Hlavní obsah

Teenagerka pobláznila New York. Senzační tažení na US Open nadchlo experty i starostu

New York/Praha

Vzpoura tenisového mládí na grandslamovém US Open pokračuje. Britská teenagerka Emma Raducanuová, jíž patří až 150. příčka v žebříčku, se ve Flushing Meadows probila už mezi nejlepších osm. Zkušenou Američanku Shelby Rogersovou smetla navzdory nervóznímu začátku 6:2, 6:1. Nadchla publikum a na její odvážné tažení pějí ódy jak experti, tak třeba i londýnský starosta.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Britka Emma Raducanuová prožívá emoce po postupu do čtvrtfinále US Open.

Článek

Když kanadská rodačka, která má rumunského otce a čínskou matku, vyřadila letos ve Wimbledonu coby ještě 338. hráčka Markétu Vondroušovou, bralo se to jako ostudný krach české tenistky. Jenže 18letá Britka dokazuje, že wimbledonský úspěch nebyl ojedinělým výstřelkem.

Proti Rogersové sice na úvod prohrávala 0:2, pak už ale nedala soupeřce nejmenší šanci.

„Bylo tak zvláštní vidět Emmu, jak se dokázala oklepat z nervózního startu. Člověk by jí i litoval, ale ona ukázala kuráž. Zabrala a vyhrabala se z toho. Vůbec jsem nečekal, že takhle zareaguje. Bylo to neuvěřitelné," žasl bývalý elitní hráč Tim Henman, jenž působí v roli experta pro Amazon Prime.

Velkou odezvu měl výkon torontské rodačky i na sociálních sítích.

„Další ohromující představení od Raducanuové, kterým si zajistila své první grandslamové čtvrtfinále. Jak od základní čáry, tak na returnu. Navíc zvládla atmosféru velkého kurtu. Dvě poslední soupeřky smetla a určitě způsobila v šatně šok," napsala na Twitter bývalá hráčka a televizní moderátorka Anabel Croftová.

Na dálku tleskal dokonce i starosta Londýna Sadiq Khan. „To je výsledek. V Londýně usazená Emma Raducanuová se stala nejmladší Britkou ve čtvrtfinále US Open. Jen tak dál. Londýn ti drží palce," tweetoval starosta.

V boji o postup do semifinále na britskou senzaci čeká olympijská vítězka Belinda Bencicová. „Belinda je skvělá hráčka, která hraje ve vynikající formě. Takže dobře vím, co mě ve středu čeká. Bude to o tom, kdo bude schopen diktovat hru... Ale teď nechci přemýšlet o tenisu. Nechám si to na zítra," usmívala se Britka po pondělním triumfu.

Reklama