Hlavní obsah

Vondroušová pod palbou. Američanku nenahlodal ani kolaps diváka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě se pořádně nezačalo hrát a čtvrtfinále US Open mezi Markétou Vondroušovou a Madison Keysovou bylo na osm minut přerušeno kvůli kolapsu jednoho z diváků. Děsivý okamžik otřásl oběma hráčkami, ale lépe se z něj probrala Američanka, která wimbledonskou vítězku zničila za osmdesát minut 6:1, 6:4.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Kolaps fanouška během zápasu Markéty Vondroušové s Madison Keysovou.

Článek

Keysová podávala v úvodním gamu na shodu, když se utkání přerušilo a rozhodčí oznámil divákům, že byla do hlediště přivolána první pomoc. Mladíkovi se v newyorské ‚prádelně‘ udělalo zle. Američanka pak ochrance, která za mužem vyrazila, přinesla ručníky i lahev s vodou.

„Měla jsem pocit, že v takových situacích nemůžu udělat něco jiného. Prostě mi to přišlo jako správná věc,“ reagovala po utkání Keysová. Americká tenisová asociace později uvedla, že fanoušek měl už dříve zdravotní potíže a incident prý nesouvisel s horkem. Teplota ve Flushing Meadows se přitom během středečního odpoledne vyšplhala na 35 stupňů Celsia.

S podmínkami večerního utkání se pak mnohem lépe vypořádala domácí hráčka, která dostala Vondroušovou od úvodních výměn do těžké defenzivy. „Vždycky se snažím hrát delší míče, ale dnes jsem cítila, že jsem od první výměny pod velkým tlakem. Upřímně řečeno, neměla jsem protizbraň,“ posteskla si česká tenistka. „Bylo to hodně těžké. I po druhém servisu jsem měla velké problémy.“

Keysová měla jasnou taktiku a snažila se výměny co nejrychleji ukončovat. Pouze osm výměn v první sadě se protáhlo přes pět úderů. „Hlavně jsem se soustředila na podání,“ vykládala americká ranařka, která první servis střílela na stranu Vondroušové s úspěšností 70 procent. „Snažila jsem se vybírat správná místa a být při tom opravdu chytrá,“ pochválila se.

Ve druhé sadě Vondroušová zabrala, dokázala vyhrát několik spektakulárních výměn, jenže stejně jako v úvodním setu, kdy propásla tři brejkboly, nevyužívala šance. Neproměnila dalších šest brejkbolů, zatímco Keysová ten jeden, který si vypracovala, proměnila a tím rozhodla.

„Zahrála jsem několik dobrých bodů, ale nestačilo to. Myslím, že Madison podávala výborně. Dávala hodně prvních podání na moje brejkboly. Servisem se z toho vždycky dostala. Všechna čest,“ povzdechla si Vondroušová.

Její soupeřku teď čeká semifinále proti Bělorusce Aryně Sabalenkové, která v pondělí vystřídá Igu Šwiatekovou na pozici světové jedničky. Keysová už byla ve finále US Open před šesti lety, tehdy ale podlehla krajance Sloane Stephensové.

Reklama

Související témata:
Madison Keys