Hlavní obsah

Vinciová - S. Williamsová 2:6, 6:4, 6:4Williamsová kalendářní Grand Slam nezíská, finále bude italské

New York
Aktualizováno

Americká tenistka Serena Williamsová kalendářní Grand Slam nezíská. Světová jednička v semifinále US Open prohrála s Robertou Vinciovou z Itálie 6:2, 4:6 a 4:6, když v rozhodující sadě promarnila vedení 2:0. Vinciovou čeká první velké finále v kariéře, stejně jako její soupeřku a krajanku Flavii Pennettaovou. Ta si v dnešním semifinále poradila se světovou dvojkou Simonou Halepovou z Rumunska po setech 6:1 a 6:3. Švýcarka Martina Hingisová vyhrála s Indem Leandrem Paesem smíšenou čtyřhru, získali třetí grandslamový titul v sezóně. Prvním finalistou mužské dvouhry je Srb Novak Djokovič, za pouhých 80 minut vyřídil Chorvata Marina Čiliče 6:0, 6:1, 6:2. Jeho soupeřem bude jeden ze Švýcarů - Federer, či Wawrinka.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Roberta Vinciová v semifinále US Open nečekaně zdolala Serenu Williamsovou.

Článek
Fotogalerie

Dvaatřicetiletá Vinciová se postarala o prvotřídní senzaci, protože ve Flushing Meadows nebyla nasazená a s Williamsovou ve čtyřech předchozích zápasech neuhrála ani set. Černou sérii ukončila ve druhé sadě a nevzdala se, ani když ve třetí prohrávala 0:2. Okamžitě sebrala soupeřce servis a totéž se jí povedlo i za stavu 3:3.

Když poté odvrátila dva brejkboly, postup do premiérového finále grandslamu si 43. hráčka světa pohlídala. "Je to jako sen. Jsem ve finále, porazila jsem Serenu, omlouvám se," řekla Vinciová americkým fanouškům. "Je to neuvěřitelný moment, nejlepší okamžik v životě. Ukončit zápas bylo hrozně těžké, ale snažila jsem se nemyslet na duel ani na to, jak je Serena dobrá," pravila.

"Myslím, že předváděla nejlepší tenis v kariéře," ocenila soupeřku Williamsová, která letos ovládla Australian Open, Roland Garros i Wimbledon. "Šla za svým snem i v takovém věku. Myslím, že by měla být příkladem pro ostatní, protože hrála naprosto neuvěřitelně," podotkla.

Získala pět gamů za sebou

Třiatřicetileté Pennettaové, čtvrtfinálové přemožitelce Petry Kvitové, sice patří v žebříčku až 26. příčka, proti soupeřce však zúročila zkušenosti. První sadu získala italská hráčka za 29 minut a ve druhé ji nerozhodila ani ztráta 1:3. Poté získala pět gamů za sebou a zápas, který byl kvůli dešti o den odložen, po hodině ukončila.

"Je to neuvěřitelné. Ani mě nenapadlo, že bych mohla postoupit takhle daleko, ale myslím, že dneska jsem hrála opravdu výborně," citovala agentura Reuters Pennettaovou. "Od začátku se snažím nemyslet na los a prostě hraju. Soustředím se jen na to, co mám dělat na kurtu a vyšlo to. Mám velkou radost," dodala.

Pennettaová si zahraje o jedenáctý titul v kariéře, ale první od března 2014, kdy triumfovala v Indian Wells. Vinciová je na tom podobně, bude usilovat o desátý triumf a první od července 2013. Vzájemnou bilanci má mírně lepší Pennettaová v poměru 5:4. Uspěla i před dvěma lety ve čtvrtfinále US Open, v němž se Italky utkaly dosud naposledy.

Devatenáctý grandslamový titul pro Hingisovou

Hingisová s Paesem ve finále mixu porazili americkou dvojici Bethanie Matteková-Sandsová, Sam Querrey 6:4, 3:6, 10:7.

Čtyřiatřicetiletá Hingisová s Paesem navázala na letošní triumfy z Australian Open a Wimbledonu. Celkem má bývalá světová jednička na kontě 19 grandslamových titulů, z toho pět ve dvouhře. Dvaačtyřicetiletý Paes, který je v indické nominaci pro baráž Davisova poháru s českým týmem, získal svůj 16. grandslamový titul.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 42 253 400 dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Čilič (9-Chorv.) 6:0, 6:1, 6:2
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Vinciová (It.) - S. Williamsová (1-USA) 2:6, 6:4, 6:4
Pennettaová (26-It.) - Halepová (2-Rum.) 6:1, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Dellacquaová, Švedovová (4-Austr./Kaz.) - Grönefeldová, Vandewegheová (Něm./USA) 6:7 (3:7), 7:5, 7:5
Smíšená čtyřhra - finále:
Hingisová, Paes (4-Švýc./Ind.) - Matteková-Sandsová, Querrey (USA) 6:4, 3:6, 10:7.

Reklama

Pavouk - US Open 2015 - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Spojené státy Venus Williamsová
    6 : 2; 1 : 6; 6 : 3
  • Itálie Roberta Vinciová Francie Kristina Mladenovicová
    6 : 3; 5 : 7; 6 : 4
  • 09.09.15      17 : 00
    Česká republika Petra Kvitová Itálie Flavia Pennettaová
    6 : 4; 4 : 6; 2 : 6
  • Bělorusko Victoria Azarenková Rumunsko Simona Halepová
    3 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Itálie Roberta Vinciová
    6 : 2; 4 : 6; 4 : 6
  • Itálie Flavia Pennettaová Rumunsko Simona Halepová
    6 : 1; 6 : 3
  • Finále

  • 12.09.15      21 : 00 New York
    Itálie Roberta Vinciová Itálie Flavia Pennettaová
    6 : 7; 2 : 6