Hlavní obsah

Muguruzaová - Rybáriková 6:1, 6:1Španělka smázla slovenskou kometu a ve Wimbledonu si zahraje o titul. Se superšampiónkou

Londýn
Aktualizováno

Americko-španělské finále uvidí letošní Wimbledon ve dvouhře žen. Na šestý titul bude na trávě v All England Clubu útočit Venus Williamsová a její sobotní soupeřkou bude Garbiňe Muguruzaová. První postoupila do finále šampiónka loňského Roland Garros Muguruzaová. Čtrnáctá nasazená rozdrtila za hodinu a čtyři minuty Slovenku Magdalénu Rybárikovou dvakrát 6:1 a podruhé v kariéře je ve finále Wimbledonu. Poté Williamsová přehrála domácí Johannu Kontaovou 6:4, 6:2, v závěrečném duelu ve Wimbledonu je podeváté a jedna výhra ji dělí na londýnské trávě od šestého titulu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Je to tam! Muguruzaová si podruhé v kariéře zahraje finále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Slovenská přemožitelka Karolíny Plíškové z druhého kola působila od počátku nervózním dojmem, soupeřku nedokázala ničím překvapit a rychle prohrávala 0:5. Teprve pak udržela servis a zažehnala hrozbu "kanára". Podobný vývoj měl i druhý set. Muguruzaová tentokrát povolila Rybárikové uhrát první game za stavu 4:0 a duel pak rychle ukončila.

"Přišla jsem na kurt naprosto sebevědomá a myslím, že jsem hrála velmi dobře," řekla svěřenkyně Conchity Martínezové, jediné wimbledonské vítězky ze Španělska. "Pomohlo mi, že jsem v porovnání s Magdou už měla zkušenosti s podobně důležitými zápasy. Doufám, že i poslední duel tady dopadne v můj prospěch," dodala Muguruzaová.

Třiadvacetiletá rodačka z Venezuely si na travnatých dvorcích All England Clubu zahraje finále po roční pauze. Premiérový duel o titul v Londýně v roce 2015 prohrála se Serenou Williamsovou, tentokrát se utká s její starší sestrou Venus.

Před finále si nechá od sestry poradit

Venus Williamsová, která první wimbledonský titul získala před 17 lety, hrála výborně a od stavu 4:4 v prvním setu už ztratila jen dvě hry. V tvrdých výměnách měla přece jen větší kontrolu a přehled na dvorci. Kontaovou hnali za postupem fanoušci, ale vypracovala si jen dva brejkboly a Američanka oba odvrátila.

"Ani jeden míč v utkání nebyl snadný. Ona hrála výborně, vyrovnala se s tlakem publika a pokaždé jsem musela zahrát výborně," řekla Williamsová.

Přiznala, že jí ve Wimbledonu chybí mladší sestra Serena, bývalá světová jednička a třiadvacetinásobná grandslamová šampiónka, která je těhotná a dává si pauzu. "Přála bych si, aby tady byla," řekla Venus a dodala, že se Serenou bude mluvit před finále. "Nechám si od ní poradit," prohlásila.

Britové se tak ani po 40 letech nedočkají domácí finalistky. "Jo (Johanna) hrála dobře, ale Venus dokázala využít razance úderů při výměnách a posílat tvrdší míče," řekla pro televizi BBC Britka Virginia Wadeová, vítězka z roku 1977.

Maratón ve čtyřhře

Až po čtyřech a půl hodinách se rozhodlo ve Wimbledonu o druhých finalistech mužské čtyřhry. Rakušan Oliver Marach s Chorvatem Matem Pavičem udolali chorvatský pár Nikola Mektič, Franko Škugor 17:15 v pátém setu. Marach si postupem dal dárek k nedělním 37. narozeninám a zahraje si finále na grandslamu poprvé. S čtyřiadvacetiletým Pavičem nad Chorvaty vyhráli maratón přesně po 4:34 hodinách po setech 4:6, 7:5, 7:6, 3:6 a 17:15.

O wimbledonskou trofej se utkají v sobotu se čtvrtým nasazeným polsko-brazilským párem Lukasz Kubot, Marcelo Melo, kteří mají letošní bilanci na trávě impozantní 13:0. I oni sehráli pětisetové drama, než jedničky Henriho Kontinena a Johna Peerse zdolali 9:7 v rozhodující sadě. Melo se díky postupu do finále stane v pondělí novou deblovou jedničkou. V čele světového žebříčku vystřídá Fina Kontinena.

Nejstarší Marach jako jediný z finálového kvarteta ještě nemá grandslamový titul. Jeho spoluhráč Pavič ovládl loni na US Open mix, Melo o rok dříve mužskou čtyřhru na French Open a Kubot má trofej z Australian Open 2014.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 miliónu liber):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
V. Williamsová (10-USA) - Kontaová (6-Brit.) 6:4, 6:2
Muguruzaová (14-Šp.) - Rybáriková (SR) 6:1, 6:1.
Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Kubot, Melo (4-Pol./Braz.) - Kontinen, Peers (1-Fin./Austr.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:2, 4:6, 9:7
Marach, Pavič (16-Rak./Chorv.) - Mektič, Škugor (Chorv.) 4:6, 7:5, 7:6 (7:4), 3:6, 17:15.
Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Vrbenský (ČR) - Bittoun Kouzmine (Fr.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - 2. kolo:
Vrbenský, Rodionov (3-ČR/Rak.) - Kirkov, Thomas (USA) 3:6, 7:5, 6:3
Štyler, Zacharov (ČR/Rus.) - Carr, Rotsaert (Ir./USA) 6:2, 6:2.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Německo Kerberová Španělsko Muguruzaová
    6 : 4; 4 : 6; 4 : 6
  • Polsko A. Radwaňská Ruská federace Kuzněcovová
    2 : 6; 4 : 6
  • Slovensko Rybáriková Chorvatsko Martičová
    6 : 4; 2 : 6; 6 : 3
  • Spojené státy Vandewegheová Dánsko Wozniacká
    7 : 6; 6 : 4
  • Chorvatsko Konjuhová Spojené státy V. Williamsová
    3 : 6; 2 : 6
  • Lotyšsko Ostapenková Ukrajina Svitolinová
    6 : 3; 7 : 6
  • Velká Británie Kontaová Francie Garciaová
    7 : 6; 4 : 6; 6 : 4
  • Bělorusko Azarenková Rumunsko Halepová
    6 : 7; 2 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Muguruzaová Ruská federace Kuzněcovová
    6 : 3; 6 : 4
  • Slovensko Rybáriková Spojené státy Vandewegheová
    6 : 3; 6 : 3
  • Spojené státy V. Williamsová Lotyšsko Ostapenková
    6 : 3; 7 : 5
  • Velká Británie Kontaová Rumunsko Halepová
    6 : 7; 7 : 6; 6 : 4
  • Semifinále

  • Španělsko Muguruzaová Slovensko Rybáriková
    6 : 1; 6 : 1
  • Spojené státy V. Williamsová Velká Británie Kontaová
    6 : 4; 6 : 2
  • Finále

  • Španělsko Muguruzaová Spojené státy V. Williamsová
    7 : 5; 6 : 0