Hlavní obsah

Ruské tenistce Zvonarevové odepřeli vstup do Polska

Ruské tenistce Věře Zvonarevové odepřeli z důvodu státní a veřejné bezpečnosti vstup do Polska, kde měla příští týden hrát turnaj ve Varšavě. Informovalo o tom polské ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Ruské tenistce Věře Zvonarevové odepřeli z důvodu státní a veřejné bezpečnosti vstup do Polska.

Článek

"Pohraniční stráž zabránila ruské tenistce ve vstupu do Polska. Věra Zvonarevová se s pomocí víza vydaného Francií pokusila dostat do naší země po příletu z Bělehradu," uvedlo ministerstvo v prohlášení. "Po příletu tenistka zůstala v tranzitní zóně Chopinova letiště a po poledni odletěla do Podgorice."

Zvonarevová figuruje podle ministerstva na seznamu osob považovaných za nežádoucí na polském území. Polsko patří k hlavním spojencům Ukrajiny od loňského začátku ruské invaze a brání ve vstupu do země lidem, kteří ji podporují.

Ženská tenisová asociace WTA uvedla, že o situaci Zvonarevové ví. "Hlavní prioritou WTA je bezpečí a pohoda všech hráček. Věra opustila Polsko a my budeme tuhle událost dále posuzovat s turnajem," konstatovala na twitteru.

Osmatřicetiletá finalistka Wimbledonu a US Open v roce 2010, která bývala světovou dvojkou, v roce 2015 s tenisem skončila a rok nato porodila dceru. V roce 2017 se na kurty vrátila. Momentálně je v pořadí WTA až na 655. místě a může startovat na omezeném počtu turnajů díky tzv. chráněnému žebříčku. Letos se objevila jen na třech akcích elitního okruhu v hlavní soutěži a vždy vypadla v prvním kole. Ve Wimbledonu neprošla kvalifikací.

Do turnaje ve Varšavě žádná další Ruska přihlášena není. Ve startovní listině však figuruje Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. V soutěži mají hrát také české tenistky Kateřina Siniaková, Linda Fruhvirtová a Linda Nosková.

Zatímco v řadě sportů mají Rusové a Bělorusové start v mezinárodních soutěžích zakázaný, tenis patří mezi výjimky. Pořadatelé varšavského turnaje měli podle svého dřívějšího vyjádření svázané ruce, neboť pokud by ruské hráčky do soutěže nepustili, mohli by o akci WTA přijít.

Šéf turnaje Tomasz Šwiatek před pár dny vyzval fanoušky, aby se k tenistkám z Ruska a Běloruska chovali slušně. "Je lepší být lhostejný. Jiné chování je zbytečné," uvedl před pár dny otec světové jedničky Igy Šwiatekové.

Ministr sportu Kamil Bortniczuk dopředu prohlásil, že na turnaj se podívat nepřijde. "S politikou WTA a ATP nesouhlasím. Je to trochu trapné," citoval jeho slova server onet.pl.

Turnaj WTA se bude vbrzku hrát i v ČR, a to v Praze od 29. července. V hlavní soutěži je přihlášená také Ruska Jevgenija Rodinová a Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Organizátoři o tom již dříve informovali v tiskové zprávě.

O účasti obou hráček jednali s úřady. Vláda v reakci na trvající invazi na Ukrajinu schválila zákaz účasti ruských sportovců a týmů v soutěžích a utkáních na českém území. Podle předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka ale rozhodnutí směřuje na sportovce ve chvíli, kdy jsou reprezentanty své země.

"Aktuální situaci jsme řešili s odpovědnými státními orgány, informovali jsme je, že nemáme vliv na seznam přihlášených hráček, když budeme plně respektovat platné rozhodnutí vlády. Během akce nikde nebude jakkoli prezentováno státní občanství těchto hráček, budou na něm vystupovat výhradně jako soukromé fyzické osoby, podobně jako na dalších světových turnajích," sdělili pořadatelé.

Reklama

  5 : 7, 1 : 6 Vondroušová - Andrejevová 5 : 7, 1 : 6 konec
20240428T16 : 05:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články