Hlavní obsah

Navrátilová o Vondroušové: Když bude zdravá, může být vysoko

Legendární tenistka Martina Navrátilová opět ukázala, že nosí v hledišti wimbledonského centrkurtu českým tenistům štěstí. Před padesáti lety sledovala jako teenagerka vítězné finále Jana Kodeše, později byla u triumfů Petry Kvitové a v sobotu sledovala i životní vítězství Markéty Vondroušové nad Tunisankou Uns Džábirovou (dvakrát 6:4). Novinářům řekla, že pokud zůstane sokolovská rodačka zdravá, může v budoucnu přidat další úspěchy.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Martina Navrátilová si velký okamžik Markéty Vondroušové nemohla nechat ujít

Článek

"Viděla jsem, když na centrkurtu vyhrál Kodeš, Kvitová nebo teď Vondroušová. Fandila jsem jí. Přála jsem i Uns, protože je to dobrá hráčka a dobrý člověk. Bylo to pro mě skoro vyrovnané. Srdce ale stejně fandilo Markétě," uvedla Navrátilová.

Šestašedesátiletá rodačka z Prahy se před finále s Vondroušovou setkala a dala jí pár rad. Týkaly se hlavně emočního nastavení do klíčového utkání. "Šlo o to, aby to brala jako každý další zápas. Aby se soustředila na přítomnost, každý další míček a zavřela se před vším ostatním. Snad to pomohlo," podotkla Navrátilová.

Právě v mentálním nastavení viděla ve finále u obou aktérek hlavní rozdíl. "Hrála svůj tenis lépe než Uns. Udržela lépe nervy," líčila Navrátilová. "Uns má ráda, když na ni dávají rány, ale když je musí dávat sama a zrychlovat hru, tak jí to nesedí. Markéta hraje podobný tenis jako Uns a hrála ho lépe. Navíc jí i trochu pomáhalo, že je levačka," vysvětlovala bývalá světová jednička.

Po vítězném semifinále Vondroušové s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou se držitelka rekordních 59 grandslamových titulů zajímala, co stojí za vzestupem české tenistky na travnatém povrchu. Před startem letošního ročníku totiž byla Vondroušová ve Wimbledonu nejlépe předloni ve 2. kole.

"Nehrála na trávě tolik turnajů, byla často zraněná. Pak si začala věřit a po zápasech s (Veronikou) Kuděrmětovovou a (Donnou) Vekičovou si uvědomila, že může na trávě hrát. A pomáhá to, že je levačka. Její hra je na trávu perfektní, tak si snad bude příští rok věřit," řekla Navrátilová.

Právě zdraví je podle rekordní devítinásobné wimbledonské šampionky z dvouhry klíčem k dalšímu posunu Vondroušové. "Doufám, že to nejhorší má za sebou a nebude potřebovat další operace. Když bude zdravá, tak do dvacítky nebo i do desítky může být," uvedla Navrátilová.

Coby čerstvá wimbledonská šampionka musí být nyní Vondroušová připravená na větší zájem veřejnosti i soupeřek. "Ostatní ji budou teď chtít víc porazit, protože pro ně bude představovat dobrý skalp. To bude trochu těžší. Je to ale hezký problém, protože by měla mít také vyšší sebedůvěru. Tlak je něco, co si povolí jen sama v sobě a může ho kontrolovat. Vítězství ve Wimbledonu jí už teď nikdo nevezme a možná k tomu může ještě něco přidat," dodala Navrátilová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.