Hlavní obsah

Bouzková - Džabúrová 6:3, 1:6, 1:6Bouzková ve Wimbledonu končí. Na světovou dvojku nestačila

Aktualizováno

Slibný začátek, pak dominance soupeřky. Marie Bouzková prohrála úterní čtvrtfinále Wimbledonu se světovou dvojkou Ons Džabúrovou z Tuniska 6:3, 1:6, 1:6. Vítězka se o své první grandslamové finále utká s Němkou Tatjanou Mariaovou, jež předtím zdolala krajanku Jule Niemeierovou 4:6, 6:2, 7:5. České deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková své čtvrtfinále zvládly, když porazily pár Melicharová, Perezová 1:6, 7:6 a 6:2.

Foto: Toby Melville, Reuters

Česká tenistka Marie Bouzková bojuje o postup do grandslamového semifinále.

Článek
Fotogalerie

"I když jsem prohrála, zápas jsem si moc užila. Bylo to moje první čtvrtfinále na grandslamu a rovnou na centrálním dvorci ve Wimbledonu. Dala jsem do toho všechno, Ons ale hrála zkrátka skvěle. Po prvním setu se hodně zlepšila a zasloužila si vyhrát," citoval Bouzkovou web Tenisový svět.

Třiadvacetiletá Bouzková, které patří ve světovém žebříčku 66. místo, nedokázala ve čtvrtfinálovém duelu navázat na povedený první set. V dalších dvou sadách ztratila šestkrát servis a uhrála jen dvě hry. I tak ale rodačka z Prahy zaznamenala nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. Ve Wimbledonu se jí podařilo vyřadit po světové osmičce Danielle Collinsové z USA také její krajanky Ann Liovou a Alison Riskeovou i Francouzku Caroline Garciaovou.

S Džabúrovou prohrála v prvním vzájemném zápase, její přemožitelka se stala první grandslamovou semifinalistkou z arabských a severoafrických zemí. "Jsem velmi šťastná. O to víc, že jsem uspěla na tomhle dvorci. Doufám, že moje cesta turnajem bude ještě pokračovat," řekla Džabúrová v pozápasovém rozhovoru na kurtu. "Věděla jsem, že do toho Marie půjde, a musela jsem si každý míček pořádně odmakat. Je to velmi nebezpečná soupeřka a jsem ráda, že jsem ten druhý a třetí set zvládla," doplnila Tunisanka.

Nasazená trojka Džabúrová, jež triumfovala před Wimbledonem na turnaji v Berlíně, vyhrála desátý zápas za sebou. Do grandslamového semifinále se dostala poprvé v kariéře.

Bouzková měla před zraky wimbledonského vítěze z roku 1973 Jana Kodeše výborný úvod a za stavu 2:2 prolomila poprvé servis soupeřky. Tunisanka mohla v dalším průběhu vývoj vyrovnat, ani jeden ze dvou brejkbolů ale nevyužila a Bouzková zakončila zisk první sady dalším úspěšným brejkem. Džabúrová prohrála set poprvé na turnaji.

Papírová favoritka se ale nevzdala a hned v úvodu druhého setu se jí podařilo Češku "brejknout". Od stavu 2:1 eliminovala nevynucené chyby, prolomila servis Bouzkové ještě dvakrát a po zisku čtyř her za sebou si vynutila rozhodující sadu.

Před jejím začátkem Bouzková odešla na chvíli z kurtu, ani přestávka jí ale nepomohla. Džabúrová pokračovala v sebevědomém výkonu a po dalších dvou brejcích utekla do vedení 4:0. Češka pak sérii osmi prohraných gamů zastavila, za stavu 1:4 ale opět nedokázala udržet vlastní servis a Tunisanka potom hodinu a 49 minut trvající duel zakončila čistou hrou. Celkem zahrála třicet vítězných míčů.

Krejčíková a Siniaková jsou v semifinále

"Soupeřky na nás nastoupily a hrály solidně. Myslím, že jim to nemohlo takhle vydržet. A kdyby jim to vydrželo, tak klobouk dolů. V pravý čas se to ale otočilo. Jsem samozřejmě hrozně ráda, že jsme se do toho dostaly, dělaly jsme jim stále větší potíže a uhrávaly si to ve výměnách," řekla webu Tenisový svět Siniaková.

Krejčíková a Siniaková, vítězky Wimbledonu z roku 2018 či letošního Australian Open, narazí v semifinále na ukrajinsko-lotyšský pár Ljudmila Kičenoková, Jelena Ostapenková. Turnajové čtyřky porazily japonsko-tchajwanskou dvojici Šuko Aojamaová, Čchan Chao-čching také po obratu 4:6, 6:1, 7:5.

Krejčíková se Siniakovou se naposledy do semifinále Wimbledonu dostaly před třemi lety, loni vypadly ve čtvrtfinále. Dnes poprvé v letošním ročníku ztratily set, ale nakonec zápas po více než dvou hodinách zvládly.

Začátek Češkám proti turnajovým desítkám nevyšel. Prohrály si dvakrát servis a po 25 minutách i první set. V tom druhém opět začaly ztraceným podáním a pak nevyužily čtyři brejkboly. Až za stavu 3:4 se podařilo favoritkám podání soupeřek prolomit, vynutily si tie-break a v něm uspěly v poměru 7:2. Od té doby už nezaváhaly.

"Myslím, že holky (soupeřky) hrály dobře, sedí jim to spolu. Ellen je nepříjemná levačka, Nikča zase velice dobře podává a na síti toho hodně pochytá. Bylo to určitě nepříjemné," dodala Krejčíková.

WIMBLEDON (tráva, dotace 40,35 milionu liber)
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bouzková (ČR) - Džabúrová (3-Tun.) 6:3, 1:6, 1:6
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Melicharová-Martinezová, Perezová (10-USA/Austr.) 1:6, 7:6 (7:2), 6:2
Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Ródenas (Šp.) - Menšík (2-ČR) 6:3, 6:4
Feldbausch (6-Švýc.) - Bartoň (ČR) 6:7 (11:13), 7:5, 6:2
Juniorky:
Čtyřhra - 1. kolo:
Klimovičová, Šalková (ČR) - Balusová, Prestonová (6-SR/Austr.) bez boje.
Bartůňková, Naefová (1-ČR/Švýc.) - Kuhlová, Valentová (Něm./ČR) 6:3, 6:4
Macaveiová, Štruplová (USA/ČR) - Blokhinová, Udvardyová (USA/Maď.) 5:7, 6:3, 10:2.

Reklama

Související témata: