Hlavní obsah

Tenistka Pcheng Šuaj hovořila s prezidentem MOV, řekla mu, že je v pořádku

Peking/Berlín
Aktualizováno

S čínskou tenistkou Pcheng Šuaj, o kterou se v posledních dnech mnozí strachovali, se spojil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Bývalá světová jednička ve čtyřhře mu ve videohovoru řekla, že je v pořádku a v bezpečí. S odvoláním na MOV o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Osud čínské tenistky Pcheng Šuaj znepokojuje celý demokratický svět.

Článek

Hráčka na začátku listopadu zveřejnila, že se stala obětí sexuálního napadení někdejším čínským vicepremiérem. Bach jí zavolal krátce poté, co se dnes v čínských médiích objevilo video, na němž Pcheng Šuaj na mládežnickém turnaji v Pekingu mává u kurtu divákům a rozdává jim autogramy.

Video na twitter umístil šéfredaktor stranického listu Global Times, který o den dříve napsal, že Pcheng Šuaj je v pořádku a brzy se objeví na veřejnosti. Obavy to ale nerozptýlilo. Jeden z diskutujících se otázal, proč tedy hráčku nenechají promluvit, jiný zase navrhoval, aby její rodiče uspořádali tiskovou konferenci. Podle agentury AP však jiné podobné komentáře ze sociálních sítí mizí už záhy po zveřejnění.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Čínská tenistka Pcheng Šuaj na archivním snímku.

Bachovi pětatřicetiletá tenistka sdělila, že je v pořádku a v bezpečí. Zároveň požádala o respektování svého soukromí.

Čínští představitelé aféru oficiálně nekomentovali. Ženská tenisová organizace WTA v minulých dnech pohrozila zrušením všech turnajů v Číně, podporu dvojnásobné grandslamové deblové vítězce vyjádřily také hvězdy jako Novak Djokovič nebo Serena Williamsová. "Jsou to znepokojivé zprávy, ale důležité je, že tenisová rodina je jednotná a za Pcheng Šuaj stojí. Snad je v pořádku," prohlásil v sobotu Roger Federer.

Reklama

Související témata: