Hlavní obsah

Šílený paradox světové dvojky. Šwiateková potřebuje porážku své země, jinak má vážný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miluje svou zemi, což již v minulosti několikrát před médii zdůraznila. Přesto se Iga Šwiateková dostala do hodně nezáviděníhodné situace. Jako drtivá většina tenistů se chce i polská hvězda představit příští rok na olympiádě v Paříži. K tomu však potřebuje hodně nečekaný paradox, totiž aby se její zemi nedařilo v Billie Jean King Cupu.

Foto: Profimedia.cz

Polská tenistka Iga Šwiateková.

Článek

Už dávno si Iga Šwiateková zajistila účast na blížícím se Turnaji mistryň v mexickém Cancúnu. V letošní sezoně si připsal triumf na „svém“ French Open či osmifinálovou účast na US Open. Nic na dalším povedením roce nezměnil fakt, že ji na pozici světové jedničky vystřídala Běloruska Aryna Sabalenková.

A stejně tak měla být Šwiateková oporou i polského týmu na finálovém klání Billie Jean King Cupu ve španělské Seville. Nabitý program, kdy klání pro nejlepších osm tenistek sezony a týmovou soutěž dělí jen dva dny, však řekl polské hvězdě jasné NE. Stejně tak tomu bylo v minulém roce.

Tím se však čtyřnásobná grandslamová šampionka dostává do hodně prekérní situace. Pravidla totiž jasně definují, že hráčka se může zúčastnit olympiády jen v případě, kdy bude v nominaci své země během dvou různých reprezentačních akcí. První část podmínky Polka splnila v loňském roce, kdy se v národních barvách zúčastnila kvalifikačního kola, na druhou příležitost však i kvůli odřeknutí účasti v Seville marně čeká.

A právě to je jádro celého problému. Pokud totiž Polsko postoupí ve Španělsku až do finále, získá tím pádem právo přímého postupu na finálový turnaj Billie Jean Cupu i v příštím roce a nemuselo by tak hrát v roce 2024 v dubnu kvalifikaci. Právě případnou účastí v ní by Šwiateková splnila druhou část podmínky pro kvilifikaci na hry.

Polsko změří ve skupině C síly se Španělskem a Kanadou. V nominaci našich severních sousedů jsou Magda Linettová (25. hráčka světa), Magdalena Frechová (79.), Katarzyna Kawaová (264.) a Weronika Falkkowská (279.).

I kdyby ale Polsko k „smůle“ Šwiatekové do finále týmové soutěže postoupilo, můžou světové dvojce k účasti teoreticky pomoci divoké karty od ITF, které jsou určeny pro olympijské vítězky či grandslamové šampionky, což polská superstar bez problémů splňuje.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.