Hlavní obsah

Veselý měl smíšené pocity. Za zápas s Tsongou se nemusím stydět, tvrdil po porážce

Marek BurkertPrávo

Krutý daviscupový víkend zažil Jiří Veselý, který do Třince přijel s vizitkou wimbledonského osmifinalisty. Jenže Davisův pohár mu znovu ukázal, jak je nevyzpytatelný. Česká jednička se po pátečním kolapsu s Pouillem sice dala do kupy proti Tsongovi, ale ani zlepšený výkon nestačil. Ve dvouhrách v týmové soutěži má třiadvacetiletý tenista bilanci 3:6.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jiří Veselý během utkání s Jo-Wilfriedem Tsongou z Francie.

Článek
Fotogalerie

Zvedl jste si proti desátému hráči světa aspoň trochu sebevědomí?

Mám samozřejmě smíšené pocity. Z mé strany to byl konečně zápas, jak má být. Tsonga byl na úvod trochu nervózní, protože se od něj očekával bod, já jsem mohl jenom překvapit. Od druhé sady se uvolnil taky a výkony byly kvalitní na obou stranách, rozhodovaly maličkosti. V tie breaku jsem ale nezaservíroval tak, jak bych si přál. Dal jsem dvě dvojchyby, které to rozhodly. Na klíčové okamžiky byl lépe připraven, zasloužil si vyhrát.

Může vám takový výkon pomoci v další daviscupové kariéře?

Těžko říct. Byl bych samozřejmě strašně rád, kdybych dokázal své mentální nastavení udržet jako teď. Dokázal jsem se uvolnit, předvést výkon, za který se nemusím stydět a můžu být spokojený, i když bych si přál, aby výsledek dopadl jinak. Bohužel Francouzi byli lepší.

Víte tedy, co bylo za vaším špatným pátečním výkonem?

Každé utkání je jiné, někdy ta hlava, zvlášť v Davis Cupech, je svázaná víc, někdy míň. Někdy člověk dokáže nervozitu setřást rychleji, někdy ne. Určitě vím, jak se připravit, je to krok kupředu. Věřím, že to bude lepší a lepší. Je mi teprve 23, takže času v Davis Cupu mám hodně.

Berdych zápas s Francií do svého programu nezařadil, Štěpánek nastoupil jen v deblu, cítíte, že už přichází váš čas a čím dál víc se bude spoléhat v Davis Cupu právě na vás?

Radek s Tomášem toho odehráli strašně moc, dvakrát vyhráli celou soutěž. Motivace hrát dál je trochu menší, je to na nás mladých, abychom se postarali o setrvání ve Světové skupině a pokusili se navázat na jejich úspěchy. Uvidíme, jak to v budoucnu bude. Já jsem připravený Davis Cup hrát, hraju ho rád, ale doufám, že se program přizpůsobí, aby to vycházelo.

Reklama