Hlavní obsah

Šwiateková - Sabalenková 6:3, 6:4Šwiateková obhájila titul ve Stuttgartu, Alcaraz v Barceloně

Aktualizováno

Světová jednička Iga Šwiateková po roce opět vyhrála antukový turnaj ve Stuttgartu. Polská tenistka ve finále stejně jako loni porazila Arynu Sabalenkovou z Běloruska, tentokrát si s druhou hráčkou žebříčku poradila 6:3 a 6:4.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Polka Iga Šwiateková slaví, právě triumfovala na turnaji ve Stuttgartu.

Článek

Šwiateková na cestě za titulem ztratila jediný set, který ji ve čtvrtfinále sebrala šampionka z roku 2018 Karolína Plíšková. Polka je první hráčkou od roku 2016, jež ve Stuttgartu obhájila titul. Před ní se to naposledy podařilo domácí Angelique Kerberové.

Jednadvacetiletá Šwiateková ve finále čelila jedinému brejkbolu, který odvrátila. Sama soupeřce sebrala podání dvakrát. První sadu rozhodla brejkem za stavu 4:3, ve druhém setu se jí to povedlo hned v úvodní hře.

Sabalenková se tak ani na třetí pokus ve stuttgartském finále nedočkala titulu a pokaždé podlehla světové jedničce. Loni se Šwiatekovou prohrála dvakrát 2:6, v roce 2021 nestačila na Australanku Ashleigh Bartyovou.

Alcaraz má třetí titul v sezoně

Devatenáctiletý španělský tenista Carlos Alcaraz v duelu dvou největších favoritů ve finále v Barceloně porazil 6:3 a 6:4 Stefanose Tsitsipase z Řecka a obhájil loňský triumf. Druhý hráč žebříčku získal třetí titul v sezoně, ve které si vylepšil bilanci na 23 vítězství a dvě porážky.

Alcaraz sice jako první ztratil servis, ale okamžitě ho získal zpět a srovnal na 2:2. Brejk bývalá světová jednička využila v prvním setu ještě jednou, když zvýšila na 5:3. Sadu Alcaraz poté bez problémů dopodával.

Ve druhém setu stačil Alcarazovi jediný brejk, díky kterému se ujal vedení 3:2 a výhodu udržel až do konce zápasu. Připsal si tak celkově devátý titul a poprvé v kariéře dokázal na okruhu ATP obhájit turnajový triumf.

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas se naopak ani na třetí pokus nedočkal na barcelonské antuce titulu. Při obou předchozích pokusech o zisk trofeje v letech 2018 a 2021 ztroskotal na jiné bývalé světové jedničce ze Španělska Rafaelu Nadalovi.

Rune odvrátil čtyři mečboly a obhájil titul v Mnichově

Dán Holger Rune obhájil titul v Mnichově. V repríze loňského finále s Nizozemcem Boticem van de Zandschulpem odvrátil čtyři mečboly a i přes problémy s ramenem a kotníkem v rozhodujícím setu nakonec vyhrál 6:4, 1:6 a 7:6.

Van de Zandschulp promarnil šanci získat první titul v kariéře, navíc v Bavorsku prožil s Runem další smolné finále. Loni totiž sedmadvacetiletý Nizozemec zápas o titul v Mnichově za stavu 4:3 kvůli zdravotním problémům skrečoval.

Devatenáctiletý Rune v neděli přitom nebyl daleko od porážky. Ve třetí sadě prohrával 1:3 a navíc si poranil rameno. Po ošetření se však nejvýše nasazený hráč dokázal vrátit do zápasu a za stavu 2:5 odvrátil dva mečboly.

Poté si poranil kotník, ale ani rozepře s fyzioterapeutem ho nerozhodila. Srovnal na 5:5, při skóre 5:6 však čelil dalším dvěma mečbolům. Van de Zandschulp však duel dopodávat nedokázal a tie-break pro sebe získal poměrem 7:3 získal sedmý hráč světa Rune.

Lajovič získal v Banja Luce druhý titul v kariéře

Tenista Dušan Lajovič získal na antukovém turnaji v Banja Luce druhý titul v kariéře. Dvaatřicetiletý Srb, jenž ve čtvrtfinále získal skalp světové jedničky Novaka Djokoviče, ve finále zdolal druhého nasazeného Rusa Andreje Rubljova za dvě a půl hodiny 6:3, 4:6, 6:4.

Aktuálně 70. hráč světového žebříčku Lajovič si na okruhu ATP zahrál o titul potřetí a druhé trofeje se dočkal po čtyřech letech. Dosud jediný triumf slavil v roce 2019 na antuce v Umagu.

Právě na chorvatské antuce před čtyřmi lety se s Rubljovem utkal poprvé a úspěšně zvládl i dnešní druhý vzájemný duel. Tentokrát ale musel o výhru bojovat ve třech setech.

Světová šestka Rubljov v závěru zabojoval a zdálo se, že by mohl finále stejně jako před týdnem na Masters v Monte Carlu otočit. Od stavu 1:5 dokázal snížit na 4:5, nakonec ale Lajovič při svém podání proměnil třetí mečbol.

STUTTGART - ženy (antuka, dotace 780 637 eur)
Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - Sabalenková (2-Běl.) 6:3, 6:4
Čtyřhra - finále:
Schuursová, Krawczyková (2-Niz./USA) - Melicharová-Martinezová, Olmosová (3-USA/Mex.) 6:4, 6:1
BARCELONA (antuka, dotace 2 872 435 eur)
Dvouhra - finále:
Alcaraz (1-Šp.) - Tsitsipas (2-Řec.) 6:3, 6:4
Čtyřhra - finále:
González, Molteni (Arg.) - Koolhof, N. Skupski (1-Niz./Brit.) 6:3, 6:7 (8:10), 10:4
MNICHOV - muži (antuka, dotace 630 705 eur)
Dvouhra - finále:
Rune (1-Dán.) - Van de Zandschulp (4-Niz.) 6:4, 1:6, 7:6 (7:3)
Čtyřhra - finále:
Erler, Miedler (Rak.) - Krawietz, Pütz (1-Něm.) 6:3, 6:4
BANJA LUKA - muži (antuka, dotace 630 705 eur)
Dvouhra - finále:
Lajovič (Srb.) - Rubljov (2-Rus.) 6:3, 4:6, 6:4
ANTALYA - ženy, ITF (antuka, dotace 15 000 dolarů)
Dvouhra - finále:
ŠTRUPLOVÁ (1-ČR) - Yoruková (Tur.) 6:7 (2:7), 6:1, 6:2

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.