Hlavní obsah

Skvělá zpráva! Mezi největšími světovými talenty má český mužský tenis nejvíce zástupců

Praha

Jediný český tenista Jiří Veselý v elitní stovce, ve druhé pak s kariérou se pomalu loučící Lukáš Rosol. Statistika, která nebudí mezi fanoušky příliš důvodů k úsměvům. Přesto nemusí být tak zle, jak se na první pohled zdá. Potencionální nástupci Berdycha a spol. totiž českému tenisu rostou a začíná se to projevovat i na žebříčku.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Lehečka patří k největším českým nadějím

Článek

Bude to chtít čas, ale český tenis může vidět aspoň záblesk naděje na to, že se slavné daviscupové doby s Berdychem a Štěpánkem v určité míře vrátí. I když současná situace a pohled na žebříček tomu nenapovídá.

Česká jednička a 66. hráč světa Jiří Veselý střídá velmi slušné výkony s propadáky, podle rankingu druhý nejlepší Lukáš Rosol už ve svých 35 letech a z 186. místa těžko může myslet na nějaký větší progres.

Nejlepší čeští tenisté
Na žebříčkuJménoVěk
66.Jiří Veselý27 let
186.Lukáš Rosol35 let
213.Tomáš Macháč20 let
228.Zdeněk Kolář24 let
304.Michael Vrbenský20 let

Kdo dál? Výbornou sezonu, kterou pořádně rozbila celosvětová pandemie, prožívá Tomáš Macháč, Michael Vrbenský, Jiří Lehečka a Jonáš Forejtek. Kromě velmi slibných výsledků všechny čtyři spojuje i jeden fakt - jejich věk se pohybuje mezi osmnácti a dvaceti roky. Jaký potenciál se v českých mladících skrývá, ví i daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

"Výborně se pohybuje, má fantastický bekhend obouruč, z těchto mladých kluků asi nejlepší. Taky dost zamakal na podání se svým novým trenérem Danem Vackem," říkal před časem o Tomáši Macháčovi zkušený trenér.

Berounský rodák následně jeho slova potvrdil, když se poprvé v životě probil do hlavní soutěže grandslamového French Open a žebříčkem vystřelil během pěti měsíců o zhruba 250 míst. V tuto chvíle je žebříčkově třetím nejlepším českým hráčem, když patří mu 213. pozice.

Skvělá Lehečkova sezona

Ještě větší progres zaznamenal Jiří Lehečka. Osmnáctiletý mladík, kterému v současné době patří 353. příčka, byl ještě v březnu hráčem šesté stovky. "Zapracoval na forhendu i volejích. Malinko mu chybí v důležitých stavech trpělivost. Chce to rychle zabít a udělá chybu. Ale pracuje tvrdě a za tři roky se zlepšil obrovsky," má jasno Navrátil.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Tomáš Macháč v prvním kole French Open

Devatenáctiletý Jonáš Forejtek zase ovládl loňskou juniorku na US Open, k tomu přidal ve stejném roce další dva grandslamové juniorské tituly ze čtyřhry z Australian Open s Daliborem Svrčinou a Wimbledonu s Jiřím Lehečkou. V žebříčku se vyšvihl během této sezony o 140 míst na 398. místo.

Důvody k optimismu pak vyvolává pohled na žebříček hráčů do 19 let. Mezi nejlepšími čtrnácti jsou hned tři česká jména, žádná jiná země není v tomto ohledu lepší. Šesté místo patří Jiřímu Lehečkovi, třinácté Andrew Paulsonovi, čtrnácté Daliboru Svrčinovi.

"Tihle kluci mají našlápnuto. Když se jim vyhnou zranění a budou pracovat, tak budoucnost může být světlá," říkal Jaroslav Navrátil.

Počet tenistů do 19 let podle národností (do 15. místa)
UmístěníZeměPočet zástupců
1.Česko (Lehečka, Paulson, Svrčina)3
Itálie3
3.Španělsko2
4.V. Británie1
Argentina1
Francie1
Rumunsko1
Dánsko1
USA1
Japonsko1

Reklama

Související témata: