Hlavní obsah

Tenisový Babylon v Seville. Proč Češkám nesedí nový formát?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanky mířily na tiskovku, právě končil český trénink, který zvědavě okukovaly Švýcarky a na kurt už se chystaly hráčky Kazachstánu. Vyvrcholení Billie Jean King Cupu v Seville občas připomíná tenisový Babylon.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz).

Markéta Vondroušová v péči českého realizačního týmu v Seville.

Článek

Sevilla (od našeho zpravodaje) - Pořadatelé na ploše Estadio de La Cartuja, kterému se říká olympijský stadion a na jehož tribuny se vejde skoro 60 tisíc diváků, umístili dva velké hrací stany a kolem nich další tři menší s tréninkovými kurty. Žádné hrboly jako na Turnaji mistryň v Cancúnu, míčky po rychlém povrchu pěkně sviští, i ke spokojenosti českých hráček.

„I ty šatny jsou fajn, je tady hodně kurtů na tréninky, což je super a je to příjemná změna proti Mexiku,“ tvrdí česká jednička Markéta Vondroušová, která spěchala do Španělska po ne zrovna příjemném pobytu na Masters.

„Zevnitř to vypadá o dost líp než zvenku,“ přikyvoval český kapitán Petr Pála.

V pondělí se ještě v Seville vychytávaly detaily. Pracovní čety po areálu pochodovaly s květináči, na schody lepily koberce, kolem nich kráčely vynikající hráčky s raketami a v hledišti televizní štáby točily rozhovory s kapitány a kapitánkami.

„Holky se navzájem znají, zastavují se spolu, prohodí pár vět. Máme z toho dobrý pocit,“ líčil mluvčí českého týmu Karel Tejkal.

V Seville je to přes den stále na tričko. Čím blíž k areálu, tím více indicií, že se zde koná poslední velká akce tenisové sezony. Na autobusových zastávkách jsou k vidění reklamy, kolem projíždějí pořadatelská auta a míjíte stále více lidí s akreditacemi na krku.

Češky, které v letech 2011-18 ovládly šestkrát Fed Cup, se ale v novém formátu zatím necítí tak komfortně. Ve finálovém turnaji 12 týmů rozdělených do 4 skupin ještě na vrchol neprorazily.

„Ve Fed Cupu se několikrát přiklonilo štěstí na naši stranu. Vloni v Glasgowě nám to nevyšlo, bylo to strašně náročné nastoupit ve čtyřech holkách. Katka Sinikaová přijela na poslední chvíli, Markéta hrála po zranění, Kája Muchová se nacházela kolem 150. místa. A stejně jsme tu šanci měli,“ tvrdil Pála. Jenže v semifinále byly nad české síly Švýcarky.

„Dřívější systém byl lepší pro týmy se širším kádrem. Bylo hrozně těžké nás porazit ve třech singlech, i debla jsme měli vždy silného,“ vysvětloval Pála, který chystá hráčky na úterní první duel se Švýcarskem (od 16 hodin).

A věří, že čeština se letos v sevillském jazykovém galimatyáši prosadí, stejně jako tomu bylo pod jeho vedením v desátých letech.

Reklama