Hlavní obsah

Tady se ruce nepodávají? Tenistky neunesly prohry a k soupeřkám se chovaly nesportovně

Svým nesportovním chováním je už známá. Kazašská tenistka Julia Putincevová nedokázala po prohraném zápase na turnaji v Charlestonu ukočírovat emoce a nejen, že své soupeřce jen velmi ledabyle podala ruku, ale málem si kvůli ní vykroutila i hlavu, jen aby se na ni nepodívala.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Julia Putincevová.

Článek

Putincevová měla utkání proti Polce Magdě Linetteové velice slibně rozehrané. V prvním setu zvítězila 6:4, druhý sice prohrála, ve třetím už ale vedla 4:0. Jenže Linetteová neskutečně zabrala a nepříznivý vývoj otočila. Rozhodující sadu nakonec vyhrála poměrem 6:4 a mohla se radovat z postupu do druhého kola.

To dvaadvacetiletá Kazaška neunesla. Při podávání rukou odvrátila hlavu na druhou stranu a místo gratulování soupeřce Linetteovou jen ledabyle plácla. To ale není její první prohřešek. Devětadvacátá hráčka světa je známá svým nefér chováním delší dobu. Již před několika lety na turnaji v Bruselu v utkání proti Američance Coco Vandewegheové porušila tenisový bonton. Radovala se z toho, když soupeřka udělala dvojchybu a poté jí u sítě vynadala.

Turnaj v Charlestonu ale jakoby nesprávné podávání rukou přitahoval. Podobný incident se totiž stal už v kvalifikaci. Tady prohru neunesla Američanka Sachia Vickeryová a své australské soupeřce Anastasii Rodionovové nepodala ruku vůbec.

Toto nesportovní gesto se však v minulosti nevyhnulo ani českým tenistům. Tak třeba Tomáš Berdych na Australian Open nepodal ruku Španělu Nikolasi Almagrovi a fanoušci na něj za to bučeli. Lukáš Rosol zažil něco podobného před dvěma roky na turnaji v Bukurešti. Guillermo Garcia sice vyhrál, avšak ruku českému tenistovi nechtěl podat. Když si to ale přeci jen rozmyslel a natáhl ji směrem k Rosolovi, český tenista už neměl zájem. I je pak diváci vypískali.

Opomenout nemůžeme ani Barboru Strýcovou. I ona se už proslavila ledabylým plácnutím soupeřky. Jednou se však ocitla v opačné situaci. Elina Svitolinová jí tehdy podala ruku jak leklá ryba, a tak jí česká hráčka ukázala, jak se to správně dělá.

Reklama

Související témata: