Hlavní obsah

Japonsko - Česko 0:2Tenisté mají semifinále Davis Cupu na dosah! Rosol i Štěpánek se ale v Tokiu až nečekaně nadřeli

Aktualizováno

Čeští tenisté mají v dalekém Japonsku nakročeno ke třetí účasti v semifinále Davisova poháru za sebou. Po úvodních dvouhrách vedou nad domácím výběrem 2:0, ale v obou duelech se favorité až nečekaně zapotili. Radek Štěpánek udolal po bezmála čtyři hodiny trvající bitvě Tacumu Ita 6:7, 7:6, 6:1 a 7:5, druhý bod na konto obhájců titulu přidal Lukáš Rosol, jenž na tvrdém povrchu v tokijském Ariake Coliseu přehrál Tara Daniela dokonce až v pětisetovém maratónu 6:4, 6:4, 3:6, 4:6 a 6:2. Očekávaný postup mohou svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila stvrdit již v sobotní čtyřhře.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Lukáš Rosol v daviscupovém utkání v Japonsku přidal na konto českého týmu druhý bod.

Článek
Fotogalerie

Štěpánek, 47. hráč žebříčku dvouhry ATP, předchozí jediné vzájemné utkání s Item prohrál a i tentokrát se se soupeřem, který je v rankingu až o 99 míst za ním, dlouho trápil. Nakonec těžil z 82 chyb soupeře.

"On neměl co ztratit a nastoupil do zápasu hodně agresivně. Ze všech pozic mě tlačil a hrál tak nízko, že jsem se prakticky celý zápas bránil a nebyl jsem schopen se dostat do svého útočného rytmu," řekl Štěpánek po utkání Radiožurnálu. "I takové dny jsou, kdy se člověk necítí na kurtu nejlíp a musí najít cestu ven."

Úvodní set si zkomplikoval sám, za stavu 5:3 podával na jeho zisk. Šanci však nevyužil a vzápětí mu při soupeřově servisu nestačily ani tři setboly v řadě. Ito srovnal na 5:5 a i později v tie breaku byl trpělivější.

Zázračný volej klíčovým momentem

Promarněná šance jako by psychiku českého matadora přece jen trochu nahlodala. Hned v úvodu druhého dějství přišel Štěpánek o servis, ale dokázal se rychle oklepat a soupeři, který střídal prvotřídní údery s lacinými chybami, dokázal sebrat podání dvakrát v řadě.

Přesto se Ito ještě jednou dostal na koně, to když mu Štěpánek pomohl dvěma dvojchybami. V důležitých momentech byl ale rodák z Karviné přesnější. Za stavu 5:6 odvrátil rychlým přechodem na síť a famózním volejem soupeřův setbol a v následné zkrácené hře otočil nepříznivý vývoj čtyřmi fiftýny v řadě.

"Ten volej byl zázračný a určitě to byl klíčový moment utkání," přiznal Štěpánek.

Pak už zápas dostal víceméně pod kontrolu, třetí hru třetí sady dokonce ozdobil čtyřmi esy za sebou! Zdecimovaný Ito si vyžádal přestávku k ošetření, ale rozjetého soupeře nezastavil a jen odvrátil hrozbu „kanára". Ke cti houževnatému Japonci slouží, že přes zdravotní potíže zápas nevzdal a rval se až do konce. Štěpánek však za stavu 5:6 využil jedinou šanci k brejku a následně utkání ukončil.

Z jasného úvodu nečekané drama

Ve druhém duelu byl rozdíl v postavení obou hráčů ještě markantnější, Rosola (40. v žebříčku ATP) dělilo od Daniela, náhradníka za zraněného Keie Nišikoriho, hned 150 míst. A v úvod šlo vše podle předpokladů. Rodák z Brna se opíral především o servis, a přestože o něj v prvním i ve druhém setu jedenkrát přišel, dokázal si vždy okamžitě vzít ztracené podání zpět.

Až ve třetím dějství se mu v osmém gamu zareagovat nepodařilo, vzápětí set ztratil a ze zdánlivě jednoznačného zápasu se rázem stalo drama. Daniel vylepšil zejména return, minimálně kazil a vybudoval si vedení 4:1. Český tenista sice dokázal ještě snížit a později odvrátit tři setboly soupeře, čtvrtý už ale ne.

Bitva vyvrcholila v páté sadě, v níž se už přece jen projevil výkonnostní rozdíl obou tenistů, byť Japonec statečně odolával. Rosol si tentokrát podržel svůj servis a triumf v prvním vzájemném měření sil dokonal při Danielově podání, který zápas zakončil dvojchybou.

Českému týmu chybí v Japonsku Tomáš Berdych, který s předstihem oznámil, že zápas vynechá. Japonská jednička Nišikori (18. v ATP) vypadla z japonské sestavy kvůli zraněnému tříslu, nastoupit nemohl ani Go Soeda (134.), který měl před losem horečku.

Rozhodne už čtyřhra?

Do sobotní čtryřhry jsou nahlášeni Štěpánek s Jiřím Veselým, ale toho podle ČTK nejspíše nahradí Rosol. Japonci nominovali Ita s Jasutakou Učijamou, ale i jejich kapitán může složení páru změnit.

Vítěz utkání se v zářijovém semifinále utká s vítězem duelu Francie - Německo. Češi by v obou případech opět cestovali na soupeřovu půdu.

Čtvrtfinále tenisového Davis Cupu v Tokiu:
Japonsko - Česko 0:2 po úvodních dvouhrách
Ito - Štěpánek 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 1:6, 5:7
Daniel - Rosol 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 2:6
Postoupí čeští tenisté v Tokiu do semifinále Davis Cupu?
Ano
92,1 %
Ne
7,9 %
Celkem hlasovalo 23363 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Davis Cup 2014

  • Osmifinále

  • Česká republika Česko Nizozemsko Nizozemsko
    3 : 2
  • Japonsko Japonsko Kanada Kanada
    4 : 1
  • Německo Německo Španělsko Španělsko
    4 : 1
  • Francie Francie Austrálie Austrálie
    5 : 0
  • Spojené státy USA Velká Británie Velká Británie
    1 : 3
  • Argentina Argentina Itálie Itálie
    1 : 3
  • Kazachstán Kazachstán Belgie Belgie
    3 : 2
  • Srbsko Srbsko Švýcarsko Švýcarsko
    2 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Japonsko Japonsko Česká republika Česko
    0 : 5
  • Francie Francie Německo Německo
    3 : 2
  • Itálie Itálie Velká Británie Velká Británie
    3 : 2
  • Švýcarsko Švýcarsko Kazachstán Kazachstán
    3 : 2
  • Semifinále

  • Francie Francie Česká republika Česko
    4 : 1
  • Švýcarsko Švýcarsko Itálie Itálie
    3 : 2
  • Finále

  • 21.11.14      13 : 00 Lille
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 3
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner