Hlavní obsah

Krejčíková - Rybakinová 3:6, 7:6, 6:4Skvělý obrat, wimbledonská šampionka na kolenou! Krejčíková si v Ostravě zahraje o titul se světovou jedničkou

Aktualizováno

Tenistka Barbora Krejčíková si na turnaji WTA v Ostravě zahraje v neděli o titul! Poslední česká zástupkyně v turnaji zdolala po dvou hodinách a 24 minutách v úvodním semifinále po skvělém obratu wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu po setech 3:6, 7:6 a 6:4. Vítězka předchozího turnaje v Tallinnu si na okruhu WTA připsala devátou výhru v řadě a zaútočí na druhý triumf za sebou. Ve finále vyzve od 14:30 světovou jedničku Igu Šwiatekovou. Jednadvacetiletá Polka a trojnásobná grandslamová šampionka zdolala Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou 7:6, 2:6 a 6:4.

Barbora Krejčíková porazila na turnaji v Ostravě wimbledonskou šampionkuVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Vítězka předchozího turnaje v Tallinnu Krejčíková si připsala devátou výhru v řadě a zaútočí na druhý titul za sebou. Šestadvacetiletá tenistka porazila o tři roky mladší Rybakinovou i ve druhém vzájemném zápase. Vloni ji zdolala v Melbourne. Do finále dvouhry na okruhu WTA se brněnská rodačka dostala poosmé v kariéře a potřetí letos. Může získat celkově pátý titul. Se Šwiatekovou se Krejčíková utkala dvakrát, v obou případech loni prohrála.

Letošní wimbledonská vítězka Rybakinová nenavázala na čtvrtfinálové vítězství nad jinou českou hráčkou Petrou Kvitovou. V duelu s Krejčíkovou nepomohlo 26. tenistce světového žebříčku ani sedmnáct es.

Barbora Krejčíková po výhře nad Jelenou RybakinovouVideo: O2 TV Sport

Třiadvacátá hráčka světa Krejčíková si v prvním setu držela servis do šesté hry. Ačkoliv soupeřce brejk vzápětí vrátila, v osmém gamu znovu podání ztratila a wimbledonská šampionka sadu se ujala po jednačtyřiceti minutách vedení. Ve druhém setu byly obě hráčky na podání stoprocentní. Jediný brejk měla za stavu 5:5 Rybakinová. Krejčíková jej ale odvrátila a duel dospěl do zkrácené hry. V ní česká tenistka od stavu 3:4 vyhrála čtyři míčky za sebou a utkání srovnala. Rybakinová ztratila set navzdory 11 esům.

Ostravský turnaj na obrazovce O2 TV
Přímé přenosy mohou diváci sledovat na stanici O2 TV Sport i v multidimenzi na O2 TV Tenis. Od pátku doprovodí závěrečné duely i speciální studio, které povede Klára Janáčková a Libor Basík. Komentátorský tým O2 TV Tenis doplní vedle moderátorů také Jakub Vančura a Martin Štefl.

Před závěrečnou sadou si Krejčíková na několik minut odskočila do zázemí. Oboustranně atraktivní a vyrovnaný tenis pokračoval do deváté hry. V něm si brněnská rodačka vypracovala první a jediný brejkbol v setu. Rybakinová při jeho odvracení dostala Češku pod tlak, v důležitý moment ale zasmečovala do sítě. Krejčíková poté dopodávala za aplausu fanoušků utkání k postupu.

Šwiateková za podpory polských fanoušků v Ostravě získala desáté vítězství za sebou a šedesáté v sezoně. Před turnajem ve slezské metropoli triumfovala na US Open, letos vyhrála i na Roland Garros.

Proti 21. hráčce světa Alexandrovové ustála těžké momenty po ztrátě druhé sady. V něm odvracela hrozbu kanára. V rozhodujícím třetím setu ale získala v sedmé hře klíčový brejk. Vedoucí žena žebříčku může v Ostravě získat již osmý letošní titul. V předchozích deseti finálových zápasech neztratila ani set.

Nedělní program turnaje žen WTA Agel Open 2022 v Ostravě:
Centrkurt (12:00):
Rosolská, Routliffeová (3-Pol./N. Zél.) - McNallyová, Parksová (USA),
14:30, Šwiateková (1-Pol.) - Krejčíková (ČR).

Djokovič si zahraje o jubilejní 90. titul

Novak Djokovič si na turnaji v Astaně zahraje o jubilejní 90. titul na okruhu ATP. Postup do finále mu usnadnila skreč Daniila Medveděva, jenž vzájemný semifinálový duel vzdal za stavu 1:1 na sety. O trofej se bývalý první hráč světa utká se Stefanosem Tsitsipasem z Řecka, který po obratu zdolal Andreje Rubljova z Ruska 4:6, 6:4, 6:3.

Djokovič prohrál v souboji bývalých světových jedniček úvodní set 4:6. Druhou sadu duelu, v němž oba hráči předváděli skvělý tenis, Srb v napínavém tie breaku získal 8:6. Poté Medveděv zápas nečekaně ukončil a skrečí překvapil i svého soupeře. Jedenácté vzájemné utkání s Djokovičem vzdal kvůli svalovému zranění na levé noze.

"Z toho konce jsem byl trochu v šoku. Celou dobu vypadal naprosto fit, jen možná posledních sedm osm výměn se trochu pomaleji pohyboval. Ale je to úžasný bojovník, nikdy by nevzdal, kdyby mohl pokračovat," řekl Djokovič na kurtu. "Byl to naprosto vyrovnaný zápas, zvlášť ve druhém setu. Řekl bych, že byl celou dobu lepším hráčem na kurtu," uznal.

Tsitsipas postoupil do finále letos pošesté a bude usilovat o třetí titul v sezoně a desátý celkově. Djokovič se pokusí navázat na triumf z minulého týdne z Tel Avivu, kde získal třetí letošní trofej.

Turnaj žen WTA Agel Open 2022 v Ostravě (tvrdý povrch, dotace 611 210 eur)
Dvouhra - semifinále:
Krejčíková (ČR) - Rybakinová (Kaz.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:4
Šwiateková (1-Pol.) - Alexandrovová (Rus.) 7:6 (7:5), 2:6, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Rosolská, Routliffeová (3-Pol./N. Zél.) - Danilinová, Haddadová Maiaová (2-Kaz./Braz.) 6:4, 6:2
McNallyová, Parksová (USA) - Flipkensová, Siegemundová (4-Belg./Něm.) 4:6, 6:1, 10:7.
Turnaj mužů v Astaně (tvrdý povrch, dotace 2 054 825 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (4-Srb.) - Medveděv (2-Rus.) 4:6, 7:6 (8:6) skreč
Tsitsipas (3-Řec.) - Rubljov (5-Rus.) 4:6, 6:4, 6:3.
Turnaj žen v Munastíru (tvrdý povrch, dotace 251 750 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Cornetová (3-Fr.) - Kuděrmětovová (2-Rus.) 6:4, 6:3
Mertensová (5-Belg.) - Liuová (USA) 6:4, 6:0.
Čtyřhra - semifinále:
Siniaková, Mladenovicová (1-ČR/Fr.) - Abduraimovová, Ču Lin (Uzb./Čína) 6:1, 6:3.

Reklama