Hlavní obsah

Prezidentova slova způsobila skandál. Djokovič a jeho rodina jsou hajzlové. Jako cikáni, řekl v TV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tažení Novaka Djokoviče na turnaji v bosenské Banja Luce skončilo překvapivě už ve čtvrtfinále na raketě pozdějšího vítěze Dušana Lajoviče. To ale nakonec nebyla ta nejžhavější zpráva, která se kolem srbského tenisty a jeho rodiny na tomto podniku urodila. O slušný poprask se totiž postaral prezident částí federace Bosny a Hercegoviny, Republiky Srbské, Milorad Dodik.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Novak Djokovič během turnaje v Banja Luce.

Článek

Srbský nacionalistický politik, který bývá označován za jednu z užitečných figurek ruského prezidenta Vladimira Putina na rozdmýchávání národnostní nenávisti na Balkánu, byl jedním z hlavních tahounů iniciativy na přesun turnaje ATP z Bělehradu do bosenské Banja Luky.

Na turnaj má licenci rodina Novaka Djokoviče, jehož je Dodik podle svých slov velkým fanouškem. Z prezidentových slov, které se dostaly na veřejnost, však velké sympatie k jednomu z nejlepších tenistů všech dob a jeho nejbližším zrovna neprýští.

Dodik byl hostem rozhovoru novináře Gradimira Papiče v televizi RTS. V době, kdy ještě neběželo živé vysílání, se prezident uchýlil k dost nelichotivým a rasistickým komentářům na klan 22násobného grandslamového šampiona.

„Můžu ti říct, že ti Djokovičové jsou pěkní hajzlové. Jakmile došlo na byznys, uff, jsou jak cikáni. To ti říkám. A když jsme všechno zařídili, tak on vypadne ve čtvrtfinále," řekl Dodik v televizním studiu. Jeho slova, která se neměla dostat do éteru, zřejmě pustil na veřejnost někdo ze zaměstnanců televize.

Na to ihned reagoval poslanec parlamentu Republiky Srbské Nebojca Vukanovič. „Vypadá to, že jsme zbytečně vyhodili 50 milionů bosenských marek (zhruba 600 milionů korun) na turnaj Srpska Open a příjezd Novaka Djokoviče do Banja Luky, protože Milorad Dodik urazil Djokoviče tak hrubě, že už sem nejspíš dlouho nepřijede," napsal na své stránce Vukanovič.

„Když byl Novak Djokovič a jeho rodina v Banja Luce, nenechal je Dodik ani chvilku o samotě. A jakmile turnaj skončil, ukázalo se, že ne vše bylo tak, jak to režim chtěl ukazovat. Je teď jisté, že se letos hrálo v Banja Luce poprvé a naposledy. Dodik a Draško (Stanivukovič, starosta Banja Luky) vyhodili 50 milionů z veřejných peněz, aby si mohli udělat pár fotek a získat politické body," dodal.

Dodik na únik videa reagoval s lítostí. „Jsem zklamaný z toho, co televize RTS udělala. I nadále budu chovat největší respekt k Novaku Djokovičovi a k tomu, co dokázal. Stejně tak k jeho rodině. Jsem moc rád, že jsem mohl poznat manažerské schopnosti Djordjeho Djokoviče (Novakova bratra). Jsem moc vděčný, že se letos mohl turnaj konat v Banja Luce," uvedl Dodik.

„Děkuji televizi RTS za bezesné noci, nemohu uvěřit tomu, že se zachovali jako hyeny," obořil se na televizní stanici.

Reklama

Související témata:
  Vondroušová - Andrejevová probíhá
20240428T15 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek