Hlavní obsah

Budou mít ruští tenisté smůlu? Na olympiádu smějí, ale nemůžou se kvalifikovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to trochu jako šalamounské rozhodnutí. Mezinárodní tenisová federace ITF ohlásila, že ruští a běloruští tenisté smějí startovat na olympijských hrách v Paříži v duchu regulí nastavených Mezinárodním olympijským výborem, tedy s neutrálním statusem. Jenže vlastní pravidla ITF jejich účast zároveň znemožňují.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv na archivním snímku.

Článek

Tenis patřil od začátku ruské invaze na Ukrajinu k nejvstřícnějším sportům, co se týče zapojení Rusů a Bělorusů. Jako neutrální hráli dál na okruzích ATP a WTA, jen některé turnaje včetně třeba předloňského ročníku Wimbledonu jejich účast odmítly.

Také jsou v první pětce aktuálního žebříčku ATP hned dva hráči z Ruska, čtvrtý Daniil Medveděv a pátý Andrej Rubljov. V ženském žebříčku je zase na druhém Aryna Sabalenková, rodačka z běloruského Minsku.

Ti všichni by se podle vyjádření ITF mohli představit v létě pod pěti kruhy na kurtech Rollanda Garrose. „Rozhodnutí ITF je v souladu s většinou mezinárodních federací ohledně individuálních soutěží a sportovců účastnících se olympijských her v Paříži 2024 letos v létě,“ uvedla federace.

„Neutrální sportovci musejí splnit kritéria podle pravidel ITF,“ doplnila. A v tom je právě kámen úrazu. Jak upozornil server insidethegames, tenisté z těchto zemí pravidla pro účast na hrách splnit zkrátka nemůžou.

Regule olympijský start podmiňují účastí v týmových soutěžích, tedy v Davisově poháru a Poháru Billie Jean Kingové, dříve Fed Cupu. Podle nich musí být hráč během olympijského cyklu povolán alespoň dvakrát do týmu, z toho jednou v posledních dvou letech.

Vítězství, pak trest

Jenže týmové soutěže hrát ruští a běloruští tenisté nesmějí. Rusové zásluhou Rubjlova s Medveděvem soutěž v roce 2021 vyhráli, ale od té doby je jim účast v Davis Cupu zapovězena.

Stejně tak zvítězily v roce 2021 v pražské O2 areně Rusky s Darjou Kasatkinovou a Ljudmilou Samsonovovou, ale se začátkem války na Ukrajině byl jejich tým vyloučen.

V podobné situaci jsou ale s výhledem na účast v Paříži i španělské hvězdy Rafael Nadal a Carlos Alcaraz. Oba se v posledních letech Davis Cupu neúčastnili a letos už to nestihnou, protože jejich země byla jako pořadatel nasazena rovnou do listopadového finále.

Problém mají i Španělé

Nadal nehrál Davis Cup od vítězství v roce 2019 a letos chystá zřejmě loučení se svou bohatou kariérou, které chtěl vyšperkovat úspěchem v Paříži. Alcaraz jako světová dvojka nastoupil naposledy v roce 2022. Oba tak prostřednictvím španělské federace budou žádat o výjimku, v níž se můžou v případě Nadala odvolat na zdravotní stav.

Podobná cesta by mohla být poslední nadějí, jak se dostat mezi 64 účastníků olympijského turnaje, i pro ruské a běloruské hráče, pokud by ITF našla zdůvodnění pro udělení výjimky.

Reklama

  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Menšík - Auger-Aliassime dnes 17 : 00
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  Bejlek - Rybakinová dnes 18 : 35
20240429T18 : 35:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová