Hlavní obsah

Pět let od premiéry v Davis Cupu. Z Lehečky se vyloupl lídr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze všech aktérů daviscupové kvalifikace s Izraelem ve Vendryni má u jména nejnižší číslici v žebříčkovém pořadí. 31. tenista světa Jiří Lehečka plánuje přizdobit českou cestu za předpokládaným postupem. Přesně pět let po své premiéře v týmové soutěži.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Lehečka při tréninku před kvalifikací Davisova poháru.

Článek

V 17 letech tehdy v Ostravě za stavu 1:2 na zápasy vyběhl na plac proti nizozemské jedničce Robinu Haasemu. Rval se, co mohl, favorita dostal do úzkých. A i když prohrál ve třech setech, sklidil obdiv.

„Byla to dobrá premiéra, Jirka sehrál s Haasem fantastickej zápas. Nechybělo moc, v rozhodující sadě to bylo o jednom servisu. Dostal šanci, chytil se a pak se každým rokem zlepšoval,“ popisoval Lehečkův progres kapitán DC týmu a jeho bývalý kouč Jaroslav Navrátil, jehož syn Michal nyní českou jedničku vede.

Lehečka byl loni oporou ve všech zápasech za Česko, i když proti němu na opačné straně kurtu stáli hodně solidní soupeři (Španěl Davidovich Fokina, Srb Djere, Australan De Minaur). V lednu pak získal svůj první titul ATP na turnaji v Adelaide. I s pomocí Tomáše Berdycha má ovšem namířeno mnohem výš.

„S Tomášem jsem v kontaktu skoro denně, Michal na zápas dorazí. Bude fajn ho tady mít, i když ne jako součást týmu, ale aspoň je dobré, že uvidí zápasy a budeme se o tom pak moct bavit,“ tvrdil Lehečka.

„Fyzicky se cítím naprosto připraven. Nějaké bolístky jsem samozřejmě měl. Osm zápasů za jedenáct dní v Austrálii si trochu vybralo svou daň. Nejsou to ale věci, které by mě omezovaly na výkonu, je to všechno pod kontrolou. Máme tady skvělý realizační tým, profesora Koláře a Martina Janouška, kteří z nás nespustí ruce. Ujistili mě, že je vše v naprosté pohodě,“ pochvaloval si Lehečka, jehož progres oceňují nejen doma. Třeba bývalý devátý hráč světa, Španěl Roberto Bautista Agut vidí českou naději jako budoucího člena top 10.

„Já jsem naposledy před domácím publikem hrál v Ostravar Areně, když to byl můj první Davis Cup. Teď je to trochu menší hala, ale organizátorsky se o nás postarali skvěle, doopravdy nám nic nechybí. Myslím, že si to všichni užijeme,“ hodlá jít Lehečka dál v Berdychových stopách. Jeho mentor měl bilanci dvouher v Davis Cupu 29:15, aktuální domácí jednička je zatím na skóre 7:4.

Reklama