Hlavní obsah

Ukrajinský tenisový svaz vyzval ITF k vyloučení Ruska a Běloruska

Ukrajinský tenisový svaz vyzval mezinárodní federaci ITF k okamžitému vyloučení Ruska a Běloruska z organizace. V dopise, který citovala agentura Reuters, označili zástupci ukrajinského svazu tento krok s ohledem na "bezprecedentní cynické a krvavé útoky" z posledních dní za oprávněný. ITF se k situaci zatím nevyjádřila.

Foto: Repro Eurosport 2

Ruský tenista Andrej Rubljov píše na objektiv kamery protiválečný vzkaz.

Článek

"Rusko a Bělorusko nemají právo nejen pořádat mezinárodní soutěže na svém území, ale ani se účastnit týmových soutěží ITF a individuálních turnajů v zahraničí," uvádí se v dopise. "Umírají civilisté, včetně žen a dětí. Civilní infrastruktura se hroutí. Tohle je válka v plném rozsahu, která posune naši zemi o desítky let zpátky," konstatoval svaz.

ITF pořádá mimo jiné Davisův pohár, v němž má momentálně ruský tým jistou účast na finálovém turnaji a do kvalifikačních bojů tento týden nezasáhne. Běloruský tým by měl hrát v nižší Světové skupině I s Mexikem.

K bojkotu obou zemí se zatím jako další připojila mezinárodní badmintonová federace (BWF), která v souladu s doporučením Mezinárodního olympijského výboru zrušila všechny své turnaje v Rusku a Bělorusku. Hráči z obou zemí budou smět až do odvolání nadále soutěžit jen jako neutrální sportovci.

Reklama