Hlavní obsah

Ve stopách Berdycha? Daviscupová atmosféra mě nabíjí, líčí Menšík před domácí premiérou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nervozitu odmítá, i když při svém domácím daviscupovém debutu bude mít v hledišti rodinu a kamarády. Jakub Menšík chce divákům kvalifikačního duelu s Izraelem ukázat, co všechno v osmnácti dokáže a proč je považován za jednoho z nejperspektivnějších tenistů na světě i za možného následovníka Tomáše Berdycha.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Menšík na tréninku českého tenisového týmu před kvalifikací Davisova poháru

Článek

„Jsou si podobní,“ přikyvuje kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil. „Kubu netrénuju, ale vidím, jak pracuje. Oba už v tomhle věku vyznávali razantní tenis, i když moc nechodili na síť. Měli velice dobré servisy, věřili své práci a posouvali se. Tomáš v devatenácti vyhrál ATP turnaj, Kuba ovládl challenger, ale ATP úroveň je ještě něco jiného. Určitě jde ale v Tomášových šlépějích,“ líčil kápo.

Menšík svůj vzor dohání na grandslamech, kde už jako sedmnáctiletý prošel do 3. kola US Open a letos postoupil z kvalifikace do 2. kola Australian Open. Před rokem byl kolem 400. místa na světě, teď je 127. Nikdo mladší nad talentem z Prostějova nefiguruje.

„On sám chce, maká. Navíc je to sebevědomý kluk. Ať už se bavíme o tenise, nebo jiných věcech. Má přehled, věří si, věří svému trenérovi (Tomáši Josefusovi),“ říká Navrátil a pozoruje Menšíkův progres. „Ještě před půl rokem měl nedostatek ve forhendovém returnu a forhendu obecně. Ale disponoval skvělým podáním a bekhendem. Teď už ale hodně zlepšil pohyb, forhend. Když mu soupeř míč nahraje, je schopný ho zabít. Ještě mu trochu chybí přechod na síť. V tom je lehká slabina, ale jinak je to už skoro komplexní hráč,“ chválí kapitán.

Zatímco v New Yorku ještě Menšík dostal lekci od domácího hráče první světové desítky Taylora Fritze, v Melbourne už byl schopen sehrát naprosto vyrovnanou partii s devítkou ATP Hubertem Hurkaczem. Ve Vendryni v sobotu od 15 hodin půjde ale na kurt v roli velkého favorita proti Jišaji Olielovi.

„Ranking je v tomhle zrádný. I když jsou kvality na naší straně, tak je to Davis Cup, týmová soutěž, která přináší úplně jiné emoce. Myslím, že Izraelci určitě budou schopni se vybičovat k o dost lepším výkonům. Nechci je přeceňovat ani podceňovat, kvality určitě mají,“ řekl Menšík, který si svůj daviscupový křest odbyl už loni v září při kvalifikaci ve Valencii. K suverénnímu českému postupu na finálový turnaj v Málaze přispěl podílem na dvou bodech ze čtyřhry a působivou pacifikací zkušeného Srba Dušana Lajoviče v singlu.

„Už to nebyl takový stres jako se Španělskem nebo s Koreou. Lajovič byl kolem 50. místa na světě, takže velký favorit. Já byl v roli nováčka a neměl jsem co ztratit, teď jsem naopak v roli favorita. Je to sice jiná situace, ale tak to chodí i na turnajích, takže to není žádná věc, se kterou by se tenista nepotýkal,“ nestresuje se zbytečně Menšík.

„Doma navíc hraju rád. Čím víc lidí, tím lépe. A jak už jsem říkal minulý rok, daviscupová atmosféra mě nabíjí. Moc se těším, budu dělat maximum maxima,“ slíbil vytáhlý teenager, který si chce udržet stoprocentní daviscupovou bilanci. „Vnímám, že mám čisté konto, a doufám, že v tom budu pokračovat.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.