Hlavní obsah

Nejen Vondroušová. Čeští tenisté ve Wimbledonu řádí, budou hrát o další čtyři tituly!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jeden z nejvýznamnějších okamžiků českého sportu. Markéta Vondroušová si po wimbledonském finálovém vítězství nad Ons Džábirovou zajistila tenisovou nesmrtelnost. Boje v All England Clubu však v letošním roce nesou velmi výraznou stopu nejen kvůli senzačnímu tažení sokolovské rodačky. Hned další čtyři finálové mače v All England Clubu se ponesou v české režii.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Barbora Strýcová si zahraje ve Wimbledonu o titul ve čtyřhře

Článek

I kdyby od dnešního dne žádný další zápas nevyhrála, zůstane jméno Markéty Vondroušové nesmazatelně zapsáno v historii nejen českého tenisu. Boje v All England Clubu však nekončí, vše vyvrcholí nedělními finálovými duely.

Pozornost tenisového světa jednoznačně poutá duel Novaka Djokoviče a Carlose Alcaraze, o svůj díl adrenalinu však nepřijdou ani čeští fanoušci. Do závěrečných bojů o titul totiž v poslední den nastoupí hned pět českých tenistů či tenistek. A ať už dopadnou nedělní závěrečné bitvy jakkoliv, český tenis bude letošní ročník na adrese SW 19 považovat za maximálně úspěšný.

V neuvěřitelném tažení na svém rozlučkovém turné pokračuje Barbora Strýcová, která se po mateřských povinnostech loučí s tenisovým kolotočem v nevídaném stylu. Sedmatřicetiletá tenistka totiž spolu se stejně starou parťačkou Sie Šu-wej zabojuje o druhý grandslamový titul ve finálové bitvě proti belgicko-australskému páru Mertensová- Hunterová.

„Už sice na sebe nemám takovou tíhu, protože nehraju o body, ale přeci jen je to Wimbledon a chcete ten svůj příběh zakončit nejlépe, co můžete. Abych tu ale byla ve finále, to vůbec nechápu," říkala po semifinálovém skalpu Bouzkové se Sorribesovou česká legenda.

Na triumf čerstvé světové desítky Markéty Vondroušové se pokusí ve finále juniorky navázat další z velkých nadějí českého tenisu Nikola Bartůňková.

Sedmnáctiletá slečna, které v žebříčku patří 348. příčka, v semifinále porazila nasazenou jedničku Rusku Alinu Kornějevovou 6:4, 7:6 a ve finále změří síly s Američankou Ngounoueovou. Pokud Bartůňková ve finále uspěje, stane se první českou vítězkou juniorského Wimbledonu po Kristýně Plíškové, která turnaj ovládla v roce 2010. V minulosti uspěly také Andrea Strnadová (1989, 1990), Andrea Holíková (1985) a Olga Míšková (1948).

A tím to nekončí. V juniorské deblové části budou o deblový titul bojovat další vycházející české hvězdičky. Patnáctileté naděje Alena Kovačková s Laurou Samsonovou porazily v semifinále slovensko-italský pár Renata Jamrichová, Federica Urgesiová 6:2, 6:4 a i je čeká boj o titul.

Na stejnou metu se pokusí dosáhnout v juniorské kategorii i Jakub Filip, který spolu s Italem Gabrielem Vulpettou v semifinále porazili 7:6 a 6:2 brazilsko-bolivijskou dvojici Joao Fonseca, Juan Carlos Ángelo.

České finálové účasti
Čtyřhra - ženy
Sie Šu-wej, Strýcová - Hunterová, Martensová
Dvouhra - juniorky
Bartůňková - Ngounoueová
Čtyřhra - juniorky
Kovačková, Samsonová - Klugmanová, Lacyová
Čtyřhra - juniory
Filip, Vulpitta - Djurič, Gea

Reklama