Hlavní obsah

Sparta neobhájila. Tenisté Prostějova slaví po čtyřech letech titul

Tenisté Prostějova po čtyřech letech vyhráli extraligu smíšených družstev. Ve finále v Milovicích u Prahy porazili obhájce z pražské Sparty po boji 5:4 na zápasy. Rozhodující bod získali ve čtyřhře Jiří Lehečka se Zdeňkem Kolářem.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Tomáš Macháč si poradil s Jiřím Veselým (archivní foto)

Článek

"Návrat na trůn chutná sladce. Rozhodly jeden dva míče, ale titul jsme moc chtěli a jsem rád, že je zase zpátky," řekl prostějovský kapitán Jaroslav Navrátil televizní stanici Nova Sport 1.

Ve dvouhrách začal lépe Prostějov a po výhrách Ukrajince Vitalije Sačka a Sáry Bejlek vedl 2:0. Za Spartu snížila Slovenka Viktória Kužmová, ale v dalších mužských singlech slavili prostějovští hráči. Jiří Lehečka, který porazil Lukáše Rosola dvakrát 7:6, a Zdeněk Kolář.

V utkání nejlepších českých hráčů potvrdil formu z Davis Cupu Tomáš Macháč. Současnou domácí jedničku Jiřího Veselého porazil 6:3, 6:4 a druhým bodem udržel Spartu ve hře. "Byl to z mé strany kvalitní zápas, skvěle jsem servíroval a využil šance na returnu," řekl Macháč.

Rozhodovaly čtyřhry, v nichž třetí bod Sparty získaly Kužmová s Lucií Havlíčkovou. Mužské debly se hrály zároveň a v obou duelech vyhráli první set sparťané. Rosol s Riklem zápas dotáhli proti Veselému se Slovákem Igorem Zelenayem do vítězného konce a stav byl 4:4.

Kolář s Lehečkou, společně vítězové dvou letošních challengerů ve čtyřhře, ale dokázali zápas s Macháčem a Vrbenským otočit a zvítězili 2:6, 7:5 a 10:8 v super tie-breaku. "Jsme strašně rádi, že se nám to povedlo. Zdenda zahrál neskutečně," chválil Lehečka parťáka. "Jsme sehraní, sedneme si lidsky. Tenisově se dobře doplňujeme a naše chemie funguje," uvedl Kolář.

Prostějov je rekordmanem soutěže a slaví už osmnáctý vavřín. V minulosti se o jeho úspěchy zasloužily například Petra Kvitová, Karolína Plíšková nebo Martina Hingisová.

Finále extraligy smíšených družstev v Milovicích:
Prostějov - Sparta Praha 5:4
Sačko (Ukr.) - Rikl 6:1, 5:7, 6:4
Bejlek - Palicová 3:6, 6:4, 7:5
Sisková - V. Kužmová (SR) 4:6, 1:6
Lehečka - Rosol 7:6, 7:6
Kolář - Vrbenský 6:0, 6:4
Veselý - Macháč 3:6, 4:6
Sisková, Bejlek - V. Kužmová, Havlíčková 3:6, 1:6
Veselý, Zelenay (SR) - Rikl, Rosol 4:6, 6:7
Kolář, Lehečka - Macháč, Vrbenský 2:6, 7:5, 10:8

Reklama

Související témata: