Hlavní obsah

Djokovič - Ruud 7:5, 6:3Djokovič ovládl Turnaj mistrů a dorovnal Federerův rekord

Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál pošesté Turnaj mistrů a vyrovnal rekord Švýcara Rogera Federera. Pětatřicetiletý bělehradský rodák ve finále v Turíně porazil Nora Caspera Ruuda 7:5, 6:3 a získal nejvyšší jednorázovou odměnu v historii tenisu. Coby neporažený vítěz dostal šek na 4,740.300 dolarů (přes 111 milionů korun).

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Novak Djokovič pošesté ovládl Turnaj mistrů

Článek

Djokovič s Ruudem ani ve čtvrtém vzájemném zápase neztratil set. Závěrečnou akci sezony na ATP Tour ovládl osmý hráč světového žebříčku již v letech 2008 a 2012 až 2015 a je zároveň jejím nestarším vítězem.

"Čekal jsem na to sedm let, o to je dnešní výhra sladší," řekl Djokovič. Ziskem prestižní trofeje korunoval sezonu, v níž kvůli odmítavému postoji k vakcinaci proti covidu-19 přišel o Australian Open a US Open, ale vyhrál Wimbledon.

"Byl jsem unavený z toho, že jsem musel čekat, jestli na turnajích budu hrát, nebo ne. Je to úleva a satisfakce," uvedl majitel 21 grandslamových titulů a dlouholetá světová jednička.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Novak Djokovič ve finálovém zápase proti Casperu Ruudovi

Proti Ruudovi využil dva brejkboly z pěti, sám mu nenabídl žádný. První set rozhodl ziskem servisu ve dvanáctém gamu, druhý již ve čtvrtém. "Rozhodly maličkosti. Oba jsme dobře podávali, Casper hrál ze začátku výborně. Zůstal jsem ale po celou dobu koncentrovaný. Jsem moc spokojený," dodal Djokovič.

Šestým triumfem na Turnaji mistrů se odpoutal od Ivana Lendla a Peta Samprase. Překonat může i Federera, neboť legendární Švýcar ukončil v září kariéru.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Casper Ruud na svého soupeře nestačil

Ram a Salisbury ovládli čtyřhru

Tenisté Rajeev Ram a Joe Salisbury poprvé vyhráli Turnaj mistrů. Americko-britský pár v dnešním finále čtyřhry v Turíně porazil 7:6 a 6:4 chorvatskou dvojici Nikola Mektič, Ante Pavič.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Američan Rajeev Ram (vlevo) a Brit Joe Salisbury slaví triumf na Turnaji mistrů.

Ram se Salisburym získali první set v tie-breaku poměrem 7:4. Druhou sadu rozhodli už v úvodu, kdy se ujali vedení 3:1 a výhodu udrželi až do konce. Na cestě za triumfem ztratili v pěti zápasech jen dva sety.

Osmatřicetiletý Ram se titulu ze závěrečného podniku sezony dočkal na třetí pokus. Loni neuspěl se Salisburym, pro kterého tehdy šlo o premiérovou finálovou účast. V roce 2016 nezvládl finále po boku Jihoafričana Ravena Klaasena.

Turnaj mistrů v Turíně (tvrdý povrch, dotace 14,75 milionu dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (7-Srb.) - Ruud (3-Nor.) 7:5, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Ram, Salisbury (2-USA/Brit.) - Mektič, Pavič (4-Chorv.) 7:6 (7:4), 6:4.

Reklama