Hlavní obsah

Ruské a běloruské tenistky v Praze? Hašek prosí na kolenou, policie bude aktivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu začne kvalifikace, v pondělí hlavní soutěž. Tenisový turnaj Livesport Prague Open má na listině účastnic i hráčky z Ruska a z Běloruska. Bývalý vynikající hokejový gólman Dominik Hašek mezitím na Twitteru zveřejnil fotku, kde žádá na kolenou, aby jim nebyl umožněn start.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Legendární hokejový gólman Dominik Hašek žádá, aby tenisový turnaj Livesport Prague Open nemohly hrát tenistky z Ruska a z Běloruska

Článek

„Prosím, zastavte zde reklamu na ruskou válku a zločiny. Nepovolte zde vystoupení ruských a běloruských tenistek. A pokud dorazí, vyhostěte je z ČR. Zachráníte tím mnoho ukrajinských a ruských životů," adresoval Hašek svůj apel české vládě, ministerstvu vnitra a ministerstvu zahraničí.

Jeho šéf Jan Lipavský ve středu uvedl, že stále platí usnesení, které nedovoluje, aby v Česku reprezentovali sportovci Rusko a Bělorusko. Podle něj je nyní na policii, aby případně konala, pokud bude mít podezření, že je rozhodnutí porušováno.

"Policie České republiky celou situaci vnímá a pečlivě monitoruje tenisový turnaj žen, jehož se s největší pravděpodobností chtějí účastnit i sportovkyně z Ruska a Běloruska," odepsal na otázky Sport.cz tiskový mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

"V případě, že Policie České republiky zjistí, že ze strany cizince nejsou nadále plněny podmínky uděleného víza (účel pobytu, ubytování, prostředky k pobytu, zdravotní pojištění atd.), bude postupovat v souladu s právními předpisy a přistoupí k odepření vstupu v souladu s čl. 14 Schengenského hraničního kodexu nebo v případě, že vstoupí na území v rámci schengenského prostoru, přistoupí ke zrušení krátkodobého víza v souladu s čl. 34 odst. 2 Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 810/2009, vízový kodex. Policie ČR je připravena postupovat proaktivně v souladu s právními předpisy a i s Usnesením Vlády ČR č. 480/20223," dodal Urban.

Z hlavní soutěže pražského turnaje se kvůli zranění nohy odhlásila Ruska Jevgenija Rodinová, stále v ní ale figuruje Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Livesport Prague Open však nemá vliv na seznam zúčastněných hráček. Jeho vedení přesto už před nějakou dobou informovalo vládní orgány, že k podobné situaci může dojít.

„Během turnaje nikde nebude uváděno občanství těchto hráček, které na něm vystupují jako soukromé osoby," zopakoval mluvčí Livesport Prague Open Karel Tejkal. Stejně tomu bylo na kurtech ve Stromovce loni.

Hašek jako vytrvalý kritik startu ruských a běloruských sportovců na světových akcích, dával za příklad nedávné zabránění vstupu do Polska Rusce Veře Zvonarevové, která se chtěla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Bývalá světová dvojka ale přiletěla z Bělehradu, který je mimo schengenský prostor, polská pohraniční stráž tak mohla konat.

Ve Varšavě se přesto v hlavní soutěži objevily Bělorusky Sasnovičová (prohrála v 1. kole s Karolínou Muchovou) a Julia Hatouková. V kvalifikaci nastoupila i Ruska Valeria Savinychová. Ani jedna u svého jména neměla uvedenu státní příslušnost.

Zástupci Livesport Prague Open o celé situaci s předstihem psali na WTA, která hráčkám z Ruska a Běloruska měla situaci přiblížit. Tisková konference před startem turnaje je naplánována na páteční poledne.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Lehečka - Monteiro zítra 13 : 00
20240429T13 : 00:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro