Hlavní obsah

Bravo! Krejčíková se Siniakovou si na Turnaji mistryň zahrají o titul

Aktualizováno

Vítězná jízda pokračuje! České tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si po roce znovu zahrají na Turnaji mistryň o titul. Obhájkyně prvenství v úvodním semifinále čtyřhry zdolaly ukrajinsko-lotyšskou dvojici Ljudmila Kičenoková, Jelena Ostapenková 7:6, 6:2 a jejich soupeřkami ve finále bude rusko-bělgický pár Veronika Kuděrmětovová s Elise Mertensovou, který přehrál dvojici Desirae Krawczyková, Demi Schuursová dvakrát 6:1.

Foto: Ron Jenkins, ČTK/AP

Dobojováno! České deblistky Barbora Krejčíková (vpravo) s Kateřinou Siniakovou postupují do finále Turnaje mistryň.

Článek

České obhájkyně titulu suverénně ovládly základní skupinu bez ztráty setu. A pozici nasazených jedniček potvrdily i v nedělním utkání, v němž znovu neztratily ani sadu. Duel ovládly za hodinu a šestatřicet minut a při čtvrté účasti na Turnaji mistryň v deblu si zahrají finále potřetí. Titul mohou obhájit jako sedmý pár v historii.

"Jsem hrdá, že jsme se znovu dostaly do finále," řekla po utkání na kurtu Siniaková. "Osobně jsem v každém zápase velmi emotivní, bez toho to už nedokážu. Nebyla jsem navíc úplně spokojená se svým výkonem, ale jsme tým. Bára hrála velmi dobře, snažila jsem si jí krýt záda a povedlo se to," doplnila Siniaková.

Vítězky tří letošních grandslamů vstoupily do utkání dobře a po dvou brejcích se ujaly vedení 5:2. Kičenoková si vyžádala zdravotní pauzu a nechala si ošetřit prst levé ruky. Lotyšsko-ukrajinský pár po přestávce odvrátil dva setboly, vyhrál čtyři hry za sebou a set dospěl do zkrácené hry. V ní však Češky uspěly 7:5. Během první sady si pomohly pěti esy.

Foto: Susan Mullane, Reuters

České deblistky Barbora Krejčíková (vpravo) a Kateřina Siniaková si na Turnaji mistryň zahrají o titul.

Krejčíková se Siniakovou využily psychické výhody i v úvodu druhého setu. Brzy získaly další brejk a Kičenoková se za stavu 1:4 nechala znovu ošetřit. Turnajové pětky ještě zabojovaly a snížily, Češkám se ale za stavu 2:4 podařilo odvrátit dva brejkboly a dotáhly duel k postupu.

"Těší mě, jak jsme zatím na turnaji zvládly všechny nepříjemné chvíle a zítra nás čeká ještě jeden zápas," dodala Krejčíková s tím, že pokud Češky finále vyhrají, zatancují si pak i se všemi členy organizačního týmu.

Oba páry se spolu utkaly od loňského roku celkem počtvrté. Poprvé zvítězily ve čtvrtfinále podniku v Indian Wells 2:6, 6:4 a 10:8 Kičenoková s Ostapenkovou. Další letošní střetnutí už patřila Češkám. V semifinále Wimbledonu triumfovaly Krejčíková a Siniaková jasně dvakrát 6:2 a ve čtvrtfinále v Guadalajaře pak vyhrály 3:6, 7:5 a 10:3.

O titul v singlu se utkají Garciaová se Sabalenkovou

O premiérový titul na tenisovém Turnaji mistryň se utkají Caroline Garciaová z Francie a Běloruska Aryna Sabalenková. Devětadvacetiletá Garciaová porazila v semifinále Řekyni Mariu Sakkariovou 6:3, 6:2, o pět let mladší Sabalenková překvapivě vyřadila světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou 6:2, 2:6, 6:1. Finále se hraje v úterý od 2:00 českého času.

Sabalenková s Garciaovou, které se do vyřazovací fáze dostaly z druhých míst základních skupin, se spolu utkají popáté v kariéře. Dosud mají nerozhodnou bilanci 2:2, poslední dva duely ale vyhrála Francouzka.

Nasazená sedmička Sabalenková připravila v semifinále Šwiatekové první porážku na turnaji a celkem po sedmi zápasech. Jednadvacetiletá Polka nedokázala najít recept na tvrdý forhend Bělorusky a ztratila první sadu za čtyřicet minut. Vítězka tří grandslamových titulů prohrála set na letošním Turnaji mistryň poprvé.

Šwiateková se sice vrátila do hry a vynutila si rozhodující sadu, v ní ale prohrála od stavu 1:1 pět her za sebou. "Ve třetím setu jsem začala dělat chyby, které obvykle nedělám," uvedla světová jednička. "Na začátku první sady jsem chtěla být koncentrovaná a možná si včas neuvědomila, že bych se měla víc povzbuzovat," doplnila Polka, jež neprodloužila sérii 15 výher proti hráčkám z první desítky žebříčku WTA. V sezoně přesto získala 67 vítězství.

Sabalenková si v duelu pomohla dvanácti esy a stala se od roku 2000 třetí hráčkou, která na jednom turnaji zdolala světovou jedničku, dvojku i trojku. Rodačka z Minsku porazila před Šwiatekovou také v základní skupině Uns Džábirovou z Tuniska a Američanku Jessicu Pegulaovou. Titul ve dvouhře na Turnaji mistryň může získat jako první Běloruska v historii.

Světová šestka Garciaová potvrdila, že se jí na Sakkariovou daří a zdolala ji i ve třetím vzájemném střetnutí. Sedmadvacetiletá Řekyně, která stejně jako Šwiateková procházela dosud turnajem ve Fort Worth bez ztráty setu, neměla povedený úvod. Po dvou ztracených servisech prohrála první sadu za šestatřicet minut.

Také ve druhé sadě pokračovala Garciaová v sebevědomé hře, získala brzy další dva brejky a díky stoprocentnímu servisu dovedla duel k vítězství. Vítězka tří letošních turnajů WTA si na Turnaji mistryň vylepšila maximum z roku 2017, kdy skončila v semifinále. Stala se třetí Francouzkou po Amélii Mauresmové a Mary Piercové, která si v prestižní soutěži zahraje o titul. Vítěznou trofej získala jen Mauresmová v roce 2005.

Sakkariová se do finále nedostala ani na druhý pokus. Vloni vypadla ve stejné fázi s Estonkou Anett Kontaveitovou.

Turnaj mistryň ve FORT WORTH (tvrdý povrch, dotace 5 milionů dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Sabalenková (7-Běl.) - Šwiateková (1-Pol.) 6:2, 2:6, 6:1
Garciaová (6-Fr.) - Sakkariová (5-Řec.) 6:3, 6:2
Čtyřhra - semifinále
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - L. Kičenoková, Ostapenková (5-Ukr./Lot.) 7:6 (7:5), 6:2
Kuděrmětovová, Mertensová (4-Rus./Belg.) - Krawczyková, Schuursová (8-USA./Niz.) 6:1, 6:1

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík