Hlavní obsah

Plíšková - Azarenková 7:5, 6:7, 6:2Plíšková je po tříhodinové bitvě ve čtvrtfinále, Kvitová vypadla

Aktualizováno

Český tenis bude mít na US Open zastoupení ve dvouhrách i ve čtvrtfinálové fázi. Mezi osmičku nejlepších se v pondělním osmifinálovém duelu probojovala Karolína Plíšková, která v souboji bývalých světových jedniček porazila ve více než tříhodinové bitvě dvojnásobnou grandslamovou šampionku Viktorii Azarenkovou 7:5, 6:7 a 6:2. Ve čtvrtfinále se Plíšková utká s Arynou Sabalenkovou. Petra Kvitová přes osmifinále nepřešla, Jessice Pegulaové podlehla jednoznačně po setech 3:6 a 2:6.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Karolína Plíšková při osmifinále US Open s Victorií Azarenkovou.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletá Plíšková si v duelu bývalých světových jedniček připsala proti Azarenkové páté vítězství z devíti zápasů. Rodačka z Loun prožívá nejlepší grandslam v sezoně. Kvůli zlomenému zápěstí vynechala Australian Open, na Roland Garros a ve Wimbledonu dohrála ve 2. kole. Pod novým trenérem Leošem Friedlem vyhrála desáté ze 13 zápasů. Dál živí naději na první titul z turnajů "velké čtyřky".

"Za postup jsem ráda. Myslím, že to byl z mé strany jeden z nejlepších zápasů v sezoně. Ona hrála také výborně. Úroveň zápasu byla vysoká," řekla Plíšková na tiskové konferenci.

Světová dvaadvacítka Plíšková ustála na konci prvního setu nepříjemné chvíle, kdy za stavu 4:4 ztratila servis. Dvojnásobná grandslamová vítězka Azarenková ale nevyužila při podání dva setboly a Češka se díky třem vyhraným gamům po sobě ujala vedení.

Třiatřicetiletá Běloruska se rychle vrátila do hry. V tie-breaku druhé sady proměnila čtvrtý setbol a utkání vyrovnala.

Rozhodl třetí set, v němž byla Plíšková při servisu bezchybná a dvakrát prolomila soupeřčin servis. Po třech hodinách a třech minutách hry proměnila čtvrtý mečbol a zajistila si postup do desátého grandslamového čtvrtfinále. Celkem zaznamenala osm es a 53 vítězných míčů.

"Hraju dobře, možná lépe než na loňském ročníku. Jsem zpět ve čtvrtfinále a Sabalenkou jsem v posledních dvou zápasech porazila. I když to bylo vždy těžké, mám šanci," uvedla Plíšková.

Dvaatřicetiletá Kvitová nenavázala proti Pegulaové na předchozí dvě výhry bez ztráty setu. Doplatila na slabší servis, který šestkrát ztratila. Skončila tak ve stejné fázi jako předloni, mezi osm nejlepších se na grandslamu v New Yorku dostala pouze v letech 2015 a 2017.

"Dneska to byl její den, hrála fakt dobře. Mně přišlo, že nemám moc co hrát. To se mi příliš nestává. Její údery byly ale strašně dlouhé a nedalo se z toho moc zahrát. Nedala mi míč zadarmo a bylo to těžké. I když jsem měla určité šance, které bych mohla zvládnout, dala mi na brejkboly vždy dobré servisy. Zahrála prostě velmi dobře," řekla českým novinářům Kvitová.

Úvod utkání Kvitové s Pegulaovou narušil dvakrát déšť. Organizátoři sice zatáhli nad stadionem Arthura Ashe střechu, přesto byl duel kvůli vysoušení kurtu na hodinu přerušen.

Nedávná finalistka turnaje v Cincinnati Kvitová se nemohla opřít o podání. Poté, co jej ztratila v prvním setu třikrát, přišla po devětatřiceti minutách i o celý set.

Ani ve druhé sadě se projev české tenistky nezlepšil. V úvodu sice získala brejk a vedení 2:0, od té chvíle ale prohrála všech šest her za sebou. Zápas zakončila po hodině a třinácti minutách dalším ztraceným podáním. Kvitová doplatila také na pět dvojchyb a 24 nevynucených chyb.

"Celkem na to ale budu vzpomínat v dobrém. I díky Cincinnati, kde jsem porazila hráčku z top 10, to bylo jedno z dobrých období v sezoně. Třeba zápas s Muguruzaovou byl hodně psychicky i fyzicky náročný, ale byl skvělý. Mohu si odsud vzít hodně pozitivního," dodala Kvitová.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů)
Ženy, dvouhra - 4. kolo:
Kvitová (21-ČR) - Pegulaová (8-USA) 3:6, 2:6
Plíšková (22-ČR) - Azarenková (26-Běl.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:2
Junioři, dvouhra - 1. kolo:
Bartoň (ČR) - Williams (USA) 2:6, 6:4, 6:3
Kang (USA) - Nicod (11-ČR) 2:6, 6:1, 6:1.

Reklama

Pavouk - US Open 2022 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Německo Jule Niemeierová
    2 : 6; 6 : 4; 6 : 0
  • Česká republika Petra Kvitová (21) Spojené státy Jessica Pegulaová (8)
    3 : 6; 6 : 6
  • Bělorusko Victoria Azarenková (26) Česká republika Karolína Plíšková (22)
    5 : 7; 7 : 6; 2 : 6
  • Spojené státy D.R. Collinsová (19) Bělorusko Aryna Sabalenková (6)
    6 : 3; 3 : 6; 2 : 6
  • Čína Čang Šuaj Spojené státy Cori Gauffová (12)
    5 : 7; 5 : 7
  • Francie Caroline Garciaová (17) Spojené státy Alison Riskeová (29)
    6 : 4; 6 : 1
  • Tunisko Uns Džábirová (5) ROV Veronika Kuděrmětovová (18)
    7 : 6; 6 : 4
  • ROV Ljudmila Samsonovová Austrálie Ajla Tomljanovicová
    6 : 7; 1 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Spojené státy Jessica Pegulaová (8)
    6 : 3; 7 : 6
  • Česká republika Karolína Plíšková (22) Bělorusko Aryna Sabalenková (6)
    1 : 6; 6 : 7
  • Spojené státy Cori Gauffová (12) Francie Caroline Garciaová (17)
    3 : 6; 4 : 6
  • Tunisko Uns Džábirová (5) Austrálie Ajla Tomljanovicová
    6 : 4; 7 : 6
  • Semifinále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Bělorusko Aryna Sabalenková (6)
    3 : 6; 6 : 1; 6 : 4
  • Francie Caroline Garciaová (17) Tunisko Uns Džábirová (5)
    1 : 6; 3 : 6
  • Finále

  • Polsko Iga Šwiateková (1) Tunisko Uns Džábirová (5)
    6 : 2; 7 : 6