Hlavní obsah

TOP 2023: Vondroušová rozbila wimbledonský bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V záplavě nejrůznějších tetování na pažích Markéty Vondroušové si ho ani nevšimnete. Přesto má písmenko W na levém lokti pro čtyřiadvacetiletou tenistku význam takřka osudový. V polovině července se stala na trávě v All-England Clubu senzační wimbledonskou šampionkou.

Foto: Profimedia.cz

Markéta Vondroušová s trofejí pro vítězku Wimbledonu

Článek

Od prvního kola s Peyton Stearnsovou přes třísetové derby v osmifinále s Marií Bouzkovou, vypjaté čtvrtfinále s Jessicou Pegulaovou až po finálový obrat proti Tunisance Uns Džábirové to byla dokonalá dvoutýdenní jízda pozlacená proslulým talířem Venus Rosewaterové pro vítězky ženského singlu.

„Noc před finále jsem skoro nespala. Všechno se mi motalo šíleně v hlavě,“ vyprávěla Vondroušová, jež ale na kurtu nasadila poker face a s přehledem hodným velké hráčky si došla pro titul, který v hráčské lóži oplakali manžel nové šampionky Štěpán i její sestra.

Noc před finále jsem skoro nespala. Všechno se mi motalo šíleně v hlavě
Markéta Vondroušová, wimbledonská vítězka

Mentor Jiří Hřebec svou dlouholetou svěřenku přemluvil, aby neoblíbené trávě ještě dala šanci, a kouč Jan Hernych pak Maky vyhecoval i sázkou a na památku si nechal vytetovat datum, jež mu připomíná jeho největší trenérský moment.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tenistka Markéta Vondroušová s trofejí za vítězství turnaje Wimbledon během tiskové konference po návratu, dne 18. července 2023 v areálu Štvanice v Praze

Třetí velké finále po Roland Garros 2019 a tokijské olympiádě 2021 proměnila Vondroušová v životní úspěch i postup mezi nejlepší desítku tenistek světa, kde se usadila i se spoluhráčkou ze Štvanice a finalistkou letošního French Open Karolínou Muchovou.

„Je jasné, že budu mít na zádech terč, to ale beru jako dobrý problém. Samozřejmě bude nepříjemné, že se všichni budou chtít na mě vytáhnout a hrát co nejlíp, ale to k tomu patří. Vyhrála jsem grandslam, musím s tím počítat,“ zahlásila Vondroušová.

Ženský rok
Podle čínského kalendáře je letošek rokem vodního zajíce, v českém sportu by mohl nést označení Rok ženských kolektivů. Vedle bronzových hokejistek se dařilo i halovým sportům. V dalekém Singapuru si podruhé v historii sáhly na medaili florbalistky, když v boji o bronz vrátily sérii bramborových porážek Švýcarkám. Podruhé v samostatné historii hrály čtvrtfinále světového šampionátu házenkářky, osmým místem v Dánsku a Norsku vyrovnaly své maximum. Basketbalistky byly na mistrovství Evropy sedmé, nejvýše za poslední dekádu, po 12 letech hrály čtvrtfinále ME volejbalistky a blýskly se i ragbistky bronzem na Evropských hrách. (sob)

Výborně hrála i na US Open, kde prošla až do čtvrtfinále, zranění ruky jí ale znemožnilo lépe se připravit na Turnaj mistryň v Cancúnu. Z Mexika ještě obětavě spěchala do Sevilly na finále Billie Jean King Cupu, kde ale Češkám zavřely cestu k trofeji v semifinále Kanaďanky. „Už jsem z toho byla úplně vyřízená,“ odfrkla si po posledním zápase nejlepšího roku kariéry.

Skromná slečna ze Sokolova v něm rozbila wimbledonský bank, když velkolepě navázala na triumfy Petry Kvitové (2011, 2014). Vzpomínky na „pokec“ s princeznou z Walesu i šampionský bál jí už nikdo nevezme. Pořád má ale v sobě schopnosti si podobné zážitky ještě zopakovat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.