Hlavní obsah

Atmosféra houstne. Nechutné, ubohé, schytává to Sabalenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přibývajícími koly French Open padají na adresu běloruské tenisové hvězdy Aryny Sabalenkové další ostrá slova Před jejím čtvrtečním semifinále s Češkou Karolínou Muchovou se do ní na sítích ostře slovně opřel bývalý ukrajinský hráč Alexandr Dolgopolov a zapletl do toho i nedávnou katastrofu v podobě zničené Kachovské přehrady.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Bělkoruska Aryna Sabalenková čekala na podání ruky od Eliny Svitolinové marně.

Článek

Ukrajinec označil chování Sabalenkové po utkání s Elinou Svitolinovou za „nechutné" a „ubohé". A to i přesto, že se vymezila proti válce i vůči běloruskému vládci Alksandru Lukašenkovi.

„Zatímco Rusko vyhazuje do povětří přehradu s pomocí svého přítele, mini diktátora (Alexandra Lukašenka), ´královna dramatu na tiskové konferenci, bez komentářů´, záměrně stojí u sítě a dělá si legraci ze všeho, čím Ukrajina prochází. Ubohé," uvedl Dolgopolov. Počínání Sabalenkové zřejmě považoval za provokativní.

Ohledně přehrady jsou v mediálním prostoru zmiňovány tři možnosti, jak došlo ke zkáze. Přivodit ji mohli Rusové, Ukrajinci, nebo k ní mohlo vést neúměrné nahromadění vody za hrází.

Sabalenková zmíněný zápas vyhrála 6:4, 6:4 a probojovala se do semifinále. Svitolinová podle očekávání po boji soupeřce demonstrativně nepodala ruku. Ukrajinci tak obvykle činí po zápasech s protivníky z Ruska a Běloruska. Sabalenková čekala na soupeřku u sítě k provedení standardního procesu marně.

Ukrajinka se od části publika opětovně dočkala pískotu a bučení.

„Nevím, na co u sítě čekala. Má prohlášení o podání ruky byla docela jasná," potvrdila  Svitolinová, že se na jejím postoji k Rusům a Bělorusům nic nemění.

Sabalenková se v Paříži na tiskové konference zprvu vůbec nedostavovala poté, co dostávala dotazy na válku. Po utkání se Svitolinovou tak učinila.

Vyjádřila se, že válku nepodporuje. Čelila i dotazu, zda tedy ještě podporuje Lukašenka. "Těžká otázka. Ale to, že nepodporuji válku, znamená, že v tuto chvíli nepodporuji Lukašenka," uvedla.

Hájila se též, že na Svitolinovou čekala u sítě ze zvyku. "Ani nevím, proč jsem tam šla. Byl to instinkt jako vždy po mých zápasech," sdělila. "Nemyslím si ale, že by si zasloužila, aby se na ni (Svitolinovou) bučelo. Respektuji ji, co dokázala po porodu. Je to velmi obdivuhodné, co dělá," uvedla.

Vítězka Australian Open dostala také otázku na dřívější společné fotografie s prezidentem Lukašenkem. "Hráli jsme v Bělorusku spoustu Fed Cupů. Byl na našich zápasech a po zápasech se s námi fotil. Tou dobou se v Bělorusku, na Ukrajině nebo Rusku nedělo nic zlého," připomněla. "Jak jsem několikrát řekla: Nepodporují válku. Nechci, aby moje země byla zapojená do jakéhokoliv konfliktu," dodala.

Manažer: Muchová má šanci

Mezitím se v Paříži rozebírají šance účastnic semifinále. I Muchové. Pokud bude dál hrát pestrý tenis, má podle svého manažera Tomáše Petery šanci proti favorizované Sabalenkové. Petera míní, že se šestadvacetiletá rodačka z Olomouce dostala do fáze, v níž se může stát cokoliv. V rozhovoru s českými novináři řekl, že když zůstane Muchová zdravá, může se probojovat i do první desítky světového žebříčku.

"Je to pořád stejná písnička. Když je Kája zdravá, je to hráčka top 10. To je úplně jasné a říkám to už kolik let," uvedl Petera. "Zásadní je zdraví, které se teď podařilo dát dohromady a už drží delší dobu. A samozřejmě tím, jak vyhrává víc a víc zápasů, je taky lepší a lepší," doplnil, přičemž ocenil přínos trenéra Emila Miškeho i bývalé kouče Davida Kotyzu a Jana Blechu.

Muchová se probojovala do semifinále grandslamu podruhé v kariéře, poprvé však na antuce v Paříži, kde byla dosud nejdále ve 3. kole. Na cestě porazila světovou osmičku Řekyni Marii Sakkariovou, Argentinku Nadiu Podoroskou, Rumunku Irinu-Camelii Beguovou a Rusky Elinu Avanesjanovou a Anastasiji Pavljučenkovovou. O první finále na turnajích "velké čtyřky" se utká s vítězkou letošního Australian Open a světovou dvojkou Sabalenkovou.

"Musí ji rozebrat. Samozřejmě ji nepřestřílí, ale taky ji nenechá hrát její strojový tenis," podotkl Petera. "Nevím, co má Emil (Miške) nebo ona v hlavě. Ale kdybych měl radit já, tak se Sabalenkovou nebudu prostě hrát výměny a pořádně ten její tenis rozložím," uvedl Petera.

Pětadvacetiletá Běloruska platí za silovou hráčku, která díky útočné hře sbírá množství vítězných míčů, ale i nevynucených chyb. Letos vyhrála 34 zápasů, prohrála jich pouze pět. "Jakmile Sabalenková začne hrát kladiva zleva zprava, je zle. Kája ji musí dostat co nejdál od kurtu, aby ji nezmáčkla těmi svými kleštěmi. A určitě bych se podíval na zápasy, kdy hrála s Bárou Krejčíkovou, protože to, co je schopná hrát Krejča, je schopná hrát i Kája. Navíc umí i víc přetlačit," řekl Petera.

Nebojí se, že by Muchová šla do zápasu se Sabalenkovou nervózní. Naopak má na důležité zápasy povahu. "Samozřejmě je to semifinále grandslamu. Když sice přijdete do players lounge, kde bylo na začátku tři sta lidí a teď jich zbývá jen deset, vidíte, že se něco děje. Ona je ale na tohle dobrý typ. Ustojí to," uvedl Petera.

Vítězka duelu narazí ve finále na světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, nebo Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou. Petera věří, že v této fázi turnaje se již může stát cokoliv. "Každá holka v semifinále to může vyhrát. Výhoda Šwiatekové nebo Sabalenkové je, že už ve finále grandslamu někdy stály, protože je to velký rozdíl. Na druhou stranu je Kája takový příroďák, že si myslím, že by si s tím mohla poradit," dodal.

Reklama