Hlavní obsah

Mohl být světovou jedničkou, ale zažil nečekaný krach. Hrál jsem jako amatér, přiznal Tsitsipas

Otevírala se před ním zajímavá teoretická šance, jenže pátý hráč světa Stefanos Tsitsipas senzačně selhal hned při prvním krůčku. Místo boje o pozici světové jedničky, o níž se mohl na US Open porvat, se překvapivě pakuje hned po úvodním kole. V něm ho vyřadil kolumbijský debutant na turnaji Daniel Galán. Favorizovaný Řek nijak neskrýval, že je po porážce s kvalifikantem 0:6, 1:6, 6:3 a 5:7 zničený.

Foto: Julia Nikhinson, ČTK/AP

Stefanos Tsitsipas v prvním kole US Open, v němž senzačně prohrál.

Článek

Tsitsipas patřil mezi pětici hráčů, kteří mohli po posledním grandslamu sezony okupovat první příčku žebříčku ATP. Jenže tomu od začátku zápasu vůbec nic nenasvědčovalo, protože semifinalista letošního Australian Open prohrál úvodních jedenáct gamů utkání a na poslední chvíli odvrátil hrozbu dvojitého „kanára".

Během neúspěšně rozjetého zápasu si nechával ošetřovat pravou ruku. „Měl jsem zatuhlou paži. Z mých úderů to vůbec nelétalo. Měl jsem pocit, že jsem strašně pomalu podával. I když podle ukazatele rychlosti tomu tak úplně nebylo," rozebíral Tsitsipas po zápase své pocity na tiskové konferenci.

„On ale výborně returnoval, opravdu extrémně dobře. Jsem si jistý, že to má co do činění s nadmořskou výškou místa, kde vyrůstal. To mu hodně pomohlo," řekl na adresu rodáka z Bogoty.

„Napadlo mě to, už když zápas začal. Každopádně odvedl skvělou práci, v zápase totálně dominoval. To on hrál jako světový hráč, zatímco já jsem si počínal jako amatér. Není hezké to říkat, ale tak to zkrátka bylo," nebál se Tsitsipas podívat pravdě do očí.

A marně hledal příčiny svého špatného výkonu a následného krachu.

„Byl jsem dobře připravený, v tréninku jsem hrál s různými hráči, měl jsem za sebou dobré zápasy a cítil jsem, že mám momentum na své straně. Možná jsem šel do zápasu až příliš nervózní. Na US Open nemám úplně dobré výsledky, ale turnaj jako takový mám rád. Potřebuju zapracovat na tom, aby mě neovlivňovaly různé negativní myšlenky. Jsem určitě mnohem lepší hráč, než jak jsem se prezentoval dnes," štvalo rodáka z Atén.

Po jeho nečekaném krachu zůstávají čtyři adepti na pozici světové jedničky: obhájce titulu Daniil Medveděv, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz a Casper Ruud.

Reklama

Související témata: