Hlavní obsah

Smutná tenisová hvězda Šafářová: Přála bych si lepší svět!

Je to tragédie, která se dotkla celého světa. Smrt černošského muže Georgeho Floyda, na které měl podíl zasahující policista, vyvolala vlnu protestů po celých Spojených státech. Nešťastná událost nenechala v klidu ani sportovce, ty české nevyjímaje. Proti rasismu se postavily i Petra Kvitová či Lucie Šafářová. "Přála bych si lepší svět, kde si jsou všichni rovni," psala na sociálních sítích brněnská rodačka.

Foto: Profimedia.cz

Lucie Šafářová má za sebou skvělou kariéru

Článek

Neštěstí se stalo minulé pondělí v Minneapolis, kde zasahující policista více než osm minut klečel na krku černošskému muži Georgemu Floydovi. Ten později v nemocnici zemřel. Zda měl čin strážce zákona bezprostřední vliv na mužovu smrt, rozhodne soud - dnes již bývalý policista je ve vazbě a čelí obvinění z vraždy.

Tragédie však vyústila v protesty nejen ve Spojených státech. Na neustupující rasismus začaly upozorňovat osobnosti ze všech oborů lidské činnosti. Stranou nezůstali ani tenisté. S výzvou na boj proti násilí vyrukovala například americká superstar Serena Williamsová, nastupující hvězda Coco Gauffová, Elina Svitolinová a celá řada dalších.

Na rasové problémy hvězdy upozorňovaly na sociálních sítích umístěním černého pole a případným komentářem. "Přála bych si lepší svět, kde si budou lidé rovni a budou milováni," psala například hvězda českého tenisu Lucie Šafářová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

I wish for better world.. where we all are equaly treated and loved! 🖤 #blackouttuesday

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Čen 2, 2020 v 11:53 PDT

"Je na čase, abychom konečně začali žít ve světě, kde vládne rovnost, spravedlnost a tolerance," připojila se s přáním i řecká superstar Stafanos Tsitsipas. Podporu boje proti rasismu vyjádřili i Roger Federer, Novak Djokovič i další tenisté.

S deklarací vyzývající k boji za rovnoprávnost přišly i hvězdy hokejové NHL. "Už nemůžeme déle mlčet. Musíme tyto problémy akutně řešit. Nikdo nesmí čelit strachu a podobným persekucím jen na základě jiné barvy pleti. A musí tomu tak být po celých Spojených státech. Stojíme při sobě a žádáme spravedlnost pro Georgea Floyda a mnoho dalších. Prosíme všechny, kdo s námi souhlasí, aby nás podpořili nejen slovy, ale mírumilovnými činy," píše se v prohlášení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

“ Никто не рождается с ненавистью к человеку из за цвета его кожи, или его происхождения, или его религии. Ненавидеть люди учатся, и если они могут научиться ненависти, то их можно научить и любви, поскольку любовь проникает в человеческое сердце более естественно, чем ее противоположность. ”⁣ - Нельсон Мандела⁣ ⁣ “ No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite. “⁣ -Nelson Mandela ✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿

Příspěvek sdílený Elina Svitolina (@elisvitolina),Čen 3, 2020 v 12:03 PDT

Reklama