Hlavní obsah

Sabalenková - Potapovová 6:1, 6:2Šwiateková a Sabalenková se ve Stuttgartu utkají stejně jako vloni o titul

Aktualizováno

Obhájkyně titulu Iga Šwiateková a Aryna Sabalenková se stejně jako vloni utkají ve Stuttgartu o první letošní titul na antuce. Polské světové jedničce skrečovala semifinálový duel Tunisanka Uns Džábirová už po třech gamech kvůli zranění lýtkového svalu, světová dvojka přehrála Anastasii Potapovovou z Ruska za 58 minut 6:1, 6:2 a postoupila ve Stuttgartu do finále potřetí za sebou.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Aryna Sabalenková se raduje z postupu do finále.

Článek

Džábirová si zranila levé lýtko hned ve třetí výměně úvodního gamu při snaze dosáhnout na podání soupeřky. Nohu si nechala zatejpovat a zkusila pokračovat, zranění ji ale výrazně omezovalo v pohybu a po třech ztracených hrách zápas v slzách vzdala.

"Byl to třetí fiftýn, ani nevím, co se stalo," řekla v rozhovoru na kurtu plačící Džábirová, která už letos zmeškala kvůli zranění kolena několik týdnů po Australian Open a po návratu na kurty se dlouho nemohla dostat do tempa. "Byla jsem tak nadšená, že se dneska utkám s Igou, jsou to vždycky skvělé zápasy. Moc mě to mrzí, opravdu jsem se snažila běhat, ale Iga vám to nikdy neulehčí," omlouvala se náznakem úsměvu divákům a Šwiatekové popřála hodně štěstí do finále.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Iga Swiateková během semifinále turnaje ve Stuttgartu.

V loňském duelu o titul Šwiateková zvítězila 6:2, 6:2 a letos se může stát první tenistkou, která na Porsche Open obhájí trofej od roku 2016, kdy to dokázala domácí Angelique Kerberová.

Sabalenková naopak ve Stuttgartu ani jeden finálový start nezvládla a v obou případech jí poslední krok k zisku titulu překazila světová jednička. V roce 2021 prohrála s Australankou Ashleigh Bartyovou.

Alcaraz bude na antuce v Barceloně obhajovat titul proti Tsitsipasovi

Dva největší favorité Carlos Alcaraz a Stefanos Tsitsipas se v neděli utkají o titul na antukovém turnaji v Barceloně. První nasazený úřadující šampion Alcaraz postoupil do finále po výhře 6:2, 6:2 nad britským tenistou Danielem Evansem a v katalánské metropoli se může stát prvním úspěšným obhájcem titulu po Rafaelu Nadalovi, který triumfoval v letech 2016 až 2018 dokonce třikrát za sebou. V cestě mu bude stát druhý nasazený Řek Tsitsipas, jenž zdolal Lorenza Musettiho z Itálie 6:4, 5:7, 6:3.

Foto: Albert Gea, Reuters

Španěl Carlos Alcaraz po postupu do finále.

Devatenáctiletý Alcaraz bude usilovat o třetí titul v sezoně a vylepšení skvostné letošní bilance čítající zatím 22 výher a jen dvě porážky. Španělský vítěz turnajů z Buenos Aires a Indian Wells se s Tsitsipasem utká počtvrté v kariéře a dosud s ním neprohrál. Naposledy uspěl v loňském třísetovém čtvrtfinále právě v Barceloně.

O pět let starší Tsitsipas si na zdejší antuce zahraje o titul potřetí. Při obou předchozích pokusech o zisk trofeje v letech 2018 a 2021 ztroskotal na Nadalovi. Nyní bude usilovat o jubilejní desátý titul kariéry a první letošní.

O titul v Mnichově si po roce opět zahrají Rune a Van de Zandschulp

Dán Holger Rune je na antukovém turnaji v Mnichově krok od obhajoby titulu. Devatenáctiletý talent porazil v semifinále Australana Christophera O'Connellyho 6:3, 6:2 a o celkově čtvrtou trofej na okruhu ATP si zahraje stejně jako vloni s Boticem van de Zandschulpem. Nizozemec vyřadil druhého nasazeného Taylora Fritze z USA 6:4, 7:6.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Dán Holger Rune slaví postup do finále v Mnichově.

Turnajová jednička Rune si v Mnichově zahraje sedmé finále v kariéře a bude si chtít spravit chuť po minulém týdnu, kdy ztratil nadějně rozehranou bitvu o titul na turnaji Masters v Monte Carlu. Na německé antuce loni a dosud ani letos neztratil jediný set.

Sedmadvacetiletý Van de Zandschulp bude při své druhé finálové účasti v kariéře útočit na první titul. Loňský duel v úvodním setu skrečoval kvůli bolestem hrudníku. "Hodně to pro mě znamená, zvlášť po tom loňsku, kdy jsem musel vzdát. Letos už musím něco vymyslet, tak doufejme, že to zítra půjde," uvedl čtvrtý nasazený Nizozemec.

STUTTGART - ženy (antuka, dotace 780 637 eur):
Dvouhra - semifinále:
Šwiateková (1-Pol.) - Džábirová (3-Tun.) 3:0 skreč
Sabalenková (2-Běl.) - Potapovová (Rus.) 6:1, 6:2
BARCELONA - muži (antuka, dotace 2 872 435 eur):
Dvouhra - semifinále:
Tsitsipas (2-Řec.) - Musetti (9-It.) 6:4, 5:7, 6:3
Alcaraz (1-Šp.) - Evans (12-Brit.) 6:2, 6:2
BANJA LUKA - muži (antuka, dotace 630 705 eur):
Dvouhra - semifinále:
Rubljov (2-Rus.) - Molčan (SR) 6:2, 6:4
Lajovič (Srb.) - Kecmanovič (4-Srb.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:4
Čtyřhra - finále:
J. Murray, Venus (1-Brit./N. Zél.) - Cabral, Nědovjesov (Portug./Kaz.) 7:5, 6:2
MNICHOV - muži (antuka, dotace 630 705 eur):
Dvouhra - semifinále:
Rune (1-Dán.) - O'Connell (Austr.) 6:3, 6:2
Van de Zandschulp (4-Niz.) - Fritz (2-USA) 6:4, 7:6 (7:2)
BELLINZONA - ženy, ITF (antuka, dotace 60 000 dolarů):
Čtyřhra - finále:
Sisková, Perrinová (4-ČR/Švýc.) - Christieová, Collinsová (1-Brit.) 3:6, 7:6 (11:9), 10:5

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.