Hlavní obsah

Vítězný bod do naprostého amerického ticha. Češky ukončily velký sen sester Williamsových

Pohádková derniéra slavných sester se nekoná. Psal se rok 1999, když Serena Williamsová a její sestra Venus ovládly na French Open čtyřhru a připsaly si první z celkově čtrnácti společných deblových grandslamových titulů. V té době zbývalo do narození Lindy Noskové necelých pět let. A právě sedmnáctiletá česká tenistka a její o dvacet let starší parťačka Lucie Hradecká stály u konce deblové kariéry Američanek, když je vyřadily v prvním kole probíhajícího US Open 7:6, 6:4.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Linda Nosková a Lucie Hradecká slaví postup přes sestry Williamsovy.

Článek

Byl to další tenisový svátek. Serena Williamsová před začátkem posledního grandslamového turnaje roku naznačila, že s velkou pravděpodobností půjde o její poslední turnaj ve veleúspěšné kariéře. Navzdory očekávání brzkého konce však brzy jednačtyřicetiletá tenistka stále ukazuje, že je pro soupeřky maximální hrozbou. Ve Flushing Meadows je již ve třetím kole, když naposledy vyřadila i světovou dvojku Anett Kontaveitovou.

A třiadvacetinásobná grandslamová šampionka se tak rozhodla představit nadšeným fanouškům i ve čtyřhře po boku své sestry Venus, která ze svých sedmi titulů z turnajů velké čtyřky ve dvouhře získala dva právě v New Yorku.

Navzdory běžným zvyklostem se bitva prvního kola čtyřhry odehrála na největším tenisovém stánku světa Arthura Asheho před natěšenými více než 23 tisíci fanoušky.

Vítězná premiéra

Soupeřkami tenisových královen byla česká dvojice ve složení Linda Nosková, Lucie Hradecká. "Hrály jsme spolu vůbec poprvé, moje stálá partnerka je zraněná, tak jsem se domluvila s Lindou," říkala o dvacet let starší rodačka z Prahy Hradecká.

Na kurtu však nic takového nebylo znát. I přes místy až heroické povzbuzování domácích fanoušků se nervozita na českém páru nijak nepodepsala. Dramatický první set rozhodoval až tiebreak, ve kterém slavným sestrám nestačilo ani vedení 5:3. Set ukončila do absolutního ticha šokovaných fanoušků fantastickým returnem po čáře Hradecká. Jediný aplaus se tak ozýval z hráčské lóže českých hráček.

Foto: Mike Segar, Reuters

Venus Williamsová a Serena Williamsová na US Open dohrály.

Na hodně nekompromisní americké publikum si po prohraném zápase nepřímo stěžovala i Anett Kontaveitová. "Myslím, že to bylo těžké. Bylo to něco, co jsem předtím nezažila. Nemyslím si ale, že to byl osobní útok proti mně. Rozhodně se za to, že jsem prohrála se Serenou, nestydím. Jen s publikem to bylo těžké," opouštěla tiskovou konferenci se slzami v očích Estonka.

Ani Nosková s Hradeckou se žádné podpory od domácího publika nedočkaly, přesto ovládly i druhý set 6:4 a po bekhendovém voleji Hradecké mohly začít slavit senzační postup.

"Stoprocentně šlo o můj největší tenisový zážitek. Každá osobní výhra v singlu je také důležitá, obzvlášť juniorský grandslam pro mě hodně znamenal, ale tohle byl jeden z mých snů. Byla jsem spokojená jen s tím, že jsem proti nim mohla nastoupit," říkala po utkání šťastná Nosková.

Kariéru jednoho z nejlepších párů tenisové historie tak ukončila nejen nově vytvořená česká dvojice, ale především obrovský potlesk vyprodaného stadionu Arthura Asheho. "

"Se sestrami Willamsovými mám dvě výhry a obě byly tady. To docela potěší. Já to ale neberu, že to byl jejich poslední zápas. Pro mě je zase tohle poslední grandslam, takže jsem si to také užila. Na to, že to mohl být můj poslední debl tady v New Yorku, se přišlo podívat docela dost lidí. Co víc si nakonec přát," říkala na tiskové konferenci s nadhledem Hradecká.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Linda Nosková a Lucie Hradecká slaví senzační výhru.

V další fázi narazí Nosková s Hradeckou na chilsko-slovinský pár Alexa Guarachiová, Andreja Klepačová.

Zatímco Venus Williamsová na US Open již dohrála v prvním kole, její slavnější sestra se pokusí prodloužit kariéru ve třetím kole soubojem s Australankou Ajlou Tomlanovicovou. Zápas je na programu v sobotu ráno od 1:00 SELČ.

Reklama