Hlavní obsah

Šéf tenisového svazu rezignoval kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování. Ozvala se i světová jednička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní tenisová sezona pomalu končí, ty největší hvězdy už si užívají zaslouženého odpočinku, přesto se ve světě tenisu stále něco děje. Například v Polsku teď mají pořádně rušno. Šéf tamního tenisového svazu Miroslav Skrzypczynski byl několika hráčkami obviněn ze sexuálního obtěžování a koncem minulého týdne na svůj post rezignoval. S reakcí na tuto událost přišla i světová jednička Iga Šwiateková.

Tenis - ilustrační foto

Článek

Jako první o kauze sexuálního obtěžování ze strany polského šéfa svazu informoval web Onet, který přinesl rozhovor i s jednou z obětí, nynější polskou poslankyní a bývalou juniorskou hráčkou Katarzynou Kotulaovou.

Tu Skrzypczynski v mládí trénoval. „Během tréninků měl nechutné poznámky vůči nám, dospívajícím dívkám. Chlapců se ptal, zda by nás nechtěli osahávat. Často opakoval jednu větu: Když žena řekne ne, myslí ano," šokuje Kotulaová, které v té době bylo 13, nebo 14 let.

A to není všechno. „Často se za záminkou diskuse o našich chybách s námi zavíral v šatně. Za zavřenými dveřmi se mě dotýkal na intimních místech, na prsou a na hýždích," pokračuje ve zpovědi bývalá tenistka, kterou Skrzypczynski obtěžoval zhruba desetkrát v průběhu tří let. V rozhovoru muže označuje za sexuálního predátora.

O jeho chování nikomu neřekla. „Nevím, těžko se mi to dnes vysvětluje... Dnes už se všeobecně ví, co je to obtěžování nebo pedofilní chování, ale tehdy... Možná jsme si myslely, že je to normální?" říká Kotulaová na otázku, proč si dívky nechávaly tyto incidenty pro sebe.

Ještě před rozhovorem s Kotulaovou přišel web Onet s obviněními, že bývalý kouč vůči hráčům používal i fyzické a psychické násilí. Prý hráče nutil stát dlouhou dobu u zdi s rukama nad hlavou vždy, když se jim něco nepovedlo, nebo je označoval čísly s jejich aktuálním, a ne příliš lichotivým umístěním v žebříčku. Své svěřence ponižoval a schválně do nich pálil míčky.

Foto: wiadomosci.onet.pl

Fotografie, kterou poskytla dcera bývalého šéfa svazu webu Onet.

Násilnicky se Skrzypczynski prý choval i ke své rodině. Jeho dcera Ewelina dokonce zveřejnila snímky s monokly, které jí otec způsobil. Ještě předtím, než Skrzypczynski rezignoval na post šéfa Polského tenisového svazu, označil všechna obvinění za nepravdivá.

Upozorňoval na to, že nikdo z hráčů nevystoupil veřejně pod svým jménem. To změnila až Kotulaová. „Chce jména? Tak prosím, má je mít, nebojím se mluvit. Jmenuji se Katarzyna Kotulaová a před lety mi jako dítěti ublížil," uvedla.

„Na zasedání správní rady Polského tenisového svazu (PTS) Miroslaw Skrzypczynski podal s okamžitou platností rezignaci na funkci předsedy představenstva PTS," stálo v prohlášení svazu učiněném koncem minulého týdne s tím, že rezignace byla jednomyslně přijata.

K celé kauze se vyjádřila i současná světová jednička Iga Šwiateková. Podle ní je hlavně důležité, aby se bral ohled na všechny, kteří se stali obětí fyzického nebo psychického násilí. Povzbudila také oběti, aby se nebály o těchto věcech mluvit a vyhledaly pomoc.

Podporu obětem vyjádřil i polský tenista, který uzavírá elitní desítku žebříčku, Hubert Hurkacz. „Podporuji všechny ženy a všechny oběti zneužívání," napsal na Twitteru s tím, že žádný člověk by neměl zneužívat svého postavení.

Reklama