Hlavní obsah

To musím zvládnout sama. Kouč? Raducanuová má v plánu Federerův model

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od senzačního triumfu na loňském US Open výsledkově paběrkuje a spíš než výhry sčítá vyhazovy trenérů. Devatenáctiletá Britka Emma Raducanuová se po pouhých pěti měsících rozešla s Torbenem Beltzem a nechala se slyšet, že vedle sebe vlastně nepotřebuje osobu, která by plnila roli kouče.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Emma Raducanuová v nedávném zápase proti Tereze Martincové

Článek

Raducanuová se nedávno představila v Praze v rámci kvalifikace Billie Jean King Cupu a antuka na Štvanici odhalila naplno řadu jejích technických nedostatků. Když ale následně vyhrála dva antukové duely ve Stuttgartu, rozhodla se k ukončení spolupráce s chlapíkem, který stál za největšími úspěchy Angelique Kerberové.

„Abych byla upřímná, jsem velmi spokojená s tím, jak se připravuju. Cítím, že opravdu nepotřebuji, aby měl někdo tenhle formální titul: trenér Emmy Raducanuové. Nemusím se nutně stresovat nebo panikařit, abych si našla nového kouče," prohlásila jedenáctka světového žebříčku.

Loni ve Flushing Meadows předvedla Raducanuová poselství z jiné tenisové galaxie, když jako hráčka z druhé stovky WTA bez ztráty setu prošla skrze kvalifikaci až k trofeji.

Necelé dva týdny po US Open však vykopla trenéra Andrewa Richardsona, kterého přitom najala jen v červenci jako náhradu za Nigela Searse (tchána Andyho Murrayho).

Šampionka z New Yorku v poslední době vyhledávala spíš rady Itala Riccarda Piattiho a spolupracovala také s britským daviscupovým vítězem Jamesem Wardem. Následně pak potvrdila, že dál bude naslouchat hlavně externím zdrojům.

Hrát bez trenéra ale není na tenisovém okruhu zase tak velká vzácnost. Aktuálně ho nemá např. Markéta Vondroušová, která na Štvanici Raducanuovou rozdrtila dvakrát 6:1. Doma ovšem nadále spolupracuje se svým mentorem Jiřím Hřebcem.

Bez kouče se v době, kdy byl světovou jedničkou, obešel i Roger Federer, který tak vyhrával i grandslamové tituly. Britská teenagerka si teď chce vzít ze švýcarské legendy příklad.

„Od mládí jsem neměla vždycky trenéra. Když jsem se v dospívání chystala sama, musela jsem se naučit být sama sobě trenérem. Cítím, že něco, v čem jsem dobrá, je porozumění hře, její studium. Zkušenosti trenéra jsou samozřejmě v určitých chvílích velmi cenné, ale většinou si myslím, že už odpověď na otázku, kterou si kladu, vlastně znám," řekla Raducanuová.

Vyrazit kouče se patrně rozhodla i na základě stuttgartského zážitku ze zápasu se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou, který prohrála dvakrát 4:6.

„V prvních dvou nebo třech gamech proti Ize jsem měla pocit, že míč letí tak rychle, že nevím, co mám dělat. Chvíli mi trvalo, než jsem se přizpůsobila, ale jakmile se mi to povedlo, měla jsem brejkboly a dostala jsem se zase do zápasu," líčila Raducanuová, která chce mít hlavně dobrého sparingpartnera. A na zbytek už prý hodlá přijít sama.

Jestli je to dobrá cesta, může naznačit už její páteční duel v Madridu s Terezou Martincovou. V Praze Raducanuová českou tenistku při BJK Cupu přemohla dvakrát 7:5.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články