Hlavní obsah

Norrie - Macháč 6:3, 4:6, 6:1, 6:4Macháč zlobil favorita, ale do druhého kola neprošel. Další Češi nehráli, program Wimbledonu se hroutil

Aktualizováno

Osm českých tenistů v čele s Petrou Kvitovou v úterý mělo nastoupit ke svým úvodním zápasům ve Wimbledonu. Déšť ale zcela zbortil program dne. Zápasy se odkládaly. Nastoupil jen Tomáš Macháč na kurtu číslo jedna s domácí turnajovou dvanáctkou Cameronem Norriem. V kryté aréně podlehl 3:6, 6:4, 1:6, 4:6. Ostatní Češi museli čekat, později jejich utkání byla přesunuta na zítra, program bude upřesňován postupně.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Macháč v prvním kole Wimbledonu.

Článek

Macháč při debutu v hlavní části Wimbledonu podlehl Britovi za dvě hodiny a 33 minut. Rodák z Berouna vypadl v prvním kole grandslamu potřetí za sebou.

Českému reprezentantovi, který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace a patří mu 108. místo v žebříčku ATP, nepomohlo ani 13 es, naopak doplatil na 53 nevynucených chyb. Domácí Norrie zahrál 45 vítězných míčů a může v All England Clubu dál usilovat o napodobení loňské semifinálové účasti.

Macháč se dnes dostal na kurt jako jediný z českých tenistů. Organizátoři kvůli dešti přeložili většinu zápasů na středu, debutant v hlavní soutěži však měl jistotu díky tomu, že hrál na dvorci číslo 1 pod zataženou střechou.

Český hráč držel v úvodu s Norriem krok, nepodařilo se mu ale vypracovat ani jeden brejkbol a favorit později jeho servis dvakrát prolomil. Světová třináctka se po 34 minutách ujala k radosti domácích fanoušků vedení.

Macháč však zlepšil ve druhé sadě pohyb a Brit se už prosazoval hůř. Český tenista našel recept na soupeřovo podání, a přestože přišel o vedení 3:1, v sedmé hře brejkl Brita znovu a vývoj srovnal.

Třetí sada ale patřila sedmadvacetiletému Norriemu. Rodák z Johannesburgu získal brzy brejk na 2:0 a za stavu 4:1 si při jeho výhodě Macháč poranil prst na ruce. Britský tenista poté set čistou hrou dopodával.

Česká tenisová dvojka ještě mohla duel za podpory přítelkyně Kateřiny Siniakové v hledišti zdramatizovat. Na začátku čtvrté sady Macháč přišel sice o vedení 2:0, po jednom z obětavých zákroků na síti si ale vysloužil potlesk Norrieho i zaplněného kurtu číslo 1.

Rozhodující chvíle přišly v závěru. Macháč nevyužil za stavu 4:3 tři brejkboly a vzápětí přišel o svůj servis. Norrie pak proměnil druhý mečbol.

Program se mění

Mezi marně čekajícími byla i šampionka předloňského French Open Barbora Krejčíková, která se měla utkat s Britkou Heather Watsonovou. Finalistka z letošního grandslamu v Paříži Muchová narazí na Němku Jule Niemeierovou, ale ta také už určitě v dnešním programu  nebude stejně jako Karolína Plíšková proti Nataliji Stevanovičové, Linda Nosková proti Dalmě Gálfiové a Petra Kvitová proti Jasmine Paoliniové.

Česká mužská jednička Jiří Lehečka nastoupí proti Rakušanovi Sebastianu Ofnerovi, ale též až zítra. Jiří Veselý změří síly se Sebastianem Kordou.

Diváci s deštníky v areálu trpělivě vyčkávali před velkoplošnými obrazovkami, ale na odkrytých kurtech dnes tenis neuvidí.

Na dvou zastřešených kurtech program normálně pokračoval.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 44,7 milionu liber):
Dvouhra - 1. kolo:
Norrie (12-Brit.) - Macháč (ČR) 6:3, 4:6, 6:1, 6:4
Další výsledky

Reklama