Hlavní obsah

Tenisový Turnaj mistryň bude v Rijádu, Česko ostrouhalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenisový Turnaj mistryň se bude v příštích letech konat v Rijádu, který dostal přednost před Českem. Televizní stanici a webu CANAL+ Sport to řekl promotér Tomáš Petera. Ženská tenisová asociace WTA zatím informaci o příštím dějišti prestižní akce oficiálně nezveřejnila.

Foto: ČTK/AP

Markéta Vondroušová na archivním snímku

Článek

„Dostali jsme se z nějakých šesti uchazečů mezi poslední dva, ale WTA si bohužel vybrala Rijád,“ řekl Petera. „Letos bychom Masters zorganizovali v Ostravě, další tři ročníky pak v pražské O2 areně,“ doplnil.

Majitel společnosti Perinvest projevil zájem o pořádání Turnaje mistryň už v minulé sezoně. Tehdy WTA vsadila na mexický Cancún, který se pak stal terčem kritiky i samotných hráček. Doplatil na to i tehdejší šéf organizace Steve Simon, který skončil v pozici výkonného ředitele.

Petera o pořadatelství Turnaje mistryň usiloval i letos. Po překlenovacím ročníku v Ostravě, kde by se WTA částečně podílela na nákladech, plánoval, že by se akce přesunula v dalších letech do O2 areny v Praze.

„Tam by asociace neplatila ani korunu, všechny výdaje by šly za námi. Za licenci bychom jí platili šest až sedm milionů dolarů ročně. Dalších dvanáct až patnáct milionů by v každé sezoně šlo na odměny hráčkám,“ řekl Petera.

WTA podle něj zvolila Rijád kvůli výhodnějším finančním podmínkám. „Saúdové museli slíbit výrazně lepší podmínky, protože jinak to nedává žádný smysl. Návštěvnost i atmosféra by u nás byla mnohonásobně lepší. Česko je tradiční tenisová země a myslím, že by si přidělení takové akce zasloužilo,“ uvedl Petera.

Pořádání Turnaje mistryň v Rijádu by se mohlo stát terčem další kritiky. V lednu se proti konání prestižní soutěže v Saúdské Arábii vyslovily legendární tenistky Martina Navrátilová a Chris Evertová, které ve sloupku pro Washington Post poukázaly na porušování lidských práv či diskriminaci žen a homosexuálů v této muslimské zemi.

Reklama

Související témata:
CANAL+
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Vondroušová - Andrejevová dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová