. Jsem rád, že vždy tam nechám úplně všechno.“

Thompson se v závěru trochu cukal, ale vyšel hned první mečbol, po kterém Macháč šťastně padl na kolena. „Byly to hodně silné emoce. Spadlo to ze mě, že už je fakt konec. Zápas byl psychicky i fyzicky dost náročný. Měl jsem toho plný kecky,“ oddechl si vítěz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.