Hlavní obsah

Rune - Djokovič 6:2, 4:6, 6:2V Římě končí Djokovič i Šwiateková!

Aktualizováno

Světová jednička Novak Djokovič vypadl ve čtvrtfinále antukového turnaje v Římě. Srbský tenista na turnaji kategorie Masters obhajoval titul a útočil na sedmý triumf, ale tentokrát ho před branami semifinále zastavil sedmý nasazený Holger Rune. Dvacetiletý Dán vyhrál 6:2, 4:6 a 6:2. Potřetí za sebou tradiční turnaj nevyhraje ženská světová jednička Iga Šwiateková, která skrečovala čtvrtfinálový zápas s Jelenou Rybakinovou za stavu 2:6, 7:6, 2:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Holger Rune v Římě vyřadil Novaka DjokovičeVideo: sntv

 
Článek

S Rybakinovou prohrála polská tenistka i třetí zápas v této sezoně po nezdarech v osmifinále Australian Open a v semifinále v Indian Wells, kde proti ní nezískala ani set.

Na oblíbené římské antuce se jí to povedlo a v chladném a deštivém počasí měla nakročeno k postupu, když ve druhé sadě vedla 4:2. Rybakinové se však povedlo vyrovnat a vyhrát tie-break, v jehož závěru se Šwiateková zranila.

"Viděla jsem, že se něco stalo, skoro při poslední výměně. Ale nevěděla jsem, jak vážné to je," uvedla Rybakinová. Jednadvacetiletá Polka se nechala ošetřit a odehrála ještě čtyři gamy, než se rozhodla nepokračovat.

O dva roky starší Rybakinová, která se dostala do semifinále turnaje WTA 1000 na antuce poprvé, se utká s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Ruska Veronika Kuděrmětovová a Ukrajinka Anhelina Kalininová.

Rune se vylepšil bilanci

Rune měl před zápasem s Djokovičem vyrovnanou bilanci 1:1, pětatřicetiletého Srba porazil loni ve finále Masters v Paříži. Skvěle zahájil i středeční duel, kdy hladce získal první set. Ve druhé sadě se Djokovič vzchopil a odskočil na 4:2. V deváté hře ale o podání přišel a Dán podával za stavu 4:5 na vyrovnání skóre. První dva míčky však ztratil, načež následovala více než hodinová pauza kvůli dešti. Po návratu na kurt Djokovič vyhrál dvě výměny za sebou a vynutil si třetí set.

Do něj nevstoupil dobře. Po dvou ztracených servisech prohrával 0:4 a Rune s přehledem dotáhl zápas do konce. Ve čtvrtfinále velkého turnaje v Římě uspěl proti Djokovičovi jako první od Tomáše Berdycha, který hvězdného Srba v této fázi vyřadil před deseti lety.

Překvapivé tažení maďarského tenisty Fábiána Marozsána turnajem v Římě ukončil v osmifinále Chorvat Borna Čorič. Patnáctý nasazený zdolal 135. hráče světa po obratu 3:6, 6:4, 6:3. Čorič má šanci zopakovat semifinálovou účast z předchozího antukového turnaje v Madridu, jeho dalším soupeřem bude nasazená pětka a loňský finalista Řek Stefanos Tsitsipas.

Marozsán se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace a překvapil výhrami nad Jiřím Lehečkou a světovou dvojkou Španělem Carlosem Alcarazem. Nestačil až na Čoriče, který slavil postup po dvou hodinách a 10 minutách.

"V posledních měsících jsem hodně dřel, ale nehrál jsem dobře. Až minulý týden jsem se začal cítit lépe, hrát lépe. Prostě se to vyplatilo," pochvaloval si Čorič po zápase, který skončil krátce po půlnoci.

S Tsitsipasem má na turnajích ATP vyrovnanou bilanci 2:2.

Duel Wawrinky a Murrayho byl tahákem challengeru

Málo vídaný duel se dnes uskutečnil na antukovém challengeru v Bordeaux. Poprvé po více než čtyřiceti letech se na této úrovni utkali dva grandslamoví šampioni. Švýcar Stan Wawrinka ve druhém kole porazil 6:3 a 6:0 Andyho Murrayho z Velké Británie.

Oba na menší turnaj do Francie vyrazili, když rychle vypadli na podniku elitní série Masters v Římě. Diváci jim při příchodu na kurt tleskali vestoje, vždyť každý z nich má ve sbírce tři grandslamové tituly. A za sebou také řadu zdravotních problémů, které si vyžádaly operace. Na kurtu si lépe počínal osmatřicetiletý Wawrinka, který o dva roky mladšímu Murraymu sebral čtyři ze sedmi servisů. Sám jediný brejkbol odvrátil.

Podle organizace ATP se naposledy na challengeru utkali dva grandslamoví šampioni v San Remu 1981, kde Ilie Nastase porazil Jana Kodeše. Wawrinka a Murray se přijeli do Bordeaux především rozehrát před antukovým Roland Garros, které začne 28. května.

ŘÍM (antuka)
Muži (dotace 7 705 780 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Rune (7-Dán.) - Djokovič (1-Srb.) 6:2, 4:6, 6:2
Ruud (4-Nor.) - F. Cerúndolo (24-Arg.) 7:6 (7:5), 6:4
Ženy (dotace 3 572 618 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Ostapenková (20-Lot.) - Badosaová (Šp.) 6:2, 4:6, 6:3
Rybakinová (7-Kaz.) - Šwiateková (1-Pol.) 2:6, 7:6 (7:3), 2:2 skreč
Čtyřhra - čtvrtfinále:
BOUZKOVÁ, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - L. Kičenoková, Ostapenková (2-Ukr./Lot.) 7:6 (7:3), 6:3

Reklama

Související témata:
  7 : 5, 6 : 4 Lehečka - Medjedovič 7 : 5, 6 : 4 konec
20240427T12 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 17 : 45
20240427T17 : 45:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 18 : 40
20240427T18 : 40:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton