Hlavní obsah

Šok a obrovský smutek. Finále Fed Cupu zastínil masakr v Paříži

Před rokem a půl se Maria Šarapovová rozesmátá fotila v minisukni s pohárem u Eiffelovky. Dvojnásobná vítězka Roland Garros při fedcupovém finále s pohnutím komentovala zprávy o pátečním pařížském masakru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smutná ruská tenistka Maria Šarapovová.

Článek

Pro řadu tenistů je francouzská metropole srdeční záležitostí. Atmosféra grandslamového turnaje ve stařičkém areálu má v časném létě neopakovatelnou příchuť. O to víc ruskou hvězdou otřásly záběry plné krve a mrtvých těl. „Byl to šok, jsem strašně smutná," řekla Šarapovová, která French Open vyhrála v letech 2012 a 2014. „Mířím do pražské O2 areny a v srdci mám Paříž."

Hashtag #PrayForParis se objevil na twitterových účtech fedcupových finalistek. Účast rodinám obětí vyjádřily Barbora Strýcová i Jelena Vesninová. „Je to strašně smutné, moje myšlenky jsou s rodinami těch, kteří zemřeli," uvedla letošní pařížská finalistka Lucie Šafářová.

Petra Kvitová se ale o páteční hrůze dozvěděla se zpožděním. „Až ráno jsem něco zaslechla na snídani. Nebyla jsem na internetu, na sociálních sítích. V šatně jsme měli zapnutou televizi, takže ke mně něco sem tam dolehlo. Na druhou stranu jsem se snažila soustředit na zápas," líčila nejlepší česká tenistka.

Pařížský teror se o víkendu odrazil i na dění v Praze. Kolem dějiště finále postávali příslušníci policejní zásahové jednotky se samopaly. Takový obrázek při loňském finále s Německem rozhodně nebyl k vidění. Při slavnostním zahájení se pak držela minuta ticha.

Pro ruskou světoběžnici Šarapovovou je Paříž možná nejoblíbenějším městem planety. Romantický nádech města nad Seinou se ale v posledních měsících vytratil. „Snad budou lidé zase šťastní," řekla ruská tenistka. „Užívejme života, dokud to jen jde..."

Reklama

Související témata: