Hlavní obsah

Proč okrádáte Brity? Senzační tenisový šampion zažil před finále šok

Indian Wells/Praha

Závěrečná část sezony přinesla už druhý senzační úspěch pro britský tenis. Po Emmě Raducanuové, která coby náctiletá kvalifikantka vybojovala titul na US Open, se do historie zapsal i Cameron Norrie. Jako první reprezentant Spojeného království ovládl „pátý grandslam“ v Indian Wells.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brit Cameron Norrie vyhrál v Indian Wells poprvé turnaj kategorie MastersVideo: sntv

 
Článek

Šestadvacetiletý levák dokázal to, co se jeho slavnějším krajanům Andymu Murraymu, Timu Henmanovi či Gregu Rusedskému nepodařilo. Zatímco zmíněné trio to v kalifornské poušti dotáhlo „jen" do finále, Norrie dokázal v bitvě o titul a tučné prize money ve výši zhruba 26 milionů korun porazit v třísetové bitvě Gruzínce Nikoloze Basilašviliho.

Stejně jako Raducanuová v New Yorku, ani Norrie nemusel v cestě za životním triumfem porazit nikoho z hráčů elitní desítky. Někteří hvězdní tenisté vůbec nepřijeli, ostatní favorité zažili překvapivá vyřazení.

Jihoafrický rodák začal sezonu jako 74 hráč světa a v jejím závěru se už tlačí na absolutní elitu. V průběžném žebříčku ATP poskočil už na 15. místo. V rankingu FedEx ATP Race, který rozhoduje o účasti na Turnaji mistrů, se už probojoval dokonce na desátou příčku a účast na exkluzivní akci pro osm nejlepších tenistů roku má na dosah.

Před finále v Indian Wells se však musel popasovat s nepříjemnou situací, kdy přišel o všechny své boty, které měl pro utkání připravené.

„Nechal jsem si boty na šatní skřínce. Myslím že někdo, možná z řad uklízečů, všechny tři páry sebral," posteskl si.

„Nevím, co lidé mají proti Britům, že je okrádají o boty. Bohužel se mi je nepodařilo dostat zpět. Alespoň jsem na nich neměl snubní prsten," narážel na podobnou příhodu, která se stala jeho krajanovi Andymu Murraymu.

Ten si během turnaje větral zapáchající boty, které mu rovněž zmizely. Navíc měl na tkaničce přivázaný snubní prsten. Na rozdíl od Norrieho ale získal boty i prsten zpět.

Brit nicméně i v náhradní obuvi udolal Gruzínce, stejně jako všechny předchozí soupeře, neústupnou defenzívou od základní čáry.

„Strašně moc pro mě tohle vítězství znamená. Jsem tak šťastný, že to ani nedokážu popsat. Je to úžasné. Kdyby mi tohle někdo řekl před turnajem, tak bych mu nevěřil. Rozjel jsem nohy a snažil jsem se udělat výměny co nejvíc fyzické, tak jako v předchozích zápasech. Dařilo se mi v rozhodujících momentech zápasu, což mi letos jde mnohem lépe než dřív," radoval se šampion z Indian Wells, jenž předtím vyhrál jediný titul ATP letos v mexickém Los Cabos.

Norrie se rázem vyšvihl do pozice britské jedničky. Má šanci nahradit Murrayho i v roli reprezentačního lídra na blížícím se Davisově poháru, v němž se Spojené království utká i s Českou republikou. Murray už se totiž z Davis Cupu dopředu omluvil.

Reklama

Související témata: