Hlavní obsah

Ruští tenisté budou moci i na Australian Open startovat s neutrálním statusem

Aktualizováno

Ruští a běloruští tenisté a tenistky budou moci na Australian Open startovat jako na většině jiných turnajů s neutrálním statusem. Uvedl to ředitel úvodního grandslamu sezony Craig Tiley jenž by zároveň rád na turnaji přivítal bývalého šampiona Novaka Djokoviče. Srb má nicméně kvůli letošní kauze s vízy tříletý zákaz vstupu do země a jeho účast závisí na případné výjimce od vlády.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jekatěrina Alexandrovová na archivním snímku.

Článek

Po únorovém vpádu ruských vojsk za podpory Běloruska na Ukrajinu byli tenisté z těchto zemí vyřazeni z týmových soutěží, ale jako neutrální mohli dál působit na okruzích ATP a WTA. Jedinou výjimku představoval Wimbledon a přípravné turnaje v Británii, kam Rusové a Bělorusové pozváni nebyli.

Zbylých dvou grandslamů po invazi, Roland Garros a US Open, se zúčastnit směli a bude to platit i pro Austrálii. "Na Australian Open budou vítáni. Jediný rozdíl bude v tom, že budou muset hrát jako neutrální bez vlajky či hymny," potvrdil Tiley v rozhovoru s novináři.

Organizátoři rádi přivítají také devítinásobného šampiona Djokoviče, pokud se mu podaří zvrátit rozhodnutí o neudělení víza. Hvězdný srbský tenista byl před letošním Australian Open deportován ze země kvůli tomu, že nebyl očkován proti koronaviru, a má zakázán vstup do Austrálie do roku 2025.

"Situace v současnosti stojí tak, že tuto záležitost musejí vyřešit Novak a federální vláda a my se budeme následně řídit instrukcemi. Není na nás, abychom v té věci lobbovali," uvedl Tiley a dodal, že ohledně Djokoviče není v kontaktu s vládou.

Djokovič, jenž kvůli chybějící vakcinaci přišel i o start na US Open, v září uvedl, že očekává ze strany australských úřadů "pozitivní zprávy". Bývalá ministryně vnitra a současné opoziční poslankyně Karen Andrewsová ale uvedla, že by vláda neměla Djokovičův trest zmírnit, neboť by to byl "políček do tváře" všem Australanům, kteří se nechali očkovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články