Hlavní obsah

Těžká rána pro Tsongu! Trpí nemocí, se kterou se lidé v průměru nedožívají ani 45 let

Praha

Před měsícem ovládl domácí turnaj v Montpellieru a kulisy po návrat mezi světovou elitu se zdály být připraveny. Teď se však Jo-Wilfried Tsonga pere s mnohem těžším soupeřem, než byli ti, s kterými se potkává na okruhu. Francouzský mušketýr trpí velmi nebezpečnou nemocí zvanou srpkovitá anémie. A co hůř. Lidé mající tuto nemoc se dle lékařů v průměru dožívají 42 let.

Foto: Sport.cz

Jo-Wilfried Tsonga v Indian Wells hrát nebude

Článek

Před sedmi lety se jméno francouzského elegána Jo-Wilfrieda Tsongy objevilo na pátém místě světového žebříčku. Od té doby patřil prakticky nepřetržitě mezi nejužší světovou špičku.

První vážné problémy však začaly třiatřicetiletého rodáka z Le Mans trápit v minulé sezoně, když velkou část promarodil kvůli problémům s operovaným kolenem. V sezoně 2018 stihl odehrát zanedbatelných dvanáct zápasů, v žebříčku se propadl hluboko do třetí stovky.

Foto: Sport.cz

Jo Wilfried Tsonga letos ovládl turnaj v Montpellieru

Cíl pro letošní sezonu tak byl jasný. Nastartovat cestu zpátky mezi světovou elitu. Osud byl však proti. Vítěz sedmnácti turnajů na okruhu totiž pro změnu bojuje s nebezpečnou nemocí zvanou srpkovitá anémie.

Jak už z názvu plyne, jedná se o druh onemocnění souvisejícího s chudokrevností. Nemoc je dle lékařů dědičná a Tsongovi byla diagnostikována již před pěti lety. "Při normálním životě mě nijak neomezuje," potvrdil před časem tenista.

Už mnohem horší je to při cestování letadlem. "Když je let dlouhý, mám velké problémy. Trvá mi pak i tři dny, než se dám dohromady," popisuje Tsonga. Mezi hlavní příznaky nemoci patří dle lékařů především závratě, celková únava organismu a v některých případech i ztráta vědomí.

Foto: Sport.cz

Jo-Wilfried Tsonga musí kvůli nemoci vynechat další turnaje

Nemocí trpí především lidé z oblasti Afriky či Severní Ameriky a je charakteristická špatnou tvorbou červených krvinek a následným ucpáváním cév. Lidé s touto diagnostikou se v případě mužů dožívají v průměru 42 let, takový scénář však snad francouzskému bojovníkovi nehrozí.

Tsonga s určitostí vynechá turnaje v Indian Wells a Miami, další program závisí na průběhu nemoci a doporučení lékařů.

Reklama

Související témata: