Hlavní obsah

Soumrak českých hvězd? Plíšková s Kvitovou sbírají porážky, pro elitu nejsou hrozbou

Na svém kontě mají dohromady 44 titulů, společně se podílely na třech fedcupových triumfech, navždy se zapsaly do historie českého i světového tenisu. Poslední měsíce však Karolína Plíšková a Petra Kvitová zaznamenávají výsledky, které vyvolávají od fanoušků minimálně silné rozpaky. Od začátku roku vyhrály dohromady jedenáct zápasů, ve čtrnácti odcházely z kurtu jako poražené.

Foto: Profimedia.cz

Karolína Plíšková a Petra Kvitová na archivním snímku

Článek

Jejich jména stále mají obrovský zvuk. Pořadatelé na osobnost dvojnásobné wimbledonské šampionky Petry Kvitové či bývalé světové jedničky Karolíny Plíškové pořád slyší. Konečně lounská rodačka stále drží místo v elitní desítce, kde jí patří sedmá příčka, Kvitová pak uzavírá třetí desítku.

V letošním roce se však obě české legendy potácí ve výsledkové mizérii. Tu u Karolíny Plíškové zásadně ovlivnila zlomenina ruky, kvůli které se na kurty vrátila až na letošním Indian Wells. A na výkonech svěřenkyně Saschi Bajina to bylo více než znát. Na Sunshine Double, jak se nazývá dvojice prestižních floridských klání v Indian Wells a Miami, skončila vždy hned na úvodní soupeřce.

Foto: Weller Tom, ČTK

Karolína Plíšková v akci při utkání s Petrou Kvitovou.

První výhru slavila až v Charlestonu proti Ukrajince Zavatské, až 215. hráčce žebříčku, aby vzápětí hladce vypadla s Ruskou Alexandrovovou. "Popravdě, moc tenisu tam z mé strany zatím nebylo. Ale věřím, že když vydržím hrát každý týden a odehraju ještě nějaké zápasy, zlepší se to," věřila Plíšková.

Na svém zatím posledním turnaji ve Stuttgartu sice nejdříve přetlačila v prvním kole právě Petru Kvitovou a připsala si tak svou druhou letošní výhru, ve druhém už byla proti Rusce Samsonové bez šance.

Trápení wimbledonské královny

Zatímco u Plíškové lze mizerné výsledky do jisté míry přičítat nerozehranosti po zranění, u Petry Kvitové je situace výrazně jiná. Česká šampionka stihla letos nastoupit už do deseti turnajů, tím nejúspěšnějším je prozatím klání v Miami, kde zdolala tři soupeřky a došla do čtvrtfinále.

Tím však výčet úspěchů bývalé světové dvojky končí. Dva vítězné zápasy v řadě zvládla svěřenkyně Jiřího Vaňka již jen v Dubaji, jinak končila hned na první či druhé soupeřce.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Petra Kvitová v souboji s Jil Teichmannovou

Nejsmutnější je pohled na výsledky Petry Kvitové na grandslamech. Od semifinálové účasti na French Open v roce 2020 nepřešla až na jednu výjimku třetí kolo. Nic na tom nezměnilo ani letošní Australian Open, kde vystavila české hvězdě stopku Rumunka Cirsteaová, která zvítězila hladce dvakrát 6:2.

S tenistkami z elitní desítky se Kvitová letos střetla pětkrát, čtyřikrát prohrála (Jabeurová, Sakkariová, Swiateková, Plíšková), jedinou výhru nad členkou TOP 10 si připsala v Dubaji proti Sabalenkové.

Letošní výsledky Karolíny Plíškové
TURNAJFÁZESOUPEŘKANA ŽEBŘÍČKUVÝSLEDEK
Stuttgart2. koloSamsonová (Rus.)31.4:6, 4:6
Charleston3. koloAlexandrovová (Rus.)54.3:6, 1:6
Miami2. koloKalinská (Rus.)84.3:6, 3:6
Indian Wells2. koloKoviničová (Černá H.)71.6:2, 5:7, 4:6
Letošní výsledky Petry Kvitové
TURNAJFÁZESOUPEŘKANA ŽEBŘÍČKUVÝSLEDEK
Stuttgart1. koloPlíšková (Česko)7.4:6, 6:4, 7:6
Charleston1. koloFrechová (Pol.)87.6:7, 2:3 skreč.
MiamičtvrtfináleSwiateková (Pol.)2.3:6, 3:6
Indian Wells3. koloSakkariová (Řec.)6.3:6, 0:6
Katar2. koloMertensová (Bel.)26.5:7, 2:1 skreč.
DubajčtvrtfináleOstapenková (Lot.)21.7:5, 5:7, 6:7
Petrohrad2. koloBeguová (Rum.)56.4:6, 0:6
Australian Open1. koloCirsteaová (Rum.)38.2:6, 2:6
Sydney2. koloJabeurová (Tun.)10.4:6, 4:6
Adelaide1. koloHonová (Aus.)263.7:6, 5:7, 2:6

Reklama

Související témata: