Hlavní obsah

Realita může počkat. Raducanuová sepsala brilantní tenisovou sci-fi

New York

Cestování v čase je oblíbenou kratochvílí science fiction literatury i kinematografie. Díky finalistkám letošního US Open měli možnost nahlédnout do budoucnosti také tenisoví fanoušci. Osmnáctiletá šampionka Emma Raducanuová a její o necelé tři měsíce starší soupeřka Leylah Fernandezová předvedly divákům na Arthur Ashe Stadium 'poselství z jiné galaxie'.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Britská tenistka Emma Raducanuová - vítězka US Open 2021.

Článek

Žádné vyčkávání na chyby soupeřky, ale snaha útočit z každé pozice udělaly ze sobotního souboje naprosto úchvatné představení.

"Zatraceně brilantní," popsala finálový souboj Heather Watsonová, která měla být v pondělí kvůli newyorské absenci Johanny Kontaové novou britskou jedničkou.

Historické tažení Raducanuové, která se probila k titulu z kvalifikace bez ztráty setu, ovšem změnilo poměry. 2040 bodů z US Open je vůbec nejvyšší zisk v tenisových dějinách. I kdyby Raducanuová za rok obhájila, o nějaké body přijde. Ve světovém žebříčku vylétla o 127 pozic na 23. místo těsně za Karolínu Muchovou. Watsonová je 59.

"Momentálně jsem ve snu, realita může počkat," usmívala se newyorská šampionka.

Že je to všechno trochu bláznivé, dokazují i následující fakta: Ještě na konci června byla Raducanuová 338. na světě. Bez divoké karty nebo kvalifikace neměla nárok na hlavní grandslamovou soutěž. První polovinu roku 2021 strávil akcích ITF. Přihlásila se do kvalifikace na turnaj v Lucemburku, jenž začíná v pondělí...

A přesto se těší z grandslamové trofeje, kterou si vysloužila nejen skvělým tenisem, ale i psychickou sílou k v kruciálních pasážích finále. Celkový poměr setů 20:0 ve prospěch Raducanuové je jen další kapitolou poutavé tenisové sci-fi.

Nejvíc gamů proti ní ve druhém kole kvalifikace uhrála Gruzínka Mariam Bolkvadzeová - 8. Nechytla se olympijská vítězka Belinda Bencicová, ani svalnatá Řekyně Maria Sakkariová, která na US Open vyřadila hned tři Češky.

"Je mi jen 18. Necítila jsem vůbec žádný tlak a přistupovala jsme ke všem zápasům uvolněně," líčila Raducanuová.

Otázkou je, jak zareaguje, až na ni bude mít spadeno kompletní tenisová špička... Zatím se ale může vznášet na obláčku.

"Zatím nevím, co se bude dít zítra, pozítří, jen si užívám toho fantastického pocitu," řekla Raducanuová, která udělala hvězdu i ze svého 47letého kouče Andrew Richardsona, který byl ve druhé polovině devadesátek 133. v žebříčku ATP.

"Možná se to nezdá, ale v každém zápase jsem se potýkala s nějakým problémem. Pod tlakem jsem ale dokázala zahrát, co jsem potřebovala," pravila šampionka. "Byla jsem v zóně a využila svojí síly."

Když ve Wimbledonu v červenci vyřadila Markétu Vondroušovou, mnozí fanoušci a sázkaři české tenistce spílali. Teď snad pochopili, že prohrála se soupeřkou, která v příštích letech může diktovat tempo.

Pronikne Emma Raducanuová v nejbližší době do elitní desítky žebříčku WTA?
ano
75,5 %
ne
24,5 %
Celkem hlasovalo 2208 čtenářů.

Reklama

Související témata: