Hlavní obsah

Už i Murray je zpátky. Předznamenává jeho návrat znovuzrození Velké čtyřky?

Washington

Big Four, která se v posledních letech hlavně vinou zdravotních problémů rozpadla, má opět šanci vládnout. První předpoklad, kterým je optimální zdravotní stav všech jejich členů, se zdá být splněn. Na turnaji ve Washingtonu se objeví už i Andy Murray a podle tréninků se zdá být v plné síle.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Tenista Andy Murray na tréninku

Článek

Tenisoví příznivci si pochvalovali, že se narodili právě v době, kdy můžou sledovat utkání „Velké čtyřky". Chvíli kraloval ten, jindy onen. Přesto po mnoha trablech jen málokdo doufal, že by se ještě někdy mohlo hvězdné kvarteto Federer, Nadal, Djokovič a Murray objevit znovu na úplně čelních pozicích a ve finálních fázích turnajů.

Ne nešlo o výkonnost, ale o zdraví, a v případě Srba částečně i o ztrátu motivace. Rok 2016, kdy první polovině vládl Novak Djokovič a té druhé naopak britský miláček Andy Murray předznamenával skvělou sezónu 2017. Do hry se po zraněních vraceli Federer s Nadalem a veřejnost si mnula ruce. Osud si však s dvěma vrstevníky zle pohrál a na rok 2017, který přetrpěli ve zraněních a obavách o budoucnost, rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém.

Psychické potíže Djokoviče, výměny trenérů, spolupráce s duchovním guru Pepe Imazem, ztráta motivace, ale především také potíže s loktem. Murray to odskákal ještě hůř, po loňském Wimbledonu se do soutěžního zápasu vrátil až po necelém roce, znovu na trávě. V Eastbourne uhrál jedno kolo, na Wimbledon se ještě necítil... Teď je tady návrat číslo 2.

„Tréninky jsou v pohodě, cítím se velmi dobře. Teď je přede mnou ten nejdůležitější test. Uvidím, jak se budu cítit po dvou, třech, čtyřech zápasech. Vždyť jsem odehrál jenom dvě soutěžní utkání za poslední rok," přiblížil své pocity před svým vstupem do turnaje ve Washingtonu jednatřicetiletý rodák z Glasgow.

„Uvidím, jak bude tělo reagovat na zápas na tvrdém povrchu, vždyť jsem na něm nehrál od loňského dubna. Musím ale říct, že se zase cítím o moc lépe než na trávě před měsícem," pokračoval Murray, který také prozradil, že jeho cílem není jenom, co nejrychleji vystoupat žebříčkem ze současného 839. místa.

„Bodování neřeším, pro mě je důležité hrát zápasy a zůstat hlavně zdravý do konce roku a připravit se na sezónu 2019. Hlavně musím hrát zápasy, abych se dostal do své hry. Nejde to tak, abych odehrál dva, pak měl pauzu a znovu se vracel. Musím jich hrát hodně."

Kdo ví, třeba sezóna 2017 neměla být rokem střetu gigantů, možná to má být až rok 2019...

Reklama

Související témata: