Hlavní obsah

Gauffová - Sabalenková 2:6, 6:3, 6:2Domácí teenagerka Gauffová ovládla tenisové US Open!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední tenisový grandslam sezony ovládla Američanka Cori Gauffová. Ve finále US Open dokázala otočit utkání s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a po výhře 2:6, 6:3, 6:2 rozjásala fanoušky na centrkurtu Arthura Ashe. Domácí teenagerka získala svůj první grandslamový titul.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Šampionkou US Open se stala domácí Cori Gauffová.

Článek
Fotogalerie

Úvod utkání patřil Sabalenkové, která těžila z nervozity domácí Američanky před rekordní návštěvou 28 143 diváků, a rychle vedla 2:0. Brejk sice nepotvrdila a dovolila Gauffové srovnat, ale poté ziskem čtyř gemů v řadě první set uzavřela.

Ve druhé sadě se zrodil jediný brejk. K radosti hlučných domácích fanoušků jej získala ve čtvrté hře Gauffová a set bez problémů doservírovala.

Rozhodnout tak muselo třetí dějství a v něm už byla dominance populární Coco více než zřejmá. Rychle se dostala se do vedení 4:0 a i když poté na servisu zaváhala a dovolila Sabalenkové vrátit se zpět do hry, v sedmém gemu získala klíčový brejk a finále poté doservírovala s přehledem čistou hrou. Po proměněném mečbolu padla na záda a užívala si ovací amerických fanoušků.

Finále bylo především o výkonu Sabalenkové, která byla agresivnější hráčkou, ale doplatila na 46 nevynucených chyb. V rozhodujícím setu jich spáchala hned 17, zatímco Gauffová pouhé dvě.

„Děkuji všem, kteří mi nevěřili. Asi před měsícem jsem vyhrála turnaj kategorie 500 a lidé říkali, abych toho nechala. Před dvěma týdny jsem vyhrála tisícovku a lidé říkali, že to bylo nejvíc, čeho jsem mohla dosáhnout. A teď jsem tu tří týdny poté s touhle trofejí,“ řekla na kurtu Gauffová.

„Snažila jsem se to vše vzít s grácií a odevzdala to nejlepší. Všichni ti, kteří si mysleli, že lejou do mého ohně vodu, jen naopak přidávali plyn a já teď velmi jasně hořím,“ doplnila.

„Chci Coco pogratulovat. Hrála neuvěřitelně a s celým týmem si tenhle titul zaslouží. Jsem si jistá, že získá ještě spoustu dalších trofejí. Věřím, že spolu sehrajeme ještě mnoho finálových zápasů. Snad jen s jiným výsledkem,“ uvedla s úsměvem Sabalenková.

Devatenáctiletá Američanka se v pondělním vydání nového světového žebříčku posune z šesté příčky na třetí. Sabalenkovou finálová účast vynese na pozici světové jedničky.

S gratulací k triumfu okamžitě přispěchala spousta osobností. Mezi prvními gratulanty byli bývalí američtí zástupci mužské tenisové top 10 Andy Roddick a James Blake. Nechyběla ani blahopřání z politických kruhů od bývalých amerických prezidentů Billa Clintona a Baracka Obamy.

Smíšená čtyřhra pro Danilinovou a Heliövaaru

V mixu uspěli Anna Danilinová a Harri Heliövaara a proměnili premiérový společný start v zisk titulu. Kazašsko-finská dvojice porazila ve finále smíšené čtyřhry nejvýše nasazený domácí pár Jessica Pegulaová, Austin Krajicek 6:3, 6:4 a slaví v New Yorku shodně první grandslamovou trofej.

Čtyřiatřicetiletý Heliövaara se do finále na některém z turnajů velké čtyřky dostal poprvé v kariéře, pro osmadvacetiletou rodačku z Ruska to byl druhý start. Vloni si Danilinová zahrála o titul v ženské čtyřhře na Australian Open.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Gauffová (6-USA) - Sabalenková (2-Běl.) 2:6, 6:3, 6:2
Smíšená čtyřhra - finále:
Danilinová, Heliövaara (Kaz./Fin.) - Pegulaová, Krajicek (1-USA) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:
  Nosková - Stefaniniová dnes 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.