Hlavní obsah

V Bělorusku řekneš válka a umřeš ve vězení. Sabalenková se kvůli Ukrajině před kamerou rozplakala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlak, kterému čelí po vojenské invazi na Ukrajinu ji prý málem dohnal k ukončení kariéry. Světová tenisová dvojka a vítězka grandslamového Australian Open Aryna Sabalenková se o citlivém tématu rozpovídala ve druhé sezoně série společnosti Netflix z tenisového zákulisí Break Point, která bude mít premiéru příští týden.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Aryna Sabalenková na French Open.

Článek

Ve zveřejněné ukázce z nové série je vidět, jak se nedávná semifinalistka Roland Garros před kamerou při otázkách na třaskavé téma rozplakala. Nijak se netajila tím, že spoluúčast Běloruska na krvavé ruské agresi proti sousední Ukrajině těžce nese.

Dala najevo, že s ruským vpádem na Ukrajinu za pomoci Běloruska nesouhlasí. Zároveň také přiznala, že pro ni bylo složité ustát příval nenávistných komentářů, který se na ni od začátku invaze hrne.

„Jsem z Běloruska a cítím se opravdu špatně. Je to pro mě těžké. Kdybych nad tím měla kontrolu, udělala bych všechno, co bych mohla, abych to (válku) zastavila," řekla Sabalenková pro Netflix v rozhovoru, který se pořizoval už v minulém roce.

„Všichni začali mluvit o tom, že se musí zakázat starty hráčům z Ruska a Běloruska. Najednou mi přišlo, že se na mě všichni divně dívají. Připadalo mi, že mě všichni nenávidí kvůli mé zemi," pokračovala.

K situaci v dokumentu promluvil také Sabalenkové trenér Anton Dubrov, jenž je rovněž z Běloruska.

„Začali jsme cítit vinu kvůli své zemi, která je toho součástí. Zároveň ale musíme být opatrní, protože v naší zemi jen řekneš slovo válka a může to znamenat, že zemřete ve vězení. Takže je to obtížné. Kolem nás je takový tlak, jako, že musíme o tom mluvit, ale zároveň pro to nemáte ta správná slova," uvedl kouč s narážkou na fakt, že v běloruské diktatuře se oficiálně nesmí pro ruské vraždění na Ukrajině používat slovo „válka", povolen je jen cynický eufemismus "speciální vojenská operace".

Sabalenková se na uplynulém French Open nejprve vyhýbala tiskovým konferencím kvůli pro ni nepříjemným otázkám na válku od ukrajinských novinářů. Po dvou absencích se ale před semifinálovým zápasem s Karolínou Muchovou, který Češka po třísetové bitvě vyhrála, k tématu války vyjádřila poměrně otevřeně.

„Nechci, aby moje země byla v jakémkoliv konfliktu, válku nepodporuji. Když nepodporuji válku, znamená to, že momentálně nepodporuji ani Alexandra Lukašenka," uvedla Sabalenková, která se přitom dříve nechávala fotit při vřelém objetí s běloruským prezidentem.

Související témata: